Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Min Plats

På Södermalm väcks minnen till liv från uppväxten. Nadja Ählström återvänder ofta till sina kvarter kring Mariatorget.

Text: Maria Hagström, Foto: Martina Holmberg

Jag växte upp i en lägenhet vid Södra station. Det här är mina kvarter. Jag har många minnen här med mina två bröder. De är döda i dag. Jag stod dem väldigt nära och blir emotionell när jag pratar om dem, men fina minnen återupplivas när jag kommer hit.

"Det här är mitt happy place"

Vi har nog lekt i varenda lekpark på Söder. Vi brukade springa runt här och samla småmynt till kebab. Det var kebabkrig borta vid Medborgarplatsen – två brorsor som hade kebabrestauranger mittemot varandra krigade om priset. På den tiden fanns fler ungdomsgårdar här. Timmergården bland annat. De hade schyssta ledare och pingisturneringar.

Vi brukade också gå ut med vår hund. Vår familj hade en galen collection av husdjur: chinchilla, grön leguan, orm, dansmöss, ödlor, kakadua och hamster. Det var en bra uppväxt. Därför kommer jag alltid tillbaka just hit. Det är mitt happy place.

Jag brukar sälja Situation Sthlm i korsningen till Mariatorget. Människor är trevliga och inte lika stressade som i city. I höstas brann min lägenhet upp och jag fick inte hjälp av socialen. Jag hängde mellan två stolar och gjorde dumheter för att överleva. Men jag ville göra nåt vettigt, bli ett med samhället, och i december började jag sälja tidningar. Jag vill göra min mamma stolt.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.