Situation Sthlm

NOVEMBER 2020

För 20 år sedan satsade tenorsaxofonist Jonas Kullhammar alla sina besparingar på skivbolaget Moserobie – i dag har han gett ut över 125 skivor, Håkan Axelsson ansvarar för att livesända begravningar i Stockholm och professor Nicole Kringos vill att elen är i vägen. Mats Gustavsson har komponerat musik för Medborgarhusets sju klockor, två kvinnor med erfarenhet av utanförskap ställer ut sin konst, en ökning av metaamfetamin oroar polisen, EU ska prioritera vård och behandling för kvinnor och Karin Olausson odlar pumpa och har sin bästa tid i november. Dessutom Med egna ord – säljarnas texter från gatan, På hörnet, Dåtid Sthlm, Huvudstan, korsord och mycket mera.

OKTOBER 2020

Mitt i bygget tas nya Slussbron i bruk och trafiken på Hornsgatan, Katarinavägen och Skeppsbron länkas samman igen, i boken ”Kvinnosaker” skriver Karin Carlsson om 50 föremål av betydelse för kvinnors möjlighet till ett självständigt liv och efter Insats torsk och corona tar prostitutionen fart igen både på gatan och i lägenheter. Hushållet i Bagarmossen är den första butiken i stan som saknar förpackningar och säljer allt i lösvikt, Tobias Malm har doktorerat i rockbands sammanhållning, Eric Palmqwists nya skiva ”Hej då” handlar om en skilsmässa, filmfestivaler blir digitala, Helene Billgrens bildvärld blir dansant och med appen ”Upptäck historien” berättas bland annat om Loffes Grill i Stuvsta där tunnbrödsrullen uppfanns. Och som alltid korsord, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm och mycket mera.

Situation Sthlm 25 år

Läsning som förändrat liv. I 25 år. Specialnummer om Situation Sthlms första kvartssekel på gatorna i stan. Några gamla reportage i urval, specialskrivna texter om Situation Sthlm av författare Sara Stridsberg, konstnär Jesper Waldersten och journalisten Tom Alandh. Intervju med Dag Rejving, den enda säljare som sålt alla nummer av tidningen. Böckerna. Första intervjubandspelaren. Omslagen. Uppslagen. Åtta säljare berättar hur deras liv såg ut för 25 år sedan när tidningen startade, samt en någorlunda kronologisk berättelse om Situation Sthlm – från starten i augusti 1995 och fram till i dag.

JULI/AUGUSTI 2020

Peter Stenevald och Lena Evebark har hängt ihop i sex år, ”sida vid sida, ut och in på olika boenden, genom sorg, skitsnack och sinnesro, i skogen och på olika boenden”, och precis fått en Bostad först-lägenhet. Klas Gustafson, som precis släppt biografin ”Robert Broberg letar efter sig själv”, har för första gången på närmare 20 år inte ett ny bok att börja jobba med. Black Lives Matter demonstrerar digitalt, Maria Bäck gör film baserad på sin mammas psykos under en resa till Stockholm, kyrkan testar familjerådgivning online, Ane Brun fick en bunt brev tillbaka, Peter Englund skriver om gammalt kvinnomord och sommarplatser får sommarkonst. Plus korsord, Gata fram och tillbaka, Bilden, På hörnet, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm och mycket mer.

JUNI 2020

Författaren Bengt Ohlsson har redan skrivit två böcker i år och bytt stadsdel och trivs alldeles utmärkt, men längst fram på en Bruce Springsteen-konsert vill han inte hamna igen. Med nya romanen ”Midsommarnattsdrömmar” följer han en grupp vänner genom några decennier av deras liv. När inte scenen kan användas gör Teater Tribunalen radioteater i poddversion av ”Att malas ner”, Moderna museet öppnar igen, tama vattenbufflar betar i Sigtuna, nationella minoriteter har lämnat spår i Stockholm och en av tidningens säljare med Bostad först-lägenhet trakasseras av sina grannar. Dessutom korsord, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, På hörnet, Dåtid Sthlm, I gatuplanet, krönika och mycket mer.

MAJ 2020

I spåren av covid-19 – Situation Sthlms säljare, forskare, läkare och andra samhällsaktörer om utsattheten och utanförskapet i coronapandemin. I ett kulturhus i Vitabergsparken har Jocke Åhlund startat skivbolag för att kunna bestämma mera, utmed Anna Steckséns gata i Solna syns flera spår av covid-19 och artister i hemmakarantän livestreamar för att inte falla i glömska. Kulturhuset Stadsteatern startar streamad samtalsserie om coronapandemin, du kan mixa ditt eget kontorsljud om du jobbar hemifrån, drogmarknaden förändras i coronakrisen och bostadsborgarrådet vill inte se några vräkningar nu. Dessutom På hörnet, Dåtid Sthlm, Korsord, Huvudstan, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan och mycket mera.

APRIL 2020

Den svenska narkotikapolitiken ska utredas och i framtiden bygga på förebyggande åtgärder, en nollvision mot dödlighet, skadereducering och evidensbaserad vård. Men hur ska man utreda och vad ska man utreda? Vi talar med experterna – forskare och brukare – om vad de anser bör göras. De senaste 20 åren har Monica Eriksson varit hemlös men nu hoppas hon på att få möta ålderdomen i en egen lägenhet, Lina Gustafsson har skrivit boken ”Rapport från ett slakteri – en veterinärs berättelse” om sina 85 arbetsdagar i köttindustrin och Stockholm agerar för att skydda hemlösa från att smittas med covid-19. Jonathan Stoltz studerar trädens effekt på stress, Adrian vill vissa människan bakom dörrvaktsuniformen, Sabina Ddumba ordnar hemmafest och fåk är det mest adopterade ordet. Dessutom Gata fram och tillbaka, På hörnet, I gatuplanet, Med egna ord – säljarnas sidor med texter från gatan, korsord, krönika, Dåtid Sthlm, Min plats och mycket mera.

MARS 2020

Rättegångarna i Rådhuset på Scheelegatan utgör det rättsliga efterspelet till brott begångna på Lidingö eller inom någon av stadens tretton innerstadsförsamlingar och genom sakframställan, förhör, förundersökningsprotokoll och vittnesmål berättar brotten en samtidshistoria om Stockholm, i hemorten Husby sätts ”Mizeria” av Melody Farshin upp i ny scenversion och podden Situation Samtal där tidningens säljare Jan, Tommy, Ann, Kjell och Markku berättar om livet och hemlösheten har premiär och finns där poddar finns. Annika Norlin fick en romankurs i födelsedagspresent och nu debuterar hon skönlitterärt med novellsamlingen ”Jag ser allt du gör”, Yens Wahlgren föreläser om 121 påhittade språk från filmen och litteraturen och Agnes Hjalmarsson vill skapa en trygg plats för musikskapande med Loud Grrrl Lab. Dessutom Min plats, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, Dåtid Sthlm, På hörnet, korsord, I gatuplanet och mycket mera.

FEBRUARI 2020

Skådespelaren Leif Andrée gör monologen ”Leif” på St Paul på Mariatorget och har en markerad rynka i pannan som liknar kartmärket för kraftled – och två helt olika skratt, Remakebolaget återvinner allt från människors kraft till mormors gamla porslinstallrik och psykiatrikern Lotta Borg Skoglund vill med boken ”Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna” rikta blicken mot flickor och kvinnor. Konstnären och arkitekten Agnes Mohlin har med sten, granit, diabas och stål utsmyckat ett boende i Farsta, basisten Ulf Ivarsson solodebuterar med skivan ”Lower zone” och gör något med en bas som inte gjorts tidigare och Lukas Wigardt har gjort dokumentären ”Stockholm folkanda”. Dessutom Min Plats, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm med ”Plattan-Marias” gamla orgel, Med egna ord – säljarnas texter från gatan, korsord, I Gatuplanet och mycket mera.

JANUARI 2020

I omslagsreportaget Slagen på gatan – mäns våld mot hemlösa kvinnor i nära relationer, berättar några av tidningens hemlösa kvinnor om mäns våld i nära relationer som de utsatts för, Stefan Jacobsson har gjort fyra decennier bakom skivdisken på Pet Sound och Situation Sthlm avslöjar sanningen bakom den röda lampan i Tantogranens julbelysning. David Ärlemalm romandebuterar med ”Lite död runt ögonen”, Susanna Risberg jazzar runt jorden med sin gitarr och stannar till på Södermalm, Mattias Andersson är ny konstnärlig ledare på Dramaten, Vårsalongen öppnar, Med egna ord – säljarnas sidor, texter från gatan, Min plats, På hörnet, Gata fram och tillbaka, Situation Waldersten, Korsord, Dåtid Sthlm, krönika med mera.