Hoppa till innehåll
Hemlöshet

Min Plats #318

Situation Sthlms säljare Henrik Landvik gillar att det är liv men lugnt på Swedenborgsgatan. Här går han flera varv om dagen.

Text: Maria hagström, Foto: Anneli Hildonen

Jag går runt när jag säljer tidningar, blir så rastlös av att stå stilla. Jag brukar gå ner till Södra station och sen ta andra sidan tillbaka till Mariatorget. Så cirklar jag – det blir många varv på en dag. Jag känner till varenda sten och det blir lite meditativt.

Den här gatan har nån slags utstrålning. Det finns ett folkliv, men folk går lugnare här. På Götgatsbacken är det en helt annan värld. Folk är väldigt ”på väg”. Det är en fin gata, som en allé, och mer eller mindre bilfri. På sommaren har de ibland små konserter här och det är lätt att få kontakt med människor. Jag tycker att det är kul att jobba.

”Den här gatan har nån slags utstrålning”

De bästa säljtillfällena är när jag kan prata lite mer med folk. Jag har ingen annan koppling hit egentligen. Under stora delar av mitt liv bodde jag inte i Stockholm. Jag var en svår tonåring som var med i gäng, söp och slogs, vandaliserade och gjorde inbrott. När jag var 15 år satte min pappa mig i en skola i Schweiz. Jag har senare arbetat, fått barn och levt i Schweiz i totalt 28 år. Sen när missbruket blev värre åkte jag till Stockholm för att avgifta mig. Men jag fastnade ganska fort i beroendet igen. I dag hämtar jag medicin här borta vid ”Maria”, det är en krycka. Men nåt inom mig vill få känna hur det är att vara helt opåverkad av nånting.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.