Situation Sthlm

JULI 2018

Partikelfysikern och astronauten Christer Fuglesang fick ingen som helst existentiell ångest av att vistas på en rymdstation några veckor och se jorden långt, långt ovanifrån, busslinje 1 har det jobbigt nu i sommar med nya tidtabellen, i sitt arbete med suicidprevention möter psykiater Ullakarin Nyberg mera hopp än mörker och att låta staden och dess murar, trappor, räcken, bänkar och annat vara en del av träningen blir allt vanligare. Lovette Jallows hyllade instagramkonto Black Vogue är en ideell bisyssla, från en bänk vid Gustav Adolfs torg sänds en algoritmisk komposition av tonsättaren Daniel M. Karlsson i juli och The Tallest Man on Earth släpper nya filmer med nya låtar, sälstationen på Gålö både omskriven och nyöppnad och Sara Danius skriver om Bob Dylans Nobelpris. Plus korsord, krönikor, Med egna ord, Min plats, Briljant, På hörnet och mycket mera.

JUNI 2018

Sherihan ”Cherrie” Abdulle beskriver sig själv som ”jag är svensk, jag är från byn, jag är svart, jag är somalier och muslim – och jag kan ta plats i den här världen”, VM-kockarna Mats Broström och Gustaf Sandfridsson hjälper spelarna att ta rätt tillbehör på buffén, S:t Eriksmedaljen fyller 80 år men ingen vet vem som formgivit den och Jenny Lindroth och Pia Stolt från Situation Sthlm berättar om de förändrade gatorna och arbetet med att hålla uppe upplagan. Magnus Lindberg tar publiken till hjälp med studiofakturan, Abbe Hassan vet att allt som är guld inte glimmar, Olle Matsson skriver om gift och dosering, Patrik Berg har gjort Stockholm som målarbok, Ljudkollektivet Vissling gör en soundwalk, Osynliga teatern tar oss med mot döden och delar av Pussy Riot visar en installation i väntan på asylbeskedet. Dessutom Med egna ord, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Situation Waldersten, krönikor och mycket mera.

MAJ 2018

Konstnär Jesper Waldersten sorterar veckornas innehåll under morgontidiga hundpromenader då han talar högt för sig själv och skapar ordning i dagarna, i dansföreställningen ”Lyssna” använder Ambra Succi både sin egen och dansarnas erfarenhet av våld och cementen från silon vid Liljeholmskajen har sedan 1940-talet byggt Stockholm. Det faktum att drogpriserna sjunkit under närmare 20 år – vad leder det till och vad innebär det för brukare, sjukvård, polis, tull, kriminalvård? Överläkare Johan Kakko ser att mindfullness ökar effekten vid beroendebehandling och efter Situation Sthlm:s granskning av tak över huvudet-garantin – nu saneras Hammarbybacken. Silversmed Sofia Holpp tänker hållbart och könlöst, Johan Lindström Septett med pedalsteel, biljaktsjazz och knaster på ”Music for empty halls”, Ika Johannesson är rädd att dra skam över sin ”Sex”-legacy, Slowgolds Amanda Werne såg Beastie Boys på Grönan första gången hon var i stan, Olika ger ut nya versioner av klassiska sagor, Japan tema när Internationella seriefestivalen fyller 20 år, punken porträtterad 1977, Dåtid Sthlm, På hörnet, Gata fram och tillbaka, krönikor, Med egna ord, Min plats och mycket mer.

APRIL 2018

Kajsa Grytt kommer med både ny platta och ny roman och måste hela tiden i livet förhålla sig till en psykologisk pendelrörelse, i Beroendepodden låter Annelie Ståhl beroendepersoner tala till punkt, Anders Schönborgs fotobok ”Liv utan liv” är en svartvit historia om hemlöshet och döden och Olof Lundh tar spelet runt Allsvenskan på allvar.  Wrestler-rookien Maddelin Fernandez hade Hulk Hogan på flickrumsväggen, Jenny Jägerfeld har skrivit en barnbok om självmord, med Örnen och Kråkan slåss Magnus William Olsson för poesin och konstnären Nikolina Ställborn är barn till revolutionens barn. Dessutom Med egna ord, Gata fram och tillbaka, Briljant, På hörnet, korsord, Zelda, krönikor och mycket mer.

MARS 2018

Robert Hurula är en ensamsysslare som bearbetar tillvaron i ord, musik och bilder han ritar på urrivna Bibelsidor, Frida Ronge har gjort en kastrullresa, fem generationer Lilieblad har blandat kryddor på Wallingatan och Tak över huvudet-garantin lovar mer än den håller visar vår granskning. Klara W. Hedengren ledde processen med ”Skärholmen interiör”, Jessica Nettelblad ger röst åt 150 kvinnliga fångar i ny bok, gitarristen Leo Krepper prisas som Up and coming talent, Martin Eidenstens blogginlägg blev starten till boken ”Blunda inte!” och i mars kommer boken och podden ”Allt vi inte pratar om”. Plus krönikor, Situation Waldersten, Gata fram och tillbaka, Min plats, Med egna ord – säljarnas texter, På hörnet, Briljant och mycket mera.

FEBRUARI 2018

Therése Lindgren tycker att hon utvecklats en hel del som människa genom sin Youtubekanal men den psykiska ohälsa hon skrev om i sin förra bok gör sig alltjämt påmind, Carl Johan De Geer får be sig själv under intervjun att vara tyst så det finns plats för frågor också, Kulturhuset Slaktkyrkan vill bli en mötesplats med låga entrébiljettpriser till konserterna och med den nya retrotrenden växer ett bevarande hantverk fram. #Metoo på gatan, Min plats, Med egna ord, Bo Sundström är både Kasper och jazzman, med debuten ”Hjärtat” vill Fanni Metelius filma naturliga sexscener, Siri Helle romandebuterar, Tribulation om skärseld, vampyrer och ”ostig” folkmusik, Fredrik Mjelle gör experimentell barnmusik, Riot Grrrls sessions, Rickard Söderberg tar på sig capen, Briljant, På hörnet, krönikor och mycket mera.

JANUARI 2018

Lena Olin har flyttat hem till Stockholm igen – lite ”fläskigare” på insidan av alla roller hon spelat – och blir allt mer försvenskad för varje dag, Åsa Söderqvist är en ShitKid med trummaskin som släpper ny ep, för första gången ska bakterierna i stan kartläggas och man börjar med att topsa i tunnelbanan, exkluderande design är enbart till för att hålla vissa människor borta från offentliga utrymmen, OCD – obsessive-compulsive disorder – drabbar cirka två procent av befolkningen och under tio kvällar i januari stökar Familjen Kaos omkring på Södra teatern. Erik Danielsson berättar att Watains nya platta fokuserar på ”saker som är stärkande och ger kraft”, Hannes Holms relation till Ted Gärdestad inleddes bakom en vägg, Anna Ehring skriver äventyr för mellanstadiebarn, Jessica Bab Bonde har intervjuat överlevare från Förintelsen till en illustrerad ungdomsbok och Staffan Valdemar Holm menade inte bokstavligt att Tartuffe är en Situation Sthlm-säljare. Plus Gata fram och tillbaka, På hörnet, Briljant, krönikor och mycket mer.

DECEMBER 2017

Sven-Bertil Taube var tjänstledig från Dramaten i 47 år då hans internationella skådespelarkarriär kapsejsade och han fastnade i London, romancer Simona Ahrnstedt försätter gärna sina karaktärer i pinsamma situationer, hundra år efter självständigheten finns det spår av Finland i Stockholm, Tensta Gospel Choir märker av fördomar, mellandagsrean är en billig idé och trots vissa förändringar bygger svensk narkotikapolitik alltjämt på dogmer som dödar de människor den borde hjälpa. Pernilla Andersson har skrivit vintersånger från Garbo, Jaouli ”Finess” Akofely har väntat på sin dag, Karin Gafvelin har skrapat fram sin biografi på kartong, Bitte Andersson vill skriva in HBTQ-seniorerna i populärkulturen och Joey Tempest går alltjämt runt på jorden. Plus korsord, Briljant, Gata fram och tillbaka, På hörnet, krönikor och mycket mera. God jul.

NOVEMBER 2017

Matias Varela drömmer på spanska, gick scenskolan i hemtjänsten och delar in livet i ett före och ett efter ”Snabba Cash” – och kanske snart i ett före och ett efter ”Narcos”, säljarnas nya jacka med inbyggd väst med Kaknästornstryck är äntligen klar, regissören Karin Fahlén skrattar aldrig åt något som inte också är sorgligt, det kommer bli trångt in i döden i Stockholm, Seluah Alsaati är inte din baby och SPES ger livsviktigt stöd till anhöriga vid självmord. Erik Niva får ett instagramkonto att leva vidare, Zelda fyller tio år, Alexander Saltzberger gör bok av monologen ”Kicktorsken”, Föreningen Storasyster säljer t-shirts, Johnny Bode porträtteras på film, Grotesco, Lasse-Maja i ny biografi, Stockholmsskildraren Jason Isbell och mycket mera.

OKTOBER 2017

Silvana Imam tror inte på politiker, hon tror på folk och på en större rörelse mot förändring, gator med kvinnliga namn i Stockholm är i genomsnitt 70 meter kortare än gator med mansnamn, The Tea Center hyllar vattnet i Stockholm för den goda te-smaken, på Kulturhuset fasad hänger några hantverkare och repar sig och Agneta Pleijel skriver fram den inre linjen. Ellen Lamm och Eric Ericson skrev en teaterpjäs med utgångspunkt i en kommunal rapport om livsvillkoren här, Ison&Fille firar 15 år på sin sida stan, Po Tidholm skriver om läget i landsbygden och staden, Tarik Saleh hade tur och tajming i Egyptern och Ane Brun tycker det låter som ”en reklamjingel för Tinder, typ”. Plus krönikor, Zelda, Briljant, På hörnet, Gata fram och tillbaka och mycket mera.