Hoppa till innehåll
Hemlöshet

Lycka, längtan och livet på gatan

Lyckan kan komma av en lukt. Den tar Lotta Olsson tillbaka i tiden. Då hon andades in i hästens päls, gosade näsan mot undulatens näbb eller klappade och lekte med sin hund. – Lycka kan vara kopplad till människor också, men den skaver mer. Med djur är relationer mindre komplicerade. En mer oförställd kärlek, säger hon och minns sedan en annan lukt av lycka: bebisens. Men med ett barn kommer också ansvarskänslan och oron. Det är inte bara härliga känslor.

Text: Maria Hagström, Foto: Anneli Hildonen

Lotta Olsson är en av de 70 Situation Sthlm-säljare som har fyllt i den årliga enkäten om säljarnas livssituation, tidningsförsäljningens betydelse och i år även mer existentiella frågor, som: hur skulle du definiera lycka? Någon svarar: ”Frihet!”. En annan beskriver lycka som ”frånvaro av olycka”. Flera anser att det är att vara frisk och må bra, framför allt mentalt: ”Att vara välmående och inte ha ångestkänslor eller panik” och ”känna ro i kropp och själ”.

Två skriver att lycka är att de lever. Några ser den som delvis kopplad till boendesituationen: ”att man är mätt och har någonstans att vila”, ”kunna bjuda hem barnbarn”, ”få en lägenhet i ett lugnt område och pricka in en trisslott.” Men mest av allt beskrivs den som att ha bra relationer, särskilt med barnen. Också att känna tillhörighet, delaktighet, vara älskad och behövd, ”få vara social” och ”inte vara osynlig i andras ögon”.

För Rainer Urmann är tidningsförsäljningen ett sätt att ta sig ut, träffa folk och känna att han gör nytta. Han säger att han inte heller hade klarat sig ekonomiskt annars. Men lyckan, den har ”tyvärr löpt ut”.

Läs hela artikeln i Situaiton Sthlm #311

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.