Hoppa till innehåll
Huvudstan

Getingarna minskar i stan

Det blir allt färre getingbon att sanera i Stockholm. Men om du inte besväras av getingarna – låt boet vara. De gör nytta i ekosytemet

Text: Ulf Stolt Foto: Shutterstock

Historiskt sett brukar vartannat år vara ett getingår. Men den statistiken bröts 2020, då det inte alls blev den getingsommar som Anticimex förutspått.

– Getingarna verkar inte ha återhämtat sig än, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

Även om det är naturligt med variationer, så är förändringen så pass stor att den väcker en viss oro. Precis som andra insekter påverkas getingarna av förändringar i klimatet och sjukdomar. Sedan 2018 har det blivit allt färre getingbon för Anticimex att sanera i Stockholms län. Förra året sanerade man 4 332 getingbon, en minskning med cirka hälften sedan 2018.

– Getingdrottningen börjar bygga sitt bo under våren, då är hon ensam i boet. Boet byggs på under hela sommaren och i slutänden kan det vara tusentals getingar i ett och samma bo.Getingar är viktiga för ekosystemet, de hjälper till att pollinera växter och äter upp skadeinsekter i trädgården. Men när getingarna blir många och kommer nära hus och uteplatser blir många oroliga, och det kan vara farligt för den som är allergisk att bli stucken.

– Men om getingarna i din närhet inte utgör någon fara för dig och inte förstör möjligheterna till att sitta ute eller för barnen att leka i trädgården, så rekommenderar vi att du låter getingboet vara.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.