Situation Sthlm

NOVEMBER 2018

Sorgen bor i en kondoleansbok på en hylla vid dörren. I den kan Situation Sthlms säljare skriva en sista hälsning till en död kollega. Sedan 2006 har 109 av tidningen säljare dött – minnesorden över dem blir en början på ett sorgearbete, och en påminnelse till de anhöriga om ett liv som varit. Radio Totalnormal firar tio år som ditt psyke i etern, det finns maträtter utanför stan som det är värt att resa en bit för att smaka, manusförfattaren Hans Rosenfeldt håller alltid hela handlingen i huvet, Birgitta Collén har skrivit en skönlitterär barnbok om detektiven Alma, dockor tar över Orionteaterns scen och Emil Jensen är en gemensam galning på Södra Teatern. Dessutom Med egna ord – säljarnas sidor, På hörnet, Zelda, Briljant, Dåtid Sthlm, Min plats, krönikor, korsord, med mera.

OKTOBER 2018

Avantgardets Rasmus Arvidsson ser sin känslighet som ”det finaste som finns”, men är väl medveten om att den blicken mot omvärlden har kommit med ett pris, Peter Grönlund följer upp Guldbaggebelönade ”Tjuvheder” med samma realism i ”Goliat”, enligt Skuldsanerarnas riksförbund har 400 000 svenskar ”skadade” personnummer, Reaktor 3 i Ågesta ska rivas eller kanske bli museum, Bea Szenfeld designar årets rosa band i form av en stege, Liv Mjönes utreder brott i tv-serien ”Sthlm Requiem” och Jessica Hallbäck ger ut sina feministiska adbusts, serier och texter i en bok. Dessutom krönikor, Briljant, Min plats, På hörnet, Med egna ord, Gata fram och tillbaka, Situation Waldersten, korsord, Zelda, med mera.

SEPTEMBER 2018

Författaren Sara Stridsbergs – hennes roman ”Kärlekens Antarktis” kommer i september – kan se en mamma på tunnelbanan och exakt minnas hennes ansiktsuttryck femton år senare och ta med det i en roman, gatan är fortfarande den viktigaste platsen för politiska partier att nå väljare med sitt budskap, läget i byggropen på Slussen år tre och Julia Kalthoff tillverkar kvalitetsyxor i Kummelnäs. Lisa Blomqvist har skrivit den handbok om döden hon själv behövt, Cinema Queer öppnar upp staden, Träden – numera utan Gräs och Stenar – med nya plattan ”Träden”, nya biblioteket Reading Edge har manifest som tema i höst, serieboken ”Synthare!”, Dåtid Sthlm, Med egna ord, Min plats, Gata fram och tillbaka, Zelda, Briljant, På hörnet med mera.

AUGUSTI 2018

Alba August blir en ung Astrid Lindgren på bioduken, hon tycker att det är mer fritt i Danmark och minns när hon i barndomen sprang som en råtta i Gamla stans gränder, Stockholms nya stadsbibliotekarie Daniel Forsman ska lära känna staden och kulturlivet, vid Saltsjöbadens Friluftsbad har det badats sedan början av 1900-talet och naloxon, som delas ut via sprututbytet, har hittills räddat 79 liv. Ali Abbasi är inte rädd för de ”mörka tangenterna” när han skapar film, Mats Collins slussar båtar och för statistik över hur många som seglat med masten rakt in i bron, Gärdet fylls av kärlek och Vacation Forever gör musik om sitt lidande. Dessutom Med egna ord, Gata fram och tillbaka, Min Plats, På hörnet, Waldersten, Zelda, krönikor och mycket mer.

JULI 2018

Partikelfysikern och astronauten Christer Fuglesang fick ingen som helst existentiell ångest av att vistas på en rymdstation några veckor och se jorden långt, långt ovanifrån, busslinje 1 har det jobbigt nu i sommar med nya tidtabellen, i sitt arbete med suicidprevention möter psykiater Ullakarin Nyberg mera hopp än mörker och att låta staden och dess murar, trappor, räcken, bänkar och annat vara en del av träningen blir allt vanligare. Lovette Jallows hyllade instagramkonto Black Vogue är en ideell bisyssla, från en bänk vid Gustav Adolfs torg sänds en algoritmisk komposition av tonsättaren Daniel M. Karlsson i juli och The Tallest Man on Earth släpper nya filmer med nya låtar, sälstationen på Gålö både omskriven och nyöppnad och Sara Danius skriver om Bob Dylans Nobelpris. Plus korsord, krönikor, Med egna ord, Min plats, Briljant, På hörnet och mycket mera.

JUNI 2018

Sherihan ”Cherrie” Abdulle beskriver sig själv som ”jag är svensk, jag är från byn, jag är svart, jag är somalier och muslim – och jag kan ta plats i den här världen”, VM-kockarna Mats Broström och Gustaf Sandfridsson hjälper spelarna att ta rätt tillbehör på buffén, S:t Eriksmedaljen fyller 80 år men ingen vet vem som formgivit den och Jenny Lindroth och Pia Stolt från Situation Sthlm berättar om de förändrade gatorna och arbetet med att hålla uppe upplagan. Magnus Lindberg tar publiken till hjälp med studiofakturan, Abbe Hassan vet att allt som är guld inte glimmar, Olle Matsson skriver om gift och dosering, Patrik Berg har gjort Stockholm som målarbok, Ljudkollektivet Vissling gör en soundwalk, Osynliga teatern tar oss med mot döden och delar av Pussy Riot visar en installation i väntan på asylbeskedet. Dessutom Med egna ord, Gata fram och tillbaka, På hörnet, Situation Waldersten, krönikor och mycket mera.

MAJ 2018

Konstnär Jesper Waldersten sorterar veckornas innehåll under morgontidiga hundpromenader då han talar högt för sig själv och skapar ordning i dagarna, i dansföreställningen ”Lyssna” använder Ambra Succi både sin egen och dansarnas erfarenhet av våld och cementen från silon vid Liljeholmskajen har sedan 1940-talet byggt Stockholm. Det faktum att drogpriserna sjunkit under närmare 20 år – vad leder det till och vad innebär det för brukare, sjukvård, polis, tull, kriminalvård? Överläkare Johan Kakko ser att mindfullness ökar effekten vid beroendebehandling och efter Situation Sthlm:s granskning av tak över huvudet-garantin – nu saneras Hammarbybacken. Silversmed Sofia Holpp tänker hållbart och könlöst, Johan Lindström Septett med pedalsteel, biljaktsjazz och knaster på ”Music for empty halls”, Ika Johannesson är rädd att dra skam över sin ”Sex”-legacy, Slowgolds Amanda Werne såg Beastie Boys på Grönan första gången hon var i stan, Olika ger ut nya versioner av klassiska sagor, Japan tema när Internationella seriefestivalen fyller 20 år, punken porträtterad 1977, Dåtid Sthlm, På hörnet, Gata fram och tillbaka, krönikor, Med egna ord, Min plats och mycket mer.

APRIL 2018

Kajsa Grytt kommer med både ny platta och ny roman och måste hela tiden i livet förhålla sig till en psykologisk pendelrörelse, i Beroendepodden låter Annelie Ståhl beroendepersoner tala till punkt, Anders Schönborgs fotobok ”Liv utan liv” är en svartvit historia om hemlöshet och döden och Olof Lundh tar spelet runt Allsvenskan på allvar.  Wrestler-rookien Maddelin Fernandez hade Hulk Hogan på flickrumsväggen, Jenny Jägerfeld har skrivit en barnbok om självmord, med Örnen och Kråkan slåss Magnus William Olsson för poesin och konstnären Nikolina Ställborn är barn till revolutionens barn. Dessutom Med egna ord, Gata fram och tillbaka, Briljant, På hörnet, korsord, Zelda, krönikor och mycket mer.

MARS 2018

Robert Hurula är en ensamsysslare som bearbetar tillvaron i ord, musik och bilder han ritar på urrivna Bibelsidor, Frida Ronge har gjort en kastrullresa, fem generationer Lilieblad har blandat kryddor på Wallingatan och Tak över huvudet-garantin lovar mer än den håller visar vår granskning. Klara W. Hedengren ledde processen med ”Skärholmen interiör”, Jessica Nettelblad ger röst åt 150 kvinnliga fångar i ny bok, gitarristen Leo Krepper prisas som Up and coming talent, Martin Eidenstens blogginlägg blev starten till boken ”Blunda inte!” och i mars kommer boken och podden ”Allt vi inte pratar om”. Plus krönikor, Situation Waldersten, Gata fram och tillbaka, Min plats, Med egna ord – säljarnas texter, På hörnet, Briljant och mycket mera.

FEBRUARI 2018

Therése Lindgren tycker att hon utvecklats en hel del som människa genom sin Youtubekanal men den psykiska ohälsa hon skrev om i sin förra bok gör sig alltjämt påmind, Carl Johan De Geer får be sig själv under intervjun att vara tyst så det finns plats för frågor också, Kulturhuset Slaktkyrkan vill bli en mötesplats med låga entrébiljettpriser till konserterna och med den nya retrotrenden växer ett bevarande hantverk fram. #Metoo på gatan, Min plats, Med egna ord, Bo Sundström är både Kasper och jazzman, med debuten ”Hjärtat” vill Fanni Metelius filma naturliga sexscener, Siri Helle romandebuterar, Tribulation om skärseld, vampyrer och ”ostig” folkmusik, Fredrik Mjelle gör experimentell barnmusik, Riot Grrrls sessions, Rickard Söderberg tar på sig capen, Briljant, På hörnet, krönikor och mycket mera.