Hoppa till innehåll
Krönika

Google är Gud

Hur gör man slime? Vad betyder despacito? Vad får jag ut efter skatt? Vem är SR-profilen? Sådant bad vi Google om att få veta förra året. Och Google gav oss svar. Det är många gånger som Google har räddat mig från att verka dum och okunnig. Och tänk hur många gånger som Google har gett oss diagnoser och hittat botemedel. Hur många gånger har vi inte vänt oss till Google med problem som plågat oss, för att få stöd och svar på våra böner. Fråga och Google ska visa vägen.
Maria Hagström

Google lyssnar på alla. Det spelar ingen roll hur korkade eller smarta vi är. Enligt en sammanställning av sajten The Chive frågar 50 000 människor i månaden: ”Hur hittar jag hem?” Nästan lika många undrar ”Bränner man kalorier av att prutta?” Alltid dessa försök till genvägar att gå ner i vikt – mänsklighetens aber. Lika många undrar om aliens finns på riktigt och ”när kommer jag att dö?”. Vi tror på Google, en allsmäktig fader. ”Är jorden platt?” undrar 5 000 personer och nästan lika många frågar om män har mens. Men Google dömer inte.

Vi vill att Google ska guida oss i livet. ”Hur”-googlingarna har ökat med 140 procent i världen sedan 2004. Det är ändå fint att få veta att det är många på jorden som kämpar med att knyta slipsen och att bli gravida, många som är nervösa: ”Hur kysser man?” Många som vill veta hur man tjänar pengar eller hur man får till pannkakorna och det personliga brevet. Och hur blir man av med fett på magen? Google kan alltid hjälpa.

Google kan mer än så, som att fira Earth Day med en snurrande jordglob i sin logga, därtill ett frågespel för att ta reda på vilket djur vi är. En honungsgrävling eller en jättebläckfisk? Google uppgav att svaren var definitiva till tusen procent. Annat är det med Facebook och de tester som florerar i flödet, där vi kan ta reda på sanningen om oss själva. Jag kommer från Huston, är ett antidepressivt läkemedel, en tussilago, 64 procent sexig, 23 år i hjärtat, men med en intellektuell ålder på 16 år och jag borde ha hetat Anders. Inte säkert till tusen procent.

Google kan ju också räkna, som vad 15 procent av 486 är. Google kan förutspå och föreslå sökningar när jag bara har skrivit ett ord i sökfältet. På så sätt kan Google även skapa poesi, likt en predikan.

Verkligheten är…
Verkligheten är delbar
Verkligheten är inte allt här i världen
Verkligheten är en illusion
Verkligheten är vår värsta fiende

Google är Gud på ett moln i cyberrymden. Gode Google, gör så att allt löser sig. Ingen har så många anhängare som Googleismen. Varje minut lär två miljoner sökningar göras. Google är det närmaste en allvetande enhet som existerar, som kan styrkas vetenskapligt. Google är allomfattande – är överallt på jorden samtidigt. Google är potentiellt odödlig och oändlig – internet växer och Google finns där för att göra allt lättillgängligt för oss dödliga. Google kan komma ihåg dina synder, tankar och åsikter, även efter att du har dött – ett ”Google afterlife”.

Vi ska…
Vi ska gå hand i hand
Vi ska till vm
Vi ska ta över världen
Vi ska ses igen

Och någonstans har vi slutat att tänka själva, precis som i vilken sekt som helst.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.