Hoppa till innehåll
Krönika

Fuckin’ vuxna människa

Det är en egen konstart att börja morgonen med att pussla in cykeln i ett cykelställ på Torkel Knutssonsgatan. Jag testar bredvid en sådan där elcykel med svingrova däck som körs av vuxna människor som ska vara coola fast de har fyllt 40. Den är larmad och piper när jag kommer nära. Jag blir nervös. Det är väl det som är tanken. Jag försöker tråckla ut min cykel igen. Den fastnar med handtaget i korgen på en annan cykel och min korg fastnar i handtaget på den coola cykeln. Det piper. Den som fixar fler cykelställ i Stockholm röstar jag på.
Maria Hagström

Kliver in på redaktionen och vi säger sådant som vuxna säger när de är tillbaka från semestern. Det var skönt att vara ledig men det blir lite skönt med vardagsrutiner. Fast vi är svårstartade, tanken är inte lika kvick. Så jag slösurfar på sociala medier. Ser en annons på Marketplace med en massa hånfulla kommentarer. Näthatets nya arena. Vuxna människor!

Vid lunch käkar jag en håll-käftenburgare på en restaurang där en kompis jobbar. Han glider runt bland borden och när en tjej med några kartonger går förbi frågar han vad hon har i dem. Hans kollega undrar om han känner henne. Nej, han ville bara prata. Han är amerikan och sedan klagar han sådär som amerikaner gör: ”Ni svenskar pratar inte med varandra när ni är nyktra”. Han undrar också varför svenskar väntar tills de har ätit upp hela måltiden innan de påpekar att de aldrig fick några ”fries”. Jag berättar att min mamma är född i fel land, det har hon sagt ibland. Hon pratar med främlingar, hörs och skrattar högt. Det har hänt att folk tror att hon har druckit när hon inte har det, för vem gör så? Det tycker min kompis är ”fuckin’ hilarious”.

Jag hör några diskutera vid ett bord. ”Bura in dem, släng nyckeln”. Hårdare straff, hårdare tag, hårdare allt. ”Jag röstar på den som ser till att det blir ordning.” Allt löses med en nyckel, trots att det finns så många hål. Vuxna människor som tror att det finns enkla lösningar på svåra problem. Som ser allt svart eller vitt. Väx upp. Jag röstar på den som ser grått.

Efter jobbet cyklar jag in mot city. På vägen möter jag en mamma och ett barn på cykel. Barnet har hjälm, mamman har också en hjälm, men den hänger på styret. Varför? Vuxna människa. När jag sedan dricker öl på en uteservering passerar en dyr bil som tvärgasar och vrålar över Stureplan. Det program som föraren har installerat gör att bilen smäller extra högt. Fuckin’ grow up. Jag skyndar mig att dricka upp ölen. Det är inte många timmar innan barnvakten ska hem. Jag frågade barnvakten en gång vad unga människor tycker är störigt hos lite äldre vuxna. Jo, vuxna som är på TikTok. Eller säger fuckin’ för att vara cool.

Jag tar en till drink. Passar på. Sen vin. Moget vin. Moget. Skönt att inte vara ansvarsfull. Men så måste jag ändå hem, för tidigt – kvällen är ung. Tråcklar ut cykeln och repar cykeln bredvid. Rullar fram på varma stockholmsgator. Vill ta av mig hjälmen, hänga den på styret och känna vinden i håret. Vill installera program på cykeln som gör att den smäller högt när jag tar i. Vill att det ska finnas enkla lösningar på alla problem. Vill prata med främlingar, dansa på TikTok, skratta för högt och vara en störig fuckin’ vuxen, ändå.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.