Situation Sthlm

SEPTEMBER 2021

För sjätte året i rad är vi samma dag och tid på Slussenbygget – och efter 1 150 sprängsalvor är man nu klara att börja gjuta våningarna i betong i den nya bussterminalen, Rasmus Wassberg köper gamla kameror på loppis med filmen kvar som han framkallar och lägger upp på sitt instagramkonto @dina.minnen, Bianca Kronlöf romandebuterar med 26 personliga brev till mannen och Lotta Fristorp har skrivit boken ”Benny – drevet, döden”. Street C – Hepatitbussen är ny uppsökande hälsovård på gatorna i stan, Per Kjellin letar platser i stan för filminspelningar och det sitter spår av Venedig i väggarna på nya Liljevalchs. Dessutom korsord, Gata fram och tillbaka, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Huvudstan, Dåtid Sthlm och mycket mera.

SOMMAR 2021

Efter coronarestriktioner och 435 dagar med dörren stängd får Situation Sthlm säljare komma in i lokalen igen, Jenny Hector jobbar uppsökande på Stadsbiblioteket vid Odenplan, Marc Alright målar viktiga vittnesmål på väggen, gröna vågor i pallkragen, stor livsstilsundersökning och bostadsmarknaden i Stockholm är bekymmersam. Rebecka Bebben Andersson har gjort en flagga för de på stan med ångest, 60 år sedan ”Sakta vi gå genom stan”, livemusik på en filt i Hagaparken, Drive-in-bio och Sommarfilm på Stadion. Dessutom Gata fram och tillbaka, I gatuplanet, Korsord, Situation Waldersten, På hörnet och mycket mer.

Extra sommarläsning: Med numret följer bilagan Med egna ord – säljarnas texter från gatan 2015-2020. Urval av säljarnas texter som tidigare publicerats i tidningen.

JUNI 2021

Storstadsnatten i Stockholm och dess ljus, mörker, människor och möjligheter berättar en helt annan historia än vad staden gör på dagen, Lisa Ambjörn är dubbelt aktuell på TV nu och i höst, Atusa Rezai lät sin text ta avstamp i Husby, fagottister är en bristvara, skrivhjälp mot falska nyheter och en ny app mäter luften på varje gata i stan. Hemlösa personer vaccineras i Fas 3 men en grupp riskerar att falla mellan stolarna, Convictus växlar upp sitt uppsökande och ”The not so white guide” tipsar om vällagat utanför stan. Dessutom korsord, Gata fram och tillbaka, Huvudstan, Briljant, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, På Hörnet, Dåtid Sthlm och mycket mera.

MAJ 2021

Med konstboken ”Kring denna konst” berättar Stina Wollter för första gången om hur livet och konsten hänger ihop, författaren Tomas Bannerhed vaknade 03.32 på Lovön med en blå och en röd kulspetspenna i packningen, Ellen Sundberg tolkar Bodil Malmstens dikter på nya skivan och Johanna Bergström skriver om sin uppväxt i ett familjehem. Anhöriga skattar sin psykiska hälsa sämre – beroendet påverkar, fladdermusholkar i stan, nytt Coronaskräp på gatorna, 40 år sedan klassisk Springsteen-bootleg spelades in och Jessica Ortman har haft femton grillar. Dessutom Korsord, Gata fram och tillbaka, Briljant, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, På hörnet och mycket mer.

April 282

De senaste året har Markus Krunegård spenderat en väldig massa tid med sina låtar i lokalen under sushin på Södermalm, brottmålsadvokat Sogand Sasanpour debuterar med en roman från kvarteret Linjalen, Beata Boucht gör fem frimärken för att fira kvinnliga rösträtten, Stefan Sundström släpper en punkig platta och Arkivism är en ny kvinnlig rörelse. Björn Sunesson har sprungit på nästan varenda gata i Stockholm, Rinkebyarkivet öppnas, Botkyrka vill samla in berättelser om folkmord, Ersta Möjligheten hjälper våldsutsatta missbrukande kvinnor och boken ”Att bygga en stad – Stockholm under 800 år” berättar hur staden blivit. Dessutom korsord, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Dåtid Sthlm, I gatuplanet, Huvudstan och mycket mera.

Mars 2021

Lena, Tony, Roger, Madelen och Mikael har fem olika perspektivet på det hemlösa livet på gatan, Peter Svensson på Passus avhopparverksamhet i Fryshuset vet hur viktigt det är att agera snabbt när de blir kontaktade och senaste halvåret har polisen sett stan fyllas av ”blåbär” – illegala tabletter de nu hittar överallt. Allt är gratis hos Sinan Akbulut på Återbruket, Carina Moberg-Eyre målar Slussen i akryl, samtal om Lars Norén på Kulturhuset, Bortom Knuten larmar på från sitt garage i Hägersten, steppande möss på Stureplan och via Tunnelgatan tar man sig upp, eller igenom, Brunkebergsåsen. Dessutom På hörnet, korsord, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Huvudstan, Situation Waldersten, Dåtid Sthlm, med mera.

FEBRUARI 2021

Manuskripten till Peter Grönlunds Guldbaggebelönade filmer ”Tjuvheder” och ”Goliat” ges ut som bok med titeln ”Ett Sverige i marginalen”, Sara Ferlander undersöker vad tjejer i förorten saknar i stadsplaneringen – som ofta bestäms av män, och i väntan på vaccinet är mottagningarna för hemlösa personer redo att sätta igång. Säljaren Lars-Olas mördare dömd, Hans Gunnarsson skrev sig ur trögheten, Markku Ranta var statist, Gustav Lindh är utsedd Shooting Star, brist på plexiglas i stan och enligt Frida Hyvönen är det som att vaska efter guld. Dessutom korsord, Gata fram och tillbaka, Briljant, På hörnet och mycket mera.

JANUARI 2021

Med Juice studios och Din Musikbusiness ägnar sig Ametist Azordegan åt politisk aktivism och att jämna ut förutsättningar, Per Carlbring har genomfört världens störa forskningsprojekt om nyårslöften, black metal kan vara användbart i musikpedagogiken, Mikael Hoffsten vill underlätta för Stockholmarna att finna sina rötter och det är inte kört för Baggpipe ännu. Mitt kvarter vill öka tryggheten i Norsborg, forskning om Språkcaféets betydelse, över en miljon invånare i stan kommande år, Nyordslistan, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, Briljant, korsord, I gatuplanet och mycket mera.

DECEMBER 2020

Mordet på Situation Sthlms säljare Lars Ola Arrhusius. Det här är berättelsen om en begravning, en rättegång, en åtalad och en mördad, i ett försök att förklara varför det skedde. Psykolog Johanna Lätth ger ut boken ”Sexualbrottets psykologi” och vi tar reda på vad alla kundundersökning vi hela tiden uppmanas att delta i leder till. Man beräknar att det kommer att skickas rekordmånga julklappar per post i år, röd lampa i Tantogranen i år igen, Avantgardet ger ut nya skivan ”Smile and Wave”, Ane Brun ger ut två skivor, det kommer en bok om ljud och årets gesäll vill bygga gitarrer av närodlat, svenskt trä. Dessutom Briljant, Gata fram och tillbaka, På Hörnet, Situation Waldersten, korsord, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, I gatuplanet och mycket mera. I ett extra tjockt julnummer.

NOVEMBER 2020

För 20 år sedan satsade tenorsaxofonist Jonas Kullhammar alla sina besparingar på skivbolaget Moserobie – i dag har han gett ut över 125 skivor, Håkan Axelsson ansvarar för att livesända begravningar i Stockholm och professor Nicole Kringos vill att elen är i vägen. Mats Gustavsson har komponerat musik för Medborgarhusets sju klockor, två kvinnor med erfarenhet av utanförskap ställer ut sin konst, en ökning av metaamfetamin oroar polisen, EU ska prioritera vård och behandling för kvinnor och Karin Olausson odlar pumpa och har sin bästa tid i november. Dessutom Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Dåtid Sthlm, Huvudstan, korsord och mycket mera.