Situation Sthlm

FEBRUARI 2018

Therése Lindgren tycker att hon utvecklats en hel del som människa genom sin Youtubekanal men den psykiska ohälsa hon skrev om i sin förra bok gör sig alltjämt påmind, Carl Johan De Geer får be sig själv under intervjun att vara tyst så det finns plats för frågor också, Kulturhuset Slaktkyrkan vill bli en mötesplats med låga entrébiljettpriser till konserterna och med den nya retrotrenden växer ett bevarande hantverk fram. #Metoo på gatan, Min plats, Med egna ord, Bo Sundström är både Kasper och jazzman, med debuten ”Hjärtat” vill Fanni Metelius filma naturliga sexscener, Siri Helle romandebuterar, Tribulation om skärseld, vampyrer och ”ostig” folkmusik, Fredrik Mjelle gör experimentell barnmusik, Riot Grrrls sessions, Rickard Söderberg tar på sig capen, Briljant, På hörnet, krönikor och mycket mera.

JANUARI 2018

Lena Olin har flyttat hem till Stockholm igen – lite ”fläskigare” på insidan av alla roller hon spelat – och blir allt mer försvenskad för varje dag, Åsa Söderqvist är en ShitKid med trummaskin som släpper ny ep, för första gången ska bakterierna i stan kartläggas och man börjar med att topsa i tunnelbanan, exkluderande design är enbart till för att hålla vissa människor borta från offentliga utrymmen, OCD – obsessive-compulsive disorder – drabbar cirka två procent av befolkningen och under tio kvällar i januari stökar Familjen Kaos omkring på Södra teatern. Erik Danielsson berättar att Watains nya platta fokuserar på ”saker som är stärkande och ger kraft”, Hannes Holms relation till Ted Gärdestad inleddes bakom en vägg, Anna Ehring skriver äventyr för mellanstadiebarn, Jessica Bab Bonde har intervjuat överlevare från Förintelsen till en illustrerad ungdomsbok och Staffan Valdemar Holm menade inte bokstavligt att Tartuffe är en Situation Sthlm-säljare. Plus Gata fram och tillbaka, På hörnet, Briljant, krönikor och mycket mer.

DECEMBER 2017

Sven-Bertil Taube var tjänstledig från Dramaten i 47 år då hans internationella skådespelarkarriär kapsejsade och han fastnade i London, romancer Simona Ahrnstedt försätter gärna sina karaktärer i pinsamma situationer, hundra år efter självständigheten finns det spår av Finland i Stockholm, Tensta Gospel Choir märker av fördomar, mellandagsrean är en billig idé och trots vissa förändringar bygger svensk narkotikapolitik alltjämt på dogmer som dödar de människor den borde hjälpa. Pernilla Andersson har skrivit vintersånger från Garbo, Jaouli ”Finess” Akofely har väntat på sin dag, Karin Gafvelin har skrapat fram sin biografi på kartong, Bitte Andersson vill skriva in HBTQ-seniorerna i populärkulturen och Joey Tempest går alltjämt runt på jorden. Plus korsord, Briljant, Gata fram och tillbaka, På hörnet, krönikor och mycket mera. God jul.

NOVEMBER 2017

Matias Varela drömmer på spanska, gick scenskolan i hemtjänsten och delar in livet i ett före och ett efter ”Snabba Cash” – och kanske snart i ett före och ett efter ”Narcos”, säljarnas nya jacka med inbyggd väst med Kaknästornstryck är äntligen klar, regissören Karin Fahlén skrattar aldrig åt något som inte också är sorgligt, det kommer bli trångt in i döden i Stockholm, Seluah Alsaati är inte din baby och SPES ger livsviktigt stöd till anhöriga vid självmord. Erik Niva får ett instagramkonto att leva vidare, Zelda fyller tio år, Alexander Saltzberger gör bok av monologen ”Kicktorsken”, Föreningen Storasyster säljer t-shirts, Johnny Bode porträtteras på film, Grotesco, Lasse-Maja i ny biografi, Stockholmsskildraren Jason Isbell och mycket mera.

OKTOBER 2017

Silvana Imam tror inte på politiker, hon tror på folk och på en större rörelse mot förändring, gator med kvinnliga namn i Stockholm är i genomsnitt 70 meter kortare än gator med mansnamn, The Tea Center hyllar vattnet i Stockholm för den goda te-smaken, på Kulturhuset fasad hänger några hantverkare och repar sig och Agneta Pleijel skriver fram den inre linjen. Ellen Lamm och Eric Ericson skrev en teaterpjäs med utgångspunkt i en kommunal rapport om livsvillkoren här, Ison&Fille firar 15 år på sin sida stan, Po Tidholm skriver om läget i landsbygden och staden, Tarik Saleh hade tur och tajming i Egyptern och Ane Brun tycker det låter som ”en reklamjingel för Tinder, typ”. Plus krönikor, Zelda, Briljant, På hörnet, Gata fram och tillbaka och mycket mera.

SEPTEMBER 2017

Per ”Plura” Jonsson har lagt Eldkvarn i träda och beslutat sig för att ta regi och bli en man av hjärtat på riktigt, försäljarnas tatueringar berättar också en historia, vi fortsätter vår årliga bevakning av bygget av Slussen, både lånecyklarna och användarna av dem blir fler och författaren Kolbjörn Guwallius är på sin vakt. Rebecka Törnqvist skapar musik med öppen hand, Nina Hemmingsson skriver om näthat, Ragnhild Ekner lånar titeln till sin film av Jimi Hendrix, Ra Hidaya Modig är en third culture kid och Johan Svedjedal finner nya sidor av Karin Boye. Plus krönikor, Briljant, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Zelda och mycket mera.

AUGUSTI 2017

Sissela Kyle är tillbaka där allt började. I dag hon är chef för Parkteatern, där hon för 37 år sedan började sin skådespelarkarriär som praktikant. I Älvsjö gjuts en av stans många skateparker i betong, allt fler provar fiskelyckan vid Stockholms kajer och broar, Danspiration dansar för integration, Natalia Murobha målar mångfald och Ruben Östlund fick en tanke: ”Vad händer om monarkin är avslutad och man gör museum för modern konst i Stockholms slott, monarkins högborg”, och så gjorde han en film. Dessutom Ken Ring, Sara Olausson, Elias, Jens Lekman, Mikaela, Arvinge Okänd, Gata fram och tillbaka, kräftkokaren Anders Pihl, Mina Drömmar, Med egna ord och mycket annat.

JULI 2017

Dregen har just fyllt 44 år, höjt gitarrbandet tre centimeter och är den enda gitarristen i stan som spelar på Debaser och Friends Arena med två olika band samma vecka, i Citybanan finns konstverk av 14 konstnärer på två nya stationer, Stall Smultronbacken är störst på Käpphäst, Bagisodlarna ses i Skogsträdgården och via Co-grow kopplas de med trädgård som inte vill odla med dem som vill odla men saknar trädgård, Alpis utgår från Stövargatan 43 i Rågsved på sin albumdebut och Looptroop Rockers firar 25 år med att ge ut 25 låtar på 25 veckor. Dessutom Linnéa Claeson, Halfdan Pisket, Henrik Hellström, NEON, Lina Bengtsdotter, Lorentz Berger, Merit Hemmingson, civil olydnad i realtid, CajsaStina Åkerström, Zelda, På hörnet, Briljant, Gata fram och tillbaka samt mycket annat.

JUNI 2017

Den komiskt deprimerade Nour El Refais rötter är bortsprängda och jämnade med marken, men nya rottrådar har med tiden vuxit ner i Traneberg, Ulf Stureson är på väg tillbaka till stan från Alfta, på Swedenborgsgatan sipprar vatten ur stadens minsta fontän, sommaren är på väg under Skanstullsbron, de gula bilfärjorna färjar skärgården och tre kulturbärare minns ett sjuttio- och åttiotal under parollen ”kultur där du bor”. Dessutom Janice, Elsa Chartin, Maxida Märak, Alton, Anna Laestadius Larsson, Ester Eriksson, Fijona Jonuzi, Scope 100, Petter Wallenberg, Diplomerade Wikipedianen Holger Ellgaard, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Min plats, krönikor och mycket annat

MAJ 2017

Efter nio år är soloplattan äntligen klar och det har blivit dags för Henrik Berggren att återvända till stjärnorna och kajalen: ”Jag känner mig annorlunda när jag har sminket på, liksom hårdare på nåt sätt”, Isabelle Ståhl har skrivit den Stockholmsskildring hon själv saknat, Marianne Lindberg De Geer är på drift i full fart, Tobaksfrisören på Högbergsgatan gör konst av hår, Norsborgs vattenverk garanterar att Mälarens vatten kommer att räcka och en av Mando Diaos nya låtar på kommande plattan låter som början på ”The Warriors”. Dessutom Moa Herngren, Per José Karlén, Maja Säfström, Harry Anderson, dokumentation1453.tumblr.com, Mary the First, Lädernunnan, Briljant, På hörnet, Zelda och mycket mera.