Hoppa till innehåll
Briljant

Kakaobaronen från Täby

Robert Jönsson, VD för familjeföretaget Tipe i Täby, berättar om de populära chokladmedaljerna han levererar till Nobelfesten. Medaljerna, med Nobels ansikte i relief, ligger på bordet som en gåva till gästerna.
Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg

– Chokladen i medaljen är av finare än standard och har högre kakaohalt än andra chokladmedaljer. Vi tillverkar inte chokladmedaljen själva, men vi har haft avtal med Nobelstiftelsen i över 15 år om att distribuera den till Nobelfestligheterna. Kakaon i medaljerna förädlas av ett företag i Belgien. Därifrån körs sen chokladen i stora tankbilar till ett företag i Holland. En maskin stansar ut de runda chokladbitarna som är 55 millimeter i diameter och ett annat avancerat verktyg stämplar in reliefen med Nobels ansikte.

– Varje år levererar vi 4 800 medaljer till Nobelfesten i Stadshuset och 2 400 skickar vi till Norge där fredspriset delas ut. På Nobelfesten används medaljerna som bordsdekorationer på middagsborden och gästerna tar dem till kaffet eller tar med en som minne. Guldfolien runt medaljen är perforerad i kanterna så att den klarar att ligga i en frackficka utan att flyta ut.

– Medaljerna har blivit populärare med åren, det ringer folk hit och frågar om de får köpa. Men det enda ställe de säljs på är i butiken på Nobelmuseet. Och i år när det är tre japanska pristagare har efterfrågan ökat väldigt på chokladmedaljerna. Det är japanska turister som går till Nobelmuseets butik för att köpa dem.

– Sex veckor innan Nobelfesten kör vi chokladen till Stadshuset, de körs i kartonger om 200. Och inför TV-sändningarna från Nobelfesten brukar jag alltid kolla uppläggningen av medaljerna på bordet. Den brukar ändras lite varje år precis som blomsterarrangemangen. Visst har jag smakat ett par Nobelmedaljer, men de är egentligen för fina för att äta upp.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.