Situation Sthlm

OKTOBER 2019

Läsning som förändrar liv. Läs säljarnas egna ord – ibland är det skillnaden mellan liv och död – om vad det betyder för dem att sälja Situation Sthlm.  Bokashiingenjör Stefan Sundström släpper sin ”Domedagspredikan” men är egentligen mer intresserad av mikrober än musik i dag och glaskonstnärerna i kvinnoseparatistiska gruppen BOOM! tar sin rullande hytta Spajsy till förorten. Simon Matiwos vill hålla liv i ortens poesi, Mikel Cee Karlsson filmar sin bäste väns olika liv, hiphopen älskar sina postnummer, Per ”Texas” Johansson vet allt om hur en saxofon fungerar och Maria Hagström har intervjuat folk runt Mariatorget till John Ajvide Lindqvist ”De Obehöriga”. Dessutom Min plats, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Dåtid Sthlm, Huvudstan, Korsord, I gatuplanet och mycket mera.

SEPTEMBER 2019

Bygget vid Slussen har inte riktigt hunnit halvvägs men nu börjar det – i väntan på den guldfärgade stålbron från Kina som kommer i november – synas gjutna betongkonturer av nya Slussen, Jordbro industriområde, Beckomberga och Älvsjö är nya krogadresser i Stockholm, prästen Olle Liljefors fyller Hedvig Eleonora kyrka med Metallica och Avicii och poeten Mona Monasar debuterar med diktsamlingen ”Modersmål”. Rebecka Hemse sätter upp Jean Cocteaus pjäs ”De förskräckliga föräldrarna”  i en lägenhet vid Hötorget, Internationella biblioteket är hotat, Niki Lindroth von Bahr gör en vaggvisa för undergången, nya konsthallen Accelerator öppnar och Malin Elgán gör koreografi på allmän plats. Dessutom Situation Waldersten, Min plats, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Dåtid Sthlm, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, krönika, korsord och mycket mera.

JULI/AUGUSTI 2019

Det kommer en fjärde dokumentärfilm om Pia Sjögren nästa höst, därför följde Tom Alandh med henne och filmade intervjun vi gjorde här på redaktionen, Dona Hariri vill göra lagen till ett demokratiskt verktyg för alla med boken ”Fatta lagen” och staden har inte blivit tystare de senaste tio åren, tvärtom, och grönområdena krymper. Daniel Gustafsson skriver sig en dag runt Odenplan i debutboken, Julius Jorborg har gjort en thriller från en återvinningscentral och Menke åker på turné med Weeping Willows. Dessutom Briljant, Gata fram och tillbaka, Min plats, Med egna ord, Dåtid Sthlm, Gatuplanet, krönikor, korsord och mycket mera.

JUNI 2019

Nu när tillvaron för Lena Freij blivit lite stabilare efter 18 års hemlöshet återstår tre brev – ett till var och en av sina söner – att skriva, Albin Flinkas är ny konstnärlig ledare för den ur och skur-kultur som är Parkteatern och med Instagramkontot @sthlmbird tar Christoffer Skogsmo en drönare till hjälp för att visa staden ur ett nytt perspektiv. Stockholms guider är oroliga för turisterna, Anna Broms ska laga mat av matsvinn på scenen i Kungsan, det finns mest droger och störst problem i Stockholm, Markus Granseth tar med sig hjärnan till ”Sommarlov” och Spångs Orkester gör föreställning av Flashback. Dessutom korsord, Situation Waldersten, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Min plats, På hörnet, Dåtid Sthlm, Gata fram och tillbaka och mycket mera

MAJ 2019

Med utställningen ”Stockholm” låter Anders Petersen sitt subjektiva fotografi berätta om staden och tiden. Och om honom själv. Caroline Cederquist har skrivit boken ”Jag andas, alltså finns jag” om den livsbana hon nu brutit, med nätverket Womanisa vill Deqa Abukar och Amal Said hjälpa kvinnor i förorten att bli ekonomiskt självständiga, Martin Luuk – hans nya roman heter ”Elkomikern” – skriver ner nattens tankar på dagen och Alfons Åbergs mamma, Gunilla Bergström, berättar hur Alfons kom till. Antalet hemlösa kvinnor i Stockholm ökar och Socialtjänstens uppsökare ska jobba på nytt sätt för att nå fler och mer utsatta. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, Med egna ord – säljarnas sidor, Dåtid Sthlm, Gatuplanet, korsord, Min plats och mycket mera.

APRIL 2019

Plötsligt slocknar Stockholm. Strömmen går. Totalt. Innerstaden blir strömlös på en sekund och allting runt omkring oss som behöver elektricitet för att fungera upphör att göra det. Vad händer med oss när Stockholm slocknar? Samer Al Moubayed vill att roboten Furhat ska finnas i varje hem, i varje klassrum, Per Hellberg och Terje Larsson och sammanlagt spelat gatumusik i Stockholm i 87 år och lärt sig en hel del om stockholmarna, inte bara om deras musiksmak och Farnaz Arbabi slåss mot childism. Goran Kajfes kommer att gå på örat och vara öppen under onsdagarna med trumpeten under fontänen, Min plats, Gata fram och tillbaka på Kolmårdsgränd, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, På hörnet, Korsord, Briljant och mycket mer.

MARS 2019

Att Jan Wallin tittar så ofta på klockan beror på att han jobbade som biografmaskinist i många år och var tvungen att ha koll på när filmrullen var slut och det var dags att skifta in en ny, med fokus på trauma vill psykolog Stefan Sandström ge människor i missbruk upprättelse och bättre vård, ARTmovements förenar nyanlända och etablerade svenskar genom kameran och Michael Masoliver har koll på historierna från gatorna utanför tullarna. Med ”Dreamology” vill Jennie Löfgren vara en del av soundtracket till din vardag, läkaren Anders Hansen har skrivit en bok om skärmhjärnan, Stadsmissionen stänger Klaragården, Socialstyrelsen rekommenderar ökad tillgänglighet av naloxon – för att rädda liv, Georg Riedel och Mattias Ståhl skapar ”Diokrati”, På hörnet, Dåtid Sthlm, krönika, korsord, Gata fram och tillbaka, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, och mycket mera.

FEBRUARI 2019

Eva Kullmer och hennes man sov på Rådhusets tunnelbanestation för fem år sedan, nu är de ”så Svensson vi kan bli”, Rebecka Åhlund skrev boken ”Jag som var så rolig att dricka vin med” om första året som nykter alkoholist och Brandkontoret är stadens näst äldsta fortfarande existerande företag från 1746 och erbjuder en Allframtidsförsäkring. Teater Barbara ger sig på att reda ut sanningen, Anne-Marie Eklund-Löwinder är en av få personer med nyckeln till internets DNS-system, Min plats, Eric Palmqwist har gjort sin första platta på svenska, Gata fram och tillbaka, korsord, Dåtid Sthlm, På hörnet, krönika och mycket mera

JANUARI 2019

Anette Wahlström har sålt Situation Sthlm sedan 2003 och befinner sig återigen på en lite mer stabil plats i tillvaron i väntan på en höftledsoperation – men hon har sett sidor av den här staden hon inte önskar någon annan att uppleva och hoppas hon kan få nytta av sina erfarenheterna på något sätt, Ardalan Esmaili är gått från Unga Klara och Dramaten, tv-serier och filmroller, till att bli en av tio Shooting Stars vid Berlins filmfestival i februari 2019, och vad det betyder för säljarna att sälja Situation Sthlm och vad livet med tidningen ger dem har besvarats i en enkät. På Orionteatern låter Christian Gabel kollektiva ljudminnen väckas till liv i ”1900”, Tomas Kindenberg kommer ut med nya mikronoveller och Instagramkontot Sthlm Bird ser staden från ovan. Dessutom Gata fram och tillbaka, krönika, Dåtid Sthlm, Med egna ord, Huvudstan, Gatuplanet, korsord, Briljant, Svepet På hörnet och mycket annat att läsa

DECEMBER 2018

Något år efter att dokumentärfilmen ”Till Maria” visats på SVT 2010 vräktes de då nygifta Situation Sthlm-säljarna Anders och Maria Nyqvist och större delen av äktenskapet har de varit hemlösa, men de drömmer fortfarande om en ålderdom tillsammans – läs om tiden från att filmen visades till livet i dag, Malin Kleinsmith valde armbrytningen som sätt att bryta sig loss från destruktiva mönster under uppväxten i Granängsringen i Tyresö, Gatans röster – i TV-serien hette de Gatans kör, men när kamerorna slocknade bytte de namn – skivdebuterar tillsammans med sin gamla körledare Rickard Söderberg och på Turteatern i Kärrtorp är det ond, bråd mjöd i ”Vikingarna på Helgeland”. Julshower är ett sätt för artister att hitta nya inkomster i streamingtider, Tove Lundin ger ut boken ”Handbok för psykon – att leva med psykisk ohälsa” och tar tillbaka ordet psyko. Dessutom Gata fram och tillbaka, Min plats, Gatuplanet, Huvudstan, Briljant, På hörnet, Med egna ord med premiär för Tarja&Ann och deras spaningar. Plus korsord, Situation Waldersten med mera”.