Hoppa till innehåll
Krönika

Det är ändå ett tak

En skurmopp i ett hörn, intill en halv dörröppning där en balkong kan skymtas. En halv diskbänk och två skåpluckor. En korridor där mest taket syns. En liten bit av ett grått golv och en bit gul vägg. Övre halvan av ett kylskåp, en öppen frys och en del av taket. Ett tomt hörn av ett rum. En halv vägg, en dörr och en hel del av taket. Ett handfat och en spegel. Halva garderober och mycket av taket. En bit kakelvägg
Maria Hagström

Tio foton av ett eventuellt framtida hem. En digital visning. Jag vet ändå inte hur något rum ser ut. Men taket verkar i alla fall ok. Ska jag svara ja?Jag messar brorsan och frågar. ”HAHAHAHA har fotografen ätit 350 svampar?” svarar han.

Visningen känns som ett skämt. Vem är det som skämtar? Bostadsförmedlingen säger att det är hyresvärden som skickar bilder till dem, hyresvärden säger att det är nuvarande hyresgäst som tar bilder, men ibland struntar de i instruktionerna och bryr sig inte.

Att de här bilderna ens skickas ut till bostadssökande känns som ett hån. Men alltid är det någon som tackar ja. Folk står i kö för att få tacka ja. Det vet ju alla. Varför anstränga sig? Hyresvärdens villkor: ”Det är ditt ansvar att undersöka bostadens standard och utformning. Tänk på att du accepterar bostaden i befintligt skick”. Vilket skick?

Under Coronapandemin har de fysiska visningarna av hyresrätter försvunnit. Jag fattar, det är någon som bor där. De flesta lägenheter har visats via bilder, i varierande kvalitet. Vissa har endast visats genom en planritning och skriftlig info. Då känns det ändå tacksamt att få ta del av ett tak.

Text i hyresannons: ”Fastigheten är byggd 1996. Ytskiktsrenovering är utförd. Det finns endast förråd i bostaden”. Text i en annons för en bostadsrätt på gatan intill: ”Makalöst hem i ett iögonfallande skick. Bästa läget. Projicerande ljusflöde. Optimal anslutning till allrummet. Soldränkt balkong i sydväst, med vy mot växtlighet som om sommaren slår ut i färgsprakande blom”.

Min pappa säger att visningen är oproffsig och att jag bör få nya och bättre bilder av hyresvärden. Min pappa bor i Övik. Men det här är Stockholms hyresmarknad. Jag en av 700 000 i bostadskön. Men jag ska inte gnälla. Jag har redan en hyresrätt, jag vill bara flytta till en större. Vissa skulle bli glada över en osedd bostad. Inte har någon råd att bry sig om soldränkta balkonger eller projicerande ljusflöde om den saknar kontrakt, saknar kontantinsats, saknar fläckfritt register.

Nu har ändå fysiska visningar av hyresrätter börjat dra igång igen, även om inte alla hyresvärdar hängt med. Det blir värdigare, det är bra. Jag har ju inget emot hyresrätter – tvärtom. De borde vara väldigt många fler. Desperationen skulle avta. Då tror jag inte att bilder på halva väggar och ett tak skulle finnas. Kanske ökar statusen och gapet mellan de olika rätterna minskar.

38 foton av någons framtida köpta hem. En svalkande dryck på den soldränkta balkongen och en filt perfekt slarvigt lagd över stolen. Ljusa och snyggt nystylade rum. Ett litet bord uppdukat på den välbäddade sängen. Med marmelad, kaffekoppar, en liten blomvas.

Bor man här får man frukost på sängen. Bor man i hyresrätten får man moppa golvet

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.