Hoppa till innehåll
Huvudstan

AI-konst på instruktion

Med utställningen ”Vi som inte finns” vill konstnär Annika Nordenskiöld visa hur nutidshistorien ser ut genom AI:s blick.

Text: Ulf Stolt Bild: Annika Nordenskiöld

KONST När konstnär Annika Nordenskiöld gav AI instruktionen att skapa en bild av ”en sextiotalskvinna som syr en mansdocka” blev resultatet en man som skulpterar en kvinna.

– AI speglar tillståndet i olika tider och scannar av alla bilder den har tillgång till i världens olika servrar. Med det som utgångspunkt blev det också tydligt hur vår nutidshistoria genom AI till exempel inte kunde skapa bilder där en kvinna har makten att skapa en man. I stället vill den göra det motsatta.

I november 2022 gjorde hon sin första promptografi med AI.

– Det som produceras av AI är ju inget annat än summan av vår kultur fram till idag, och kanske blir vi för första gången betraktade med nåt av en utifrånblick. Är det en medveten blick, eller ett tomt eko av oss själva? Det skaver, det är intressant.

Fakta

"Vi som inte finns" visas på Sergelgatans konsthall 22 juni-23juli

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.