Situation Sthlm

APRIL 2020

Den svenska narkotikapolitiken ska utredas och i framtiden bygga på förebyggande åtgärder, en nollvision mot dödlighet, skadereducering och evidensbaserad vård. Men hur ska man utreda och vad ska man utreda? Vi talar med experterna – forskare och brukare – om vad de anser bör göras. De senaste 20 åren har Monica Eriksson varit hemlös men nu hoppas hon på att få möta ålderdomen i en egen lägenhet, Lina Gustafsson har skrivit boken ”Rapport från ett slakteri – en veterinärs berättelse” om sina 85 arbetsdagar i köttindustrin och Stockholm agerar för att skydda hemlösa från att smittas med covid-19. Jonathan Stoltz studerar trädens effekt på stress, Adrian vill vissa människan bakom dörrvaktsuniformen, Sabina Ddumba ordnar hemmafest och fåk är det mest adopterade ordet. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, korsord, krönika, Dåtid Sthlm, Min plats och mycket mera.

MARS 2020

Rättegångarna i Rådhuset på Scheelegatan utgör det rättsliga efterspelet till brott begångna på Lidingö eller inom någon av stadens tretton innerstadsförsamlingar och genom sakframställan, förhör, förundersökningsprotokoll och vittnesmål berättar brotten en samtidshistoria om Stockholm, i hemorten Husby sätts ”Mizeria” av Melody Farshin upp i ny scenversion och podden Situation Samtal där tidningens säljare Jan, Tommy, Ann, Kjell och Markku berättar om livet och hemlösheten har premiär och finns där poddar finns. Annika Norlin fick en romankurs i födelsedagspresent och nu debuterar hon skönlitterärt med novellsamlingen ”Jag ser allt du gör”, Yens Wahlgren föreläser om 121 påhittade språk från filmen och litteraturen och Agnes Hjalmarsson vill skapa en trygg plats för musikskapande med Loud Grrrl Lab. Dessutom Min plats, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, På hörnet, korsord, I gatuplanet och mycket mera.

FEBRUARI 2020

Skådespelaren Leif Andrée gör monologen ”Leif” på St Paul på Mariatorget och har en markerad rynka i pannan som liknar kartmärket för kraftled – och två helt olika skratt, Remakebolaget återvinner allt från människors kraft till mormors gamla porslinstallrik och psykiatrikern Lotta Borg Skoglund vill med boken ”Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna” rikta blicken mot flickor och kvinnor. Konstnären och arkitekten Agnes Mohlin har med sten, granit, diabas och stål utsmyckat ett boende i Farsta, basisten Ulf Ivarsson solodebuterar med skivan ”Lower zone” och gör något med en bas som inte gjorts tidigare och Lukas Wigardt har gjort dokumentären ”Stockholm folkanda”. Dessutom Min Plats, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm med ”Plattan-Marias” gamla orgel, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, korsord, I Gatuplanet och mycket mera.

JANUARI 2020

I omslagsreportaget Slagen på gatan – mäns våld mot hemlösa kvinnor i nära relationer, berättar några av tidningens hemlösa kvinnor om mäns våld i nära relationer som de utsatts för, Stefan Jacobsson har gjort fyra decennier bakom skivdisken på Pet Sound och Situation Sthlm avslöjar sanningen bakom den röda lampan i Tantogranens julbelysning. David Ärlemalm romandebuterar med ”Lite död runt ögonen”, Susanna Risberg jazzar runt jorden med sin gitarr och stannar till på Södermalm, Mattias Andersson är ny konstnärlig ledare på Dramaten, Vårsalongen öppnar, Med egna ord – säljarnas sidor, texter från gatan, Min plats, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Situation Waldersten, Korsord, Dåtid Sthlm, krönika med mera.

DECEMBER 2019

När det ringde på dörren till Kjell Johanssons lägenhet några dagar in i november var det 15 år sedan far och son senast såg varandra, Josette Bushell-Mingo är konstnärlig arkitekt för The National Black Theater of Sweden som sätter upp sin första föreställning, i december visas den sextionde julkalendern men hur har samtidens normer och moral speglats genom decennierna? Malin Marmgren är en av de utvalda i Filminstitutets nya satsning på kvinnliga manusförfattare, Tom Alandh presenterar 24 minnesluckor från sitt dokumentärfilmarliv, Fredrik ”Benke” Rydman sätter upp en modern ”Snövit” och boken ”Den bråkiga staden” undersöker sex ungdomsupplopp som skedde i central stan utan några ställda politiska krav. Dessutom Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Min plats, Gata fram och tillbaka, Korsord, Dåtid Sthlm, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Huvudstan med mera.

NOVEMBER 2019

Pekka Särkiniemi på Rönnells antikvariat har utvecklat sin fladdermusradar mellan bokhyllorna sedan 1990 och oftast hittar hans hand boken före hans öga sett den, Ann Katrin Pihl Atmer har låtit 394 hus på Södermalm berätta stadsdelens kulturhistoria i boken ”Södermalm – husen, historien, människorna”, vintern kommer och staden förbereder sig för att vara beredd på allt som kan hända och rymdarkitekt Cecilia Hertz tror absolut människan kommer till Mars och tillbaka. Med Avantgardets fjärde skiva ”Mellan Miljonprogram och Thailand” stärker Rasmus Arvidsson sitt nyktra liv, Stockholms Filmfestival firar 30 år och enligt festivalchef Git Scheynius var Stockholm en tråkigare stad på åttiotalet och Kulturhuset Stadsteatern tar debatten på turné ut till förorten. Dessutom Min plats, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Situation Waldersten, korsord, I gatuplanet, krönika med mera.

OKTOBER 2019

Läsning som förändrar liv. Läs säljarnas egna ord – ibland är det skillnaden mellan liv och död – om vad det betyder för dem att sälja Situation Sthlm.  Bokashiingenjör Stefan Sundström släpper sin ”Domedagspredikan” men är egentligen mer intresserad av mikrober än musik i dag och glaskonstnärerna i kvinnoseparatistiska gruppen BOOM! tar sin rullande hytta Spajsy till förorten. Simon Matiwos vill hålla liv i ortens poesi, Mikel Cee Karlsson filmar sin bäste väns olika liv, hiphopen älskar sina postnummer, Per ”Texas” Johansson vet allt om hur en saxofon fungerar och Maria Hagström har intervjuat folk runt Mariatorget till John Ajvide Lindqvist ”De Obehöriga”. Dessutom Min plats, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Dåtid Sthlm, Huvudstan, Korsord, I gatuplanet och mycket mera.

SEPTEMBER 2019

Bygget vid Slussen har inte riktigt hunnit halvvägs men nu börjar det – i väntan på den guldfärgade stålbron från Kina som kommer i november – synas gjutna betongkonturer av nya Slussen, Jordbro industriområde, Beckomberga och Älvsjö är nya krogadresser i Stockholm, prästen Olle Liljefors fyller Hedvig Eleonora kyrka med Metallica och Avicii och poeten Mona Monasar debuterar med diktsamlingen ”Modersmål”. Rebecka Hemse sätter upp Jean Cocteaus pjäs ”De förskräckliga föräldrarna”  i en lägenhet vid Hötorget, Internationella biblioteket är hotat, Niki Lindroth von Bahr gör en vaggvisa för undergången, nya konsthallen Accelerator öppnar och Malin Elgán gör koreografi på allmän plats. Dessutom Situation Waldersten, Min plats, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Dåtid Sthlm, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, krönika, korsord och mycket mera.

JULI/AUGUSTI 2019

Det kommer en fjärde dokumentärfilm om Pia Sjögren nästa höst, därför följde Tom Alandh med henne och filmade intervjun vi gjorde här på redaktionen, Dona Hariri vill göra lagen till ett demokratiskt verktyg för alla med boken ”Fatta lagen” och staden har inte blivit tystare de senaste tio åren, tvärtom, och grönområdena krymper. Daniel Gustafsson skriver sig en dag runt Odenplan i debutboken, Julius Jorborg har gjort en thriller från en återvinningscentral och Menke åker på turné med Weeping Willows. Dessutom Briljant, Gata fram och tillbaka, Min plats, Med egna ord, Dåtid Sthlm, Gatuplanet, krönikor, korsord och mycket mera.

JUNI 2019

Nu när tillvaron för Lena Freij blivit lite stabilare efter 18 års hemlöshet återstår tre brev – ett till var och en av sina söner – att skriva, Albin Flinkas är ny konstnärlig ledare för den ur och skur-kultur som är Parkteatern och med Instagramkontot @sthlmbird tar Christoffer Skogsmo en drönare till hjälp för att visa staden ur ett nytt perspektiv. Stockholms guider är oroliga för turisterna, Anna Broms ska laga mat av matsvinn på scenen i Kungsan, det finns mest droger och störst problem i Stockholm, Markus Granseth tar med sig hjärnan till ”Sommarlov” och Spångs Orkester gör föreställning av Flashback. Dessutom korsord, Situation Waldersten, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Min plats, På hörnet, Dåtid Sthlm, Gata fram och tillbaka och mycket mera