Situation Sthlm

MAJ 2019

Med utställningen ”Stockholm” låter Anders Petersen sitt subjektiva fotografi berätta om staden och tiden. Och om honom själv. Caroline Cederquist har skrivit boken ”Jag andas, alltså finns jag” om den livsbana hon nu brutit, med nätverket Womanisa vill Deqa Abukar och Amal Said hjälpa kvinnor i förorten att bli ekonomiskt självständiga, Martin Luuk – hans nya roman heter ”Elkomikern” – skriver ner nattens tankar på dagen och Alfons Åbergs mamma, Gunilla Bergström, berättar hur Alfons kom till. Antalet hemlösa kvinnor i Stockholm ökar och Socialtjänstens uppsökare ska jobba på nytt sätt för att nå fler och mer utsatta. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, Med egna ord – säljarnas sidor, Dåtid Sthlm, Gatuplanet, korsord, Min plats och mycket mera.

APRIL 2019

Plötsligt slocknar Stockholm. Strömmen går. Totalt. Innerstaden blir strömlös på en sekund och allting runt omkring oss som behöver elektricitet för att fungera upphör att göra det. Vad händer med oss när Stockholm slocknar? Samer Al Moubayed vill att roboten Furhat ska finnas i varje hem, i varje klassrum, Per Hellberg och Terje Larsson och sammanlagt spelat gatumusik i Stockholm i 87 år och lärt sig en hel del om stockholmarna, inte bara om deras musiksmak och Farnaz Arbabi slåss mot childism. Goran Kajfes kommer att gå på örat och vara öppen under onsdagarna med trumpeten under fontänen, Min plats, Gata fram och tillbaka på Kolmårdsgränd, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, På hörnet, Korsord, Briljant och mycket mer.

MARS 2019

Att Jan Wallin tittar så ofta på klockan beror på att han jobbade som biografmaskinist i många år och var tvungen att ha koll på när filmrullen var slut och det var dags att skifta in en ny, med fokus på trauma vill psykolog Stefan Sandström ge människor i missbruk upprättelse och bättre vård, ARTmovements förenar nyanlända och etablerade svenskar genom kameran och Michael Masoliver har koll på historierna från gatorna utanför tullarna. Med ”Dreamology” vill Jennie Löfgren vara en del av soundtracket till din vardag, läkaren Anders Hansen har skrivit en bok om skärmhjärnan, Stadsmissionen stänger Klaragården, Socialstyrelsen rekommenderar ökad tillgänglighet av naloxon – för att rädda liv, Georg Riedel och Mattias Ståhl skapar ”Diokrati”, På hörnet, Dåtid Sthlm, krönika, korsord, Gata fram och tillbaka, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, och mycket mera.

FEBRUARI 2019

Eva Kullmer och hennes man sov på Rådhusets tunnelbanestation för fem år sedan, nu är de ”så Svensson vi kan bli”, Rebecka Åhlund skrev boken ”Jag som var så rolig att dricka vin med” om första året som nykter alkoholist och Brandkontoret är stadens näst äldsta fortfarande existerande företag från 1746 och erbjuder en Allframtidsförsäkring. Teater Barbara ger sig på att reda ut sanningen, Anne-Marie Eklund-Löwinder är en av få personer med nyckeln till internets DNS-system, Min plats, Eric Palmqwist har gjort sin första platta på svenska, Gata fram och tillbaka, korsord, Dåtid Sthlm, På hörnet, krönika och mycket mera

JANUARI 2019

Anette Wahlström har sålt Situation Sthlm sedan 2003 och befinner sig återigen på en lite mer stabil plats i tillvaron i väntan på en höftledsoperation – men hon har sett sidor av den här staden hon inte önskar någon annan att uppleva och hoppas hon kan få nytta av sina erfarenheterna på något sätt, Ardalan Esmaili är gått från Unga Klara och Dramaten, tv-serier och filmroller, till att bli en av tio Shooting Stars vid Berlins filmfestival i februari 2019, och vad det betyder för säljarna att sälja Situation Sthlm och vad livet med tidningen ger dem har besvarats i en enkät. På Orionteatern låter Christian Gabel kollektiva ljudminnen väckas till liv i ”1900”, Tomas Kindenberg kommer ut med nya mikronoveller och Instagramkontot Sthlm Bird ser staden från ovan. Dessutom Gata fram och tillbaka, krönika, Dåtid Sthlm, Med egna ord, Huvudstan, Gatuplanet, korsord, Briljant, Svepet På hörnet och mycket annat att läsa

DECEMBER 2018

Något år efter att dokumentärfilmen ”Till Maria” visats på SVT 2010 vräktes de då nygifta Situation Sthlm-säljarna Anders och Maria Nyqvist och större delen av äktenskapet har de varit hemlösa, men de drömmer fortfarande om en ålderdom tillsammans – läs om tiden från att filmen visades till livet i dag, Malin Kleinsmith valde armbrytningen som sätt att bryta sig loss från destruktiva mönster under uppväxten i Granängsringen i Tyresö, Gatans röster – i TV-serien hette de Gatans kör, men när kamerorna slocknade bytte de namn – skivdebuterar tillsammans med sin gamla körledare Rickard Söderberg och på Turteatern i Kärrtorp är det ond, bråd mjöd i ”Vikingarna på Helgeland”. Julshower är ett sätt för artister att hitta nya inkomster i streamingtider, Tove Lundin ger ut boken ”Handbok för psykon – att leva med psykisk ohälsa” och tar tillbaka ordet psyko. Dessutom Gata fram och tillbaka, Min plats, Gatuplanet, Huvudstan, Briljant, På hörnet, Med egna ord med premiär för Tarja&Ann och deras spaningar. Plus korsord, Situation Waldersten med mera”.

NOVEMBER 2018

Sorgen bor i en kondoleansbok på en hylla vid dörren. I den kan Situation Sthlms säljare skriva en sista hälsning till en död kollega. Sedan 2006 har 109 av tidningen säljare dött – minnesorden över dem blir en början på ett sorgearbete, och en påminnelse till de anhöriga om ett liv som varit. Radio Totalnormal firar tio år som ditt psyke i etern, det finns maträtter utanför stan som det är värt att resa en bit för att smaka, manusförfattaren Hans Rosenfeldt håller alltid hela handlingen i huvet, Birgitta Collén har skrivit en skönlitterär barnbok om detektiven Alma, dockor tar över Orionteaterns scen och Emil Jensen är en gemensam galning på Södra Teatern. Dessutom Med egna ord – säljarnas sidor, På hörnet, Zelda, Briljant, Dåtid Sthlm, Min plats, krönikor, korsord, med mera.

OKTOBER 2018

Avantgardets Rasmus Arvidsson ser sin känslighet som ”det finaste som finns”, men är väl medveten om att den blicken mot omvärlden har kommit med ett pris, Peter Grönlund följer upp Guldbaggebelönade ”Tjuvheder” med samma realism i ”Goliat”, enligt Skuldsanerarnas riksförbund har 400 000 svenskar ”skadade” personnummer, Reaktor 3 i Ågesta ska rivas eller kanske bli museum, Bea Szenfeld designar årets rosa band i form av en stege, Liv Mjönes utreder brott i tv-serien ”Sthlm Requiem” och Jessica Hallbäck ger ut sina feministiska adbusts, serier och texter i en bok. Dessutom krönikor, Briljant, Min plats, På hörnet, Med egna ord, Gata fram och tillbaka, Situation Waldersten, korsord, Zelda, med mera.

SEPTEMBER 2018

Författaren Sara Stridsbergs – hennes roman ”Kärlekens Antarktis” kommer i september – kan se en mamma på tunnelbanan och exakt minnas hennes ansiktsuttryck femton år senare och ta med det i en roman, gatan är fortfarande den viktigaste platsen för politiska partier att nå väljare med sitt budskap, läget i byggropen på Slussen år tre och Julia Kalthoff tillverkar kvalitetsyxor i Kummelnäs. Lisa Blomqvist har skrivit den handbok om döden hon själv behövt, Cinema Queer öppnar upp staden, Träden – numera utan Gräs och Stenar – med nya plattan ”Träden”, nya biblioteket Reading Edge har manifest som tema i höst, serieboken ”Synthare!”, Dåtid Sthlm, Med egna ord, Min plats, Gata fram och tillbaka, Zelda, Briljant, På hörnet med mera.

AUGUSTI 2018

Alba August blir en ung Astrid Lindgren på bioduken, hon tycker att det är mer fritt i Danmark och minns när hon i barndomen sprang som en råtta i Gamla stans gränder, Stockholms nya stadsbibliotekarie Daniel Forsman ska lära känna staden och kulturlivet, vid Saltsjöbadens Friluftsbad har det badats sedan början av 1900-talet och naloxon, som delas ut via sprututbytet, har hittills räddat 79 liv. Ali Abbasi är inte rädd för de ”mörka tangenterna” när han skapar film, Mats Collins slussar båtar och för statistik över hur många som seglat med masten rakt in i bron, Gärdet fylls av kärlek och Vacation Forever gör musik om sitt lidande. Dessutom Med egna ord, Gata fram och tillbaka, Min Plats, På hörnet, Waldersten, Zelda, krönikor och mycket mer.