Hoppa till innehåll
Huvudstan

Granar i stan

I 20 år har Peter Schröder och hans företag levererat granar både hem till folk och på allmän plats i stan. Och stått och sålt dem ända fram till julafton. De odlar sina granar ekologiskt några mil söder om stan – ett varv grenar är lika med ett år. Populärast är Kalle Anka-granar.

Text: Gerd Eriksson, Foto: Magnus Sandberg

Doften av gran är svårslagen. Peter Schröder och hans kollegor inspekterar julgransodlingen sex mil söder om Stockholm, närmare bestämt i Mölnbo. Där finns 80 000 granar fördelade på sexton hektar. Vissa bara en tvärhand höga, andra pekar rakt upp i himlen. Vi är på den del av odlingen där granarna är fem, sex år och ska växa på sig nåt år till. Flera har vita eller rosa lappar fästade på en gren, på håll ser det ut som rosetter. Men det är märkning för höjden, de med vita lappar är 150 till 175 cm och de med rosa lappar 175 till 200 cm.

– Vi fäller ungefär två tusen granar varje år i olika höjder. Genom att sätta lappar på dem slipper vi gå runt och leta och mäta när vi ska fälla, säger Peter Schröder.

Julgran.com är något så ovanligt är som julgransförsäljare som gör alla steg i ledet, både odlar, avverkar, säljer och levererar. Det började med att Peter Schröder och två kompisar sålde granar för att få extra pengar när de pluggade för tjugo år sedan. De köpte domänen julgran.com. Första uppdraget var att sätta julgranar i trapphusentréer på Östermalm. Nästa steg var att få torggranar på plats runt om i stan. Och för tio år sedan planterade Peter Schröder de första sju tusen granplantorna på marken i Mölnbo.

Det som började som ett extrajobb växte till en passion, en omfattade passion, som på senaste åren varit arbete på heltid för Peter Schröder. Jobbet är varierat tack vare årstiderna, bekvämt på sommaren när han går mellan julgranarna och klipper gräs och lyssnar på en ljudbok, till mindre bekvämt under höst och vinter när han kliver runt i lera och mörker eller meterhög snö.

– Jag har konstant dåligt samvete över att jag borde vara på odlingen mer. Men jag bor i Hornstull och det är ändå sex mil enkel resa.

Det flesta av julgranarna på odlingen är av sorten rödgran, picea abies, men de finns också några Kungsgranar och Blågranar. Förutom att företagets granar finns i hem runt om i Stockholm i juletider pryder de också i år till exempel en skolgård på Fjällgatan, Globen och bostadsbolaget SKB:s 75 gårdar. Utöver det en rad kontor och bostadsrättsföreningar.

– Vi erbjuder företagskunder julgran utan att de behöva göra nåt själva. Vi levererar och klär granen inför julen och plockar ner och kör bort efter helgerna. Julgranarna är ekologiska och såklart närodlade. Ingen konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används utan de klarar sig fint på det som finns i marken, menar Peter Schröder.

Däremot behövs handpåläggning på i stort sett varje julgran för att de ska få det utseende som kunderna vill ha på sin gran.

– Det har gått mer och mer mot att folk vill ha Kalle Anka-granar som är täta och koniska. Samtidigt vill de inte att den ska vara klippt i ändarna, men vi måste klippa dem lite för att inte årsskotten ska sticka iväg och göra dem spretiga. Ibland behöver vi också glesa dem när de växer för att de ska få mera ljus.

”Det har gått mer och mer mot att folk vill ha Kalle Anka-granar som är täta och koniska.”

Vid odlingen med de mellanstora granarna svischar plötsligt ett X2000-tåg förbi. Sedan kommer pendeltåget mot Gnesta. Peter Schröder har satt upp en stor banderoll över några snedställda lastpallar med adress till hemsidan och ett telefonnummer. Vit text på grön botten. Han hoppas att några av passagerarna ska hinna se. Granodlingen är relativt förskonad från skadedjur. Det händer att djur fejar hornen mot en stam så att den blir skadad. Eller att en tistel växer vid ena sidan av plantan så att grenarna inte vill växa ut. Och kaniner och gnagare har en viss förkärlek för de mindre julgransplantorna rötter. Ett och annat vildsvin kan också böka runt på odlingarna.

– Det finns olika slags löss som kan drabba julgranarna som gör att grenarna blir krokiga. Däremot går inte barkborren på hyfsat nya träd.

Alla granar duger inte till julgranar. Av de 80 000 granarna blir ungefär 50 000 säljbara. Grankvistar som är fina och blir över när de gallrar eller fäller buntas ihop i femkilosknippen och läggs på hög. Vips kommer det en beställning och då gäller det att ha dem klara. Gröna Lund ville till exempel ha 100 kilo granris till Halloween.

Vi hoppar in bilen med fyrhjulsdrift och skumpar vidare till odlingen med de högsta julgranarna på mellan 6 och 12 meter, det ska stå utomhus på olika platser i Stockholm.

– Det är nästan roligast med de stora granarna, de är tio till tolv år.

Där ligger redan några granar nätade som ska till olika bostadsrättsföreningar i Oxelösund. Egentligen säljer de bara julgranar till Stockholm. Där står två nätmaskiner i olika storlek för att paketera granarna och ett långt teleskopmetspö med tejpade markeringar att mäta med. De fäller en sexmetersgran som ska till en kund i Stockholm. Eftersom det bara är en gran i dag som ska ner struntar de i motorsågen och tar bågsågen. Peter Schröder sågar, Henry Timper håller emot medan Christian Ruano Thulstrup övervakar processen.

Från början när de började med hemleverans av granar satt Peter Schröder och räknade ut logistiken själv för att det skulle gå så smidigt som möjligt. Nu är det en leveransapp som sköter den biten och det besparar honom mycket tid.

– Det är faktiskt vi som odlar granarna som kommer och levererar dem också. Ibland kan kunderna skarva lite och säga att de visst var hemma på den bestämda tiden, men då kan vi säga att vi vet att de inte var hemma eftersom det var vi som var där, berättar Peter Schröder.

För att sälja granar på en offentlig plats i Stockholms stad behöver man tillstånd från polisen. Det finns ett antal återkommande platser som används för julgransförsäljning. Vilka platserna är bedöms från år till år. Bedömningen görs under hösten det aktuella året. För många år sedan när julgran.com flyttade sin direkta granförsäljning från Albano till Hägerstens utomhusbad sågs de inte med helt blida ögon av andra försäljare i närheten. En natt var alla deras granar nedbrända, men det där är historia och inget Peter Schröder tycker är något att orda om längre.

Deras stora första deadline är till första advent. Då ska de höga offentliga granarna vara på plats. Sedan fäller de mindre julgranar vartefter ända fram till jul. På Peter Myndes Backe 16 ska de sätta upp en sex meter hög och ungefär 80 kilo tung gran. Det finns ett färdigt hål med kontakt i marken utanför entrén. De trasslar ut lamporna och sätter dem på plats innan de med gemensamma krafter reser granen och slår i kilar för att den ska stå stadigt. De ser till att finaste sidan är mot entrén och ägnar sedan en hel del tid åt att se till att granen står helt rakt. När de tänder belysningen är det många av dem som kommer ut genom dörrarna som stannar till och säger: ”Åh, julkänsla”.

– Det är ett rätt tacksamt jobb. Alla blir glada när vi kommer, säger Henry Timper. En gran som står ute kan stå fram till april. En färsk gran som står inne tror till slut att det är vår och börjar skjuta skott.

Vill man kolla hur en gran mår ska man känna upptill på granen om den barrar, säger Peter Schröder. Han berättar också att vår klassiska rödgran på senare år blivit både grövre i stammen och tyngre. Det beror på att en odlad julgran är betydligt tätare än en gran som vuxit fritt i skogen. Dagen före julafton stänger de försäljningen på julgransmarknaden vid Hägerstenbadet. Har de några granar kvar brukar de lämna dem och skriva en lapp där det står att den som behöver en gran kan ta en och sen swisha pengarna till något bra ändamål.

– Vi gör det för att ingen som har glömt att köpa gran ska bli utan, säger Peter Schröder.

Tips för ett Lyckat Julgransköp:

  • Välj rätt längd. Tänk på att julgransfoten kan bygga upp en extra decimeter.
  • Besikta granen. Känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast. Lossnar de lätt är granen redan torr – sitter de fast är granen färsk.
  • Ge granen ett färskt kapsnitt två centimeter upp för att ta upp vatten.
  • Låt granen acklimatisera sig när det är riktigt kallt ute. Gärna ett dygn. Det kan ju skilja 40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur (-20 till +20). En gran som utsätts för detta i ett steg riskerar att barra tämligen snabbt. Slussa in granen genom garaget, trapphuset eller liknande plats där det är några plusgrader. Glöm inte att ställa granen i julgransfoten eller en hink med vatten. Om du inte har någon lämplig plats för acklimatisering kan du ta in granen i badrummet och öppna fönstret ett tag. Passa då gärna på att duscha granen med kallt vatten.
  • Innan du tar in granen: Skaka av döda barr, men stampa inte foten i golvet eller marken efter att du kapat änden. Då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist. Placera granen en bit bort från element, kaminer eller andra värmekällor vilka kan leda till att den torkar ut.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.