Situation Sthlm

FEBRUARI 2021

Manuskripten till Peter Grönlunds Guldbaggebelönade filmer ”Tjuvheder” och ”Goliat” ges ut som bok med titeln ”Ett Sverige i marginalen”, Sara Ferlander undersöker vad tjejer i förorten saknar i stadsplaneringen – som ofta bestäms av män, och i väntan på vaccinet är mottagningarna för hemlösa personer redo att sätta igång. Säljaren Lars-Olas mördare dömd, Hans Gunnarsson skrev sig ur trögheten, Markku Ranta var statist, Gustav Lindh är utsedd Shooting Star, brist på plexiglas i stan och enligt Frida Hyvönen är det som att vaska efter guld. Dessutom korsord, Gata fram och tillbaka, Briljant, På hörnet och mycket mera.

JANUARI 2021

Med Juice studios och Din Musikbusiness ägnar sig Ametist Azordegan åt politisk aktivism och att jämna ut förutsättningar, Per Carlbring har genomfört världens störa forskningsprojekt om nyårslöften, black metal kan vara användbart i musikpedagogiken, Mikael Hoffsten vill underlätta för Stockholmarna att finna sina rötter och det är inte kört för Baggpipe ännu. Mitt kvarter vill öka tryggheten i Norsborg, forskning om Språkcaféets betydelse, över en miljon invånare i stan kommande år, Nyordslistan, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Briljant, korsord, I gatuplanet och mycket mera.

DECEMBER 2020

Mordet på Situation Sthlms säljare Lars Ola Arrhusius. Det här är berättelsen om en begravning, en rättegång, en åtalad och en mördad, i ett försök att förklara varför det skedde. Psykolog Johanna Lätth ger ut boken ”Sexualbrottets psykologi” och vi tar reda på vad alla kundundersökning vi hela tiden uppmanas att delta i leder till. Man beräknar att det kommer att skickas rekordmånga julklappar per post i år, röd lampa i Tantogranen i år igen, Avantgardet ger ut nya skivan ”Smile and Wave”, Ane Brun ger ut två skivor, det kommer en bok om ljud och årets gesäll vill bygga gitarrer av närodlat, svenskt trä. Dessutom Briljant, Gata fram och tillbaka, På Hörnet, Situation Waldersten, korsord, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, I gatuplanet och mycket mera. I ett extra tjockt julnummer.

NOVEMBER 2020

För 20 år sedan satsade tenorsaxofonist Jonas Kullhammar alla sina besparingar på skivbolaget Moserobie – i dag har han gett ut över 125 skivor, Håkan Axelsson ansvarar för att livesända begravningar i Stockholm och professor Nicole Kringos vill att elen är i vägen. Mats Gustavsson har komponerat musik för Medborgarhusets sju klockor, två kvinnor med erfarenhet av utanförskap ställer ut sin konst, en ökning av metaamfetamin oroar polisen, EU ska prioritera vård och behandling för kvinnor och Karin Olausson odlar pumpa och har sin bästa tid i november. Dessutom Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Dåtid Sthlm, Huvudstan, korsord och mycket mera.

OKTOBER 2020

Mitt i bygget tas nya Slussbron i bruk och trafiken på Hornsgatan, Katarinavägen och Skeppsbron länkas samman igen, i boken ”Kvinnosaker” skriver Karin Carlsson om 50 föremål av betydelse för kvinnors möjlighet till ett självständigt liv och efter Insats torsk och corona tar prostitutionen fart igen både på gatan och i lägenheter. Hushållet i Bagarmossen är den första butiken i stan som saknar förpackningar och säljer allt i lösvikt, Tobias Malm har doktorerat i rockbands sammanhållning, Eric Palmqwists nya skiva ”Hej då” handlar om en skilsmässa, filmfestivaler blir digitala, Helene Billgrens bildvärld blir dansant och med appen ”Upptäck historien” berättas bland annat om Loffes Grill i Stuvsta där tunnbrödsrullen uppfanns. Och som alltid korsord, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm och mycket mera.

Situation Sthlm 25 år

Läsning som förändrat liv. I 25 år. Specialnummer om Situation Sthlms första kvartssekel på gatorna i stan. Några gamla reportage i urval, specialskrivna texter om Situation Sthlm av författare Sara Stridsberg, konstnär Jesper Waldersten och journalisten Tom Alandh. Intervju med Dag Rejving, den enda säljare som sålt alla nummer av tidningen. Böckerna. Första intervjubandspelaren. Omslagen. Uppslagen. Åtta säljare berättar hur deras liv såg ut för 25 år sedan när tidningen startade, samt en någorlunda kronologisk berättelse om Situation Sthlm – från starten i augusti 1995 och fram till i dag.

JULI/AUGUSTI 2020

Peter Stenevald och Lena Evebark har hängt ihop i sex år, ”sida vid sida, ut och in på olika boenden, genom sorg, skitsnack och sinnesro, i skogen och på olika boenden”, och precis fått en Bostad först-lägenhet. Klas Gustafson, som precis släppt biografin ”Robert Broberg letar efter sig själv”, har för första gången på närmare 20 år inte ett ny bok att börja jobba med. Black Lives Matter demonstrerar digitalt, Maria Bäck gör film baserad på sin mammas psykos under en resa till Stockholm, kyrkan testar familjerådgivning online, Ane Brun fick en bunt brev tillbaka, Peter Englund skriver om gammalt kvinnomord och sommarplatser får sommarkonst. Plus korsord, Gata fram och tillbaka, Bilden, På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm och mycket mer.

JUNI 2020

Författaren Bengt Ohlsson har redan skrivit två böcker i år och bytt stadsdel och trivs alldeles utmärkt, men längst fram på en Bruce Springsteen-konsert vill han inte hamna igen. Med nya romanen ”Midsommarnattsdrömmar” följer han en grupp vänner genom några decennier av deras liv. När inte scenen kan användas gör Teater Tribunalen radioteater i poddversion av ”Att malas ner”, Moderna museet öppnar igen, tama vattenbufflar betar i Sigtuna, nationella minoriteter har lämnat spår i Stockholm och en av tidningens säljare med Bostad först-lägenhet trakasseras av sina grannar. Dessutom korsord, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, På hörnet, Dåtid Sthlm, I gatuplanet, krönika och mycket mer.

MAJ 2020

I spåren av covid-19 – Situation Sthlms säljare, forskare, läkare och andra samhällsaktörer om utsattheten och utanförskapet i coronapandemin. I ett kulturhus i Vitabergsparken har Jocke Åhlund startat skivbolag för att kunna bestämma mera, utmed Anna Steckséns gata i Solna syns flera spår av covid-19 och artister i hemmakarantän livestreamar för att inte falla i glömska. Kulturhuset Stadsteatern startar streamad samtalsserie om coronapandemin, du kan mixa ditt eget kontorsljud om du jobbar hemifrån, drogmarknaden förändras i coronakrisen och bostadsborgarrådet vill inte se några vräkningar nu. Dessutom På hörnet, Dåtid Sthlm, Korsord, Huvudstan, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan och mycket mera.

APRIL 2020

Den svenska narkotikapolitiken ska utredas och i framtiden bygga på förebyggande åtgärder, en nollvision mot dödlighet, skadereducering och evidensbaserad vård. Men hur ska man utreda och vad ska man utreda? Vi talar med experterna – forskare och brukare – om vad de anser bör göras. De senaste 20 åren har Monica Eriksson varit hemlös men nu hoppas hon på att få möta ålderdomen i en egen lägenhet, Lina Gustafsson har skrivit boken ”Rapport från ett slakteri – en veterinärs berättelse” om sina 85 arbetsdagar i köttindustrin och Stockholm agerar för att skydda hemlösa från att smittas med covid-19. Jonathan Stoltz studerar trädens effekt på stress, Adrian vill vissa människan bakom dörrvaktsuniformen, Sabina Ddumba ordnar hemmafest och fåk är det mest adopterade ordet. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, korsord, krönika, Dåtid Sthlm, Min plats och mycket mera.