Hoppa till innehåll
Huvudstan

Tungt mjuka Girl Scout

Med sin andra ep Granny Music fortsätter Girl Scout att buzza runt i sitt indielandskap.

Text: Ulf Stolt, Foto: Katy Cummings

De fyra medlemmarna i Girl Scout – Emma Jansson sång och gitarr, Evelina Arvidsson Eklind bas och sång, Per Lindberg trummor och Viktor Spasov gitarr– träffades på Kungliga Musikhögskolan när de studerade jazz. Musiken de gör med Girl Scout har dock väldigt lite med jazz att göra – det är gitarrdriven, sprakig, lätt kajalsvärtad pop, dynamisk och käftig, som gjord för festivaltält och plastglas.

Efter att Emma Janson och Viktor Spasov varit en duo en kort tid som spelade allt från Burt Bacharach till The Beatles på cocktailevenemang och vernissager i ett försök att tjäna pengar, ville de utvecklas och spela eget material och vände sig till två skolkamrater som anslöt.

Tidigare i år släppte de ep:n Real Life Human Garbage som uppmärksammades både här och internationellt, hamnade på bästalistor och gjorde väsen av sig i rätt kretsar. Girl Scout har sedan spelat i bland annat USA och Europa och hela tiden haft en klädsam buzz runt sig. Nu kommer andra ep:n Granny Music. Som textmässigt är en förflyttning bort från debuten.

– Det finns en hel del utläggningar om barndomsminnen, familjedynamik och romantiska relationer, och mer personliga berättelser som är inbäddade överallt. Det dynamiska spektrumet i Granny Music är bredare, det finns både mjukare och tyngre låtar på den här ep:n. säger Emma Jansson.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.