Hoppa till innehåll
Iransk-kanadensiske Golnar Shahyar spelar med GolNar Trio på Stockholm Women’s International Jazz Festival.
Huvudstan

Jazz på kvinnodagen

På internationella kvinnodagen är det jazzfestival på Fasching med fokus på kvinnliga artister från Iran och Afghanistan.

Text: Maria Hagström, Foto: Pressbild

Stockholm Women’s International Jazz Festival startades med anledning av den underrepresentation som ofta finns av kvinnor på jazzscener och festivaler.

– Vi tyckte att det behövs en festival med fokus på kvinnor som kompositörer. Alla på scenen är inte kvinnor, men musiken är skapad av kvinnor. Vi vill också ge utrymme till andra kvinnliga musiker, säger Loredana Franza på Semente Cultural Productions som för sjätte gången arrangerar festivalen den 8 mars.

Förra året var festivalen tillägnad Ukraina. I år är den tillägnad artister från Iran och Afghanistan.

– Vi vill ge utrymme till röster som tystas och som kämpar för att bli hörda. Kvinnor är ofta de som sjungit och berättat historier där, men nu tystas de. De får inte ens sjunga offentligt. Vi vill visa den svenska publiken att det finns så många röster att höra.

Kvällen inleds med den iranska etnomusikologen och filmskaparen Yalda Yazdani, som håller ett föredrag och visar inslag från hennes filmprojekt ”Female voices of Iran” och ”Female voices of Afghanistan”. Artister som bjudits in att spela är tysk-afghanska Simin Tander och GolNar Trio med iransk-kanadensiske Golnar Shahyar.

Kvällen avslutas med “Bridges”, en ny del av festivalen som är tillägnad ett projekt mellan svenska och internationella artister. Här spelar svenska Hannah Tolf med belgiska The Milk Factory. Dessutom är festivalaffischen skapad av Shamsia Hassani, den första kvinnliga graffitikonstnären i Afghanistan.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.