Situation Sthlm

MARS 2023

Hyllade filmregissören Tarik Saleh är tillbaka i sitt lilla liv på Södermalm igen – kanske har han två filmer till i sig, Sarah Delshad har skrivit boken ”Muslimsk feminist? Javisst!” för dagens unga muslimska kvinnor, varje tisdag 21.30 är det nedsläpp i Farsta ishall och Simon Matiwos och Murre Gonday är pjäsbröder på 8 kvadrat i Husby. Ideella stödlinjer för psykisk ohälsa nerringda, Kvinnohistoria utmed röda linjen, Alejandro Leiva Wengers bok ”Till vår ära” är årets Stockholm läser-bok och illustratören Clara Dackenberg sätter färg på barnens sorg. Dessutom Min Plats, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Situation Waldersten, korsord och mycket mera.

FEBRUARI 2023

Situation Sthlms säljare Line Finnilä har slutat misshandla sig själv och drömmer inte längre om heroin, med romanen ”Cirkelns fyra hörn” osäkrar Jerker Virdborg sanningen om Stockholm och på hunddagiset på Celsiusgatan säger man bap bap och inte fy till hundarna. I filmen ”View From a Window” har Sara Broos och Gunvor Nelson filmat genom ett fönster ut mor Kronbergsparken, Jockum Nordström ställer ut skulpturer av ateljéskräp och Marit Bergman tog sju år på sig att göra en ny skiva. Gatujuristerna företräder hemlösa i rätten, CirkusMania tar över stan, likpredikningar berättar kvinnohistoria och Nicolai Dunger behövde basen för att nå sorgen. Dessutom Min plats, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Mitt jobb, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm, korsord och mycket mera.

JANUARI 301

Konstnär Henrik Ekesiöö skulpterar nya minnen i brons av sina barndomstrauman och lär sig leva med dem, skådespelaren Helen Al-Janabi vill ge arabisktalande människor andra berättelser än de som handlar om flykt och krig, i Frihamnen ligger Nordens största kostymförråd och Sprututbytet firar tio år av viktigt hälsoarbete i stan. Stadshuset fyller 100 år med berättelser från dem som byggde det, filmfestival i Husby där unga tar tillbaka berättelsen om sin förort, Nan Goldin om dokumentärfilmen om henne och Trasiga familjen spelar på Kapsylen. Dessutom Min Plats, Korsord, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På Hörnet och mycket mera.

Plus – premiär för tidningens nya design och nya papper.

DECEMBER 2022

En tidning i taget. Sedan 1995. Nu är vi framme vid nummer 300. Där nio av tidningen säljare berättar om hur livet såg ut när de började sälja tidningen, hur det ser ut nu, om staden och gatorna. Professor Johan Franck, chef för Beroendecentrum Stockholm, tilldelas CAN:s Drogforskningspris och i Kroppens hus vid Stadsgårdskajen möts kultur och medicin i en hybridupplevelse om livet och döden. Pianist Martin Hederos vill få in musiken i huvudet, dokumentärfilm om #utanskyddsnät, Debaser fyller 20 år och att sälja tidningen förändrar livet för Situation Sthlms säljare enligt en ny enkät. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, Dåtid Sthlm, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, korsord och mycket mera. Trevlig läsning och God Jul!

NOVEMBER 2022

Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit har lärt sig den hårda vägen att livet måste få rum bredvid musiken, konstnären Nan Goldin bygger en ”village of slideshows” på Moderna museet och talar exklusivt med Situation Sthlm om sig och sin bildvärld och 86 procent av de som begravs i Stockholm väljer kremering. Fem vänner röker shisha på scenen, Robin Enström målar spegelvänt, April Snow skivdebuterar, Bronshästen, staden berättas via kartor genom fyra sekler och så dricker stockholmarna. Dessutom Situation Waldersten, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm, På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, korsord och mycket mera.

OKTOBER 2022

Att leva med skyddad identitet är att leva utan att riktigt finnas – i Stockholm har 7 751 personer skyddade personuppgifter, 3:ans buss går från sjukhus till sjukhus genom fem stadsdelar, Angelica Elliott ställer ut bilder från sitt Rågsved och Rebecka Sandberg skivdebuterar med sitt eget telefonnummer. Naloxon kan inte bli receptfritt med nuvarande lagstiftning, Mind efterlyser människors oro, ”Ängeln från Malmskillnadsgatan” släpper boken ”Mod att resa sig” och Ulla Wiggen ställer ut sin konst i tunnelbanan igen. Dessutom På Hörnet, Gata fram och tillbaka, Huvudstan, korsord, Situation Waldersten, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Huvudstan och mycket mera.

SEPTEMBER 2022

Petter Askergren – aktuell med akvareller och skivan ”Hälsa Stockholm” – är Södermalmsbo i sex generationer med DNA-trådar till både Långholmsfängelset, kantorspallen i Katarina kyrka, Par Bricole och skotska höglandet. Med boken ”Vitt skilda – svenskare kan ingen vara” vill Mina Dennert få oss att se rasismen i oss alla och visa en väg till ett annat sätt att tänka, för sjunde året i rad är vi nere i byggropen på Slussen klockan 09.00 tredje fredagen i augusti och gör en lägesrapport och i boken ”Papporna, sönerna, våldet” får vi pappornas perspektiv. Det finns oro för en kommande fentanylepidemi i Stockholm, VSN vill bli bättre på att nå brukarna med sina larm, Kerstin Ljungström har satt musik till sin gamla portkod vid Hornstull, man kan skida nerför Hammarbybacken på geo-textil och konstgräs, pjäsen Random sätts upp i Husby och MELOrum har premiär på Dansens hus. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, korsord, Huvudstan, I gatuplanet, Dåtid Sthlm och mycket mera

SOMMAR 2022

Tretton av tidningens säljare berättar hur sommaren förändrar det hemlösa livet på gatorna i stan – ”Det är lättare att dölja att man är hemlös”, vi turistar i vår egen stad och lyssnar på guidernas berättelser om Stockholm, Emil Jensen spenderar sommaren på två hjul och Georg Riedel berättar om hur ”Idas sommarvisa” skrevs. Johan Huumonen sjunger årets Pride-låt, 784 boksidor om Stockholms gatunamn, vart trettonde barn i Stockholm har skuldsatta föräldrar och Rensa Mälaren tar upp däck och bilbatterier från botten. Dessutom Situation Waldersten, Gata fram och tillbaka, På hörnet, I gatuplanet, Huvudstan, korsord och mycket mera.

JUNI 2022

Det märks inte så mycket i musiken på kommande skivan ”Salta diamanter” att det sämsta med Little Jinder har försvunnit, parkour tog Ahmed Matar från Gaza till Dramaten, fyra pendelbåtslinjer förbi 53 bryggor är en flytande del av kollektivtrafiken och med skivan ”Missaoui” känner Cleo att hon brinner igen. Brukarföreningen står utan lokal, pop-up i Snösätra, lake udda fisk i Strömmen, Ulf Ivarsson och Bill Laswell basar ihop, drömmar av lego på Hallwylska och Vegagatan är inte längre än sitt kvarter. Dessutom På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, korsord, I Gatuplanet och mycket mer.

MAJ 2022

Om att vara anhörig: en son, en mamma och en syster, om livet bredvid beroendet. Johan Wicklén har gått till källorna för att skriva historien om svensk narkotikapolitik och det förlorade kriget mot knarket, Stockholm är inte självförsörjande inom någon kategori livsmedel så vad händer om gränserna stängs? Madeleine Martin slåss inte bara för sig själv i ”Lea”, med upprätad soffrygg i Vällingby, Sovsäcksseminarium, ”Hjärtat inuti” för funktionsvarierade barn, docent Karin Jensen om att placebo inte är magi och beroendevården i Stockholm satsar på kultur. Dessutom På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, korsord, Gata fram och tillbaka och mycket mer.