Situation Sthlm

SEPTEMBER 2022

Petter Askergren – aktuell med akvareller och skivan ”Hälsa Stockholm” – är Södermalmsbo i sex generationer med DNA-trådar till både Långholmsfängelset, kantorspallen i Katarina kyrka, Par Bricole och skotska höglandet. Med boken ”Vitt skilda – svenskare kan ingen vara” vill Mina Dennert få oss att se rasismen i oss alla och visa en väg till ett annat sätt att tänka, för sjunde året i rad är vi nere i byggropen på Slussen klockan 09.00 tredje fredagen i augusti och gör en lägesrapport och i boken ”Papporna, sönerna, våldet” får vi pappornas perspektiv. Det finns oro för en kommande fentanylepidemi i Stockholm, VSN vill bli bättre på att nå brukarna med sina larm, Kerstin Ljungström har satt musik till sin gamla portkod vid Hornstull, man kan skida nerför Hammarbybacken på geo-textil och konstgräs, pjäsen Random sätts upp i Husby och MELOrum har premiär på Dansens hus. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, korsord, Huvudstan, I gatuplanet, Dåtid Sthlm och mycket mera

SOMMAR 2022

Tretton av tidningens säljare berättar hur sommaren förändrar det hemlösa livet på gatorna i stan – ”Det är lättare att dölja att man är hemlös”, vi turistar i vår egen stad och lyssnar på guidernas berättelser om Stockholm, Emil Jensen spenderar sommaren på två hjul och Georg Riedel berättar om hur ”Idas sommarvisa” skrevs. Johan Huumonen sjunger årets Pride-låt, 784 boksidor om Stockholms gatunamn, vart trettonde barn i Stockholm har skuldsatta föräldrar och Rensa Mälaren tar upp däck och bilbatterier från botten. Dessutom Situation Waldersten, Gata fram och tillbaka, På hörnet, I gatuplanet, Huvudstan, korsord och mycket mera.

JUNI 2022

Det märks inte så mycket i musiken på kommande skivan ”Salta diamanter” att det sämsta med Little Jinder har försvunnit, parkour tog Ahmed Matar från Gaza till Dramaten, fyra pendelbåtslinjer förbi 53 bryggor är en flytande del av kollektivtrafiken och med skivan ”Missaoui” känner Cleo att hon brinner igen. Brukarföreningen står utan lokal, pop-up i Snösätra, lake udda fisk i Strömmen, Ulf Ivarsson och Bill Laswell basar ihop, drömmar av lego på Hallwylska och Vegagatan är inte längre än sitt kvarter. Dessutom På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, korsord, I Gatuplanet och mycket mer.

MAJ 2022

Om att vara anhörig: en son, en mamma och en syster, om livet bredvid beroendet. Johan Wicklén har gått till källorna för att skriva historien om svensk narkotikapolitik och det förlorade kriget mot knarket, Stockholm är inte självförsörjande inom någon kategori livsmedel så vad händer om gränserna stängs? Madeleine Martin slåss inte bara för sig själv i ”Lea”, med upprätad soffrygg i Vällingby, Sovsäcksseminarium, ”Hjärtat inuti” för funktionsvarierade barn, docent Karin Jensen om att placebo inte är magi och beroendevården i Stockholm satsar på kultur. Dessutom På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, korsord, Gata fram och tillbaka och mycket mer.

APRIL 2022

I dokumentärfilmen ”The Scars of Ali Boulala” blir det tydligt att de djupaste ärren i före detta skejtproffset Ali Boulala är de som inte syns, Hèlio Manhica har forskat på hur Sverige som mottagarland bäst kan underlätta för flyktingars psykiska hälsa, glasmästeri N.P Ringström har sett Stockholm genom glaset sedan 1886 och Daniel4Ever debuterar med skivan ”Dom kort man fått”. Hemlösa kvinnor bemöts dåligt i vården, Mosaikteatern för funktionsvarierade, Svendrare, ny narkotikautredning, ”Silverdollarmyntet” poppar upp på Marionetteatern och cannabisbrotten har kartlagts. Dessutom På hörnet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Dåtid Sthlm, Korsord, Gata fram och tillbaka, Briljant och mycket mer.

MARS 2022

Moonica Mac blev Lisa Brolanders artistnamn när hon som svar på frågan hur hennes musik lät sa: ”som en blandning av Fleetwood Mac och Monica Zetterlund”, Eric Palmqwist avslutar sin skivtrilogi med ”Värmen” och klockan, förvaringen och toaletterna är centrala på Centralstationen. Aurelia Le Huche håller en sorgemonolog i Benhuset, Fritidsbanken i Tyresö lånar ut sportutrustning och Vero staplar sju gitarrer på varandra.

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki riktar hård kritik mot den svenska narkotikapolitiken och narkotikadöden men Socialminister Lena Hallengren undviker att svara på den, Hepatitbussen slutar rulla och Karin Boyes ”Kris” sätts upp i Vällingby. Dessutom Briljant, Situation Waldersten, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Dåtid Sthlm, Gata fram och tillbaka, Korsord och mycket mer.

FEBRUARI 2022

Temanummer om beroende: ”Ask not why the addiction, ask why the pain” – exklusiv intervju med Dr. Gabor Maté om betydelsen av att behöva förstå det känslomässiga trauma som ligger bakom beroendet. 62 av säljarna svarar på vår beroendeenkät och fyra av dem djupintervjuas om sina erfarenheter av beroende och beroendevård. Författaren Mats Wahl om sin bok ”Medicinmannen” Fredrik Söderholm om podden ”Sorry, allt gick åt helvete”. Antabusmannen Håkan Johansson.

Dessutom bilder från då och nu med Karl Kadhammar, cirkus på bio i Hägersten, Astrid Menasanch Tobieson vill nyansera bilden av Husby, tio år med Tilia, Korsord, Situation Waldersten, Huvudstan, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Min plats, Dåtid Sthlm, På hörnet och mycket mer.

JANUARI 2022

100 stationer, 7 linjer, över 10 mil räls – vad vi såg och hörde i vagnar, på perronger och i tunnlar när vi åkte hela tunnelbanan, konstnär Jockum Nordström skrev dikterna till nya boken ”Året runt” i huvudet medan han gick hundpromenader och Age on Stage vill ta tillvara äldre kroppars rörelser och erfarenhet i dansen. Dockhumor har nya karaktärer, Niko Erfani debuter med dikten ”Varv”, Annika Norlin blandar för första gången sina två sångspråk på skivan ”Mentor” och nya lag om nedskräpning från 1 januari. Situation Sthlm räddar säljarnas liv. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, Dåtid Sthlm, Briljant, korsord, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan. Och mycket mera.

DECEMBER 2021

För första gången på 38 år har Bo Hellenfors satt nyckeln i en lägenhetsdörr med sitt eget namn på, 150 000 ljuspunkter i Stockholm skapar mer trygghet än fler poliser, i Amanda Pesikans dokumentär ”Kören – en film om Tensta Gospel Choir” ställs frågan om man kan sjunga gospel utan att tro på Gud och var tjugonde drogtest taget på en arbetsplats är positivt – ett ökande samhällsproblem. Komiker Nisse Hallberg är trött på att vara tomte, samtida pepparkakskonst, ljuscykeln Syzygy, sagolika julfrimärken, ”Väntrummet” och Jean i garn broderad över stan. Dessutom korsord, Situation Waldersten, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, I gatuplanet, Dåtid Sthlm och mycket mer att läsa. God jul!

NOVEMBER 2021

Från ett kartblad från 1863, via Rotemansarkivet, 632 träd, tre mord och 211 adresser, berättar vi Sagan om Ringvägen – Sveriges mest tätbefolkade gata. Suzanne Osten valde att skriva sin biografi i form av ett teatermanus med rollista, akter och scenanvisningar och Lisa Janbell hyllar systerskapet med en dansritual. 19 tysta parker i stan, allt fler barn vräks trots löften om annat, ensamhet kan vara dödlig, 30 sekunder långfilm och antologin ”Bakom stadens kulisser” om hur stadsrummet befolkats. Dessutom korsord, Situation Waldersten, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Dåtid Sthlm och mycket mera.