Hoppa till innehåll
Krönika

Så går dessa dagar

Vi vänjer oss. Trottoarerna är glesare. Hostar man och har feber ska man förpassa sig själv omedelbart i hemmakarantän. Folk som kan jobbar hemma. Börsen faller. En hel del branscher – egentligen allt som har fysisk mänsklig interaktion i affärsidén – åderlåts med en rasande obarmhärtighet. Djup oro råder. Varsel och permitteringar.
Ulf Stolt

Bussen äntras från mitten. Hembränd handsprit. Två verser på Happy Birthday. Guider på Instagram hur man ska skrubba under naglarna och mellan fingrarna. Hjälpaktioner. Konkurshot. Begravningsbyråerna nyrekryterar. Stenhuggargesällerna slipar sina stämjärn och putsar typsnittsmallarna. Lappar i trappuppgångarna från människor som erbjuder sig att hjälpa dem i huset som är över 70 och måste skyddas från smittan med att handla. Telefonbedragare utnyttjar läget. Europa avskärmar sig och stänger ner, land för land sveper flaggan om sig och stirrar oroligt mot grannländerna med munskyddet dinglande på vägbommen.

Flygplan på marken. Tomma fjärrtåg. Taxibilar vid stolparna med dagstidningarna sönderlästa, uppslagna över ratten. Ödsliga kvarterskrogar. Bussköer med respektfulla avstånd. En och annan knäppgök som får lite vätskeersättning och sprattlar till runt sin egen axel i nån riksdum tidningsspalt någonstans emellanåt. Tre flaggor bakom regeringen. Teckentolk.

Statsepidemiolog Tegnell – för övrigt jävligt på skaft hela den här pandemin – med nya grafer i monitorn till vänster om sig och händerna i fickorna: ”Flera kommer att dö och flera kommer att behöva intensivvårdas inom den närmsta tiden, det vet vi”. Att han drabbas av näthat säger tyvärr alltför mycket om hur Kreti och Pleti och deras suravel navigerar. Olydiga pensionärer. Kungen oklar – både som statsöverhuvud och riskgrupp.  Konspirationsteorier.

Dagar går. Additionen lägger till och gör sitt. Exponentiellt. De röda cirklarna på Coronakartan sväller i realtid och flyter ut. Omvärlden ritas ny. Och jag har egentligen inte ett enda vettigt ord att tillföra det som sker nu. För jag ska inte skriva om Corona. Av den enkla anledningen att jag inte vet ett jävla dugg om pandemier och smitta och hur dylikt beter sig och är. Dessutom verkar den pågående situationen fortfarande vara en redskapsbod med alltför många verktyg och rörliga delar på hyllorna – det man tycker sig veta och begripa ena dagen är sedan grumligt och skevt dagen efter. Somligt vet vi dock:

Stockholm hukar i vårsolen. Det ska komma andra dagar

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.