Hoppa till innehåll
Huvudstan

Stockholm litterärt välskyltat i trettio år

”Det litterära Stockholm”, de emaljerade skyltarna med citat från böcker som beskriver en plats, fyller 30 år. En av de första skyltar som sattes upp är Astrid Lindgrens i Tegnérlunden. Klas Östergrens skylt vid porten till huset på Hornsgatan 29 C, där den lugubra lägenheten i Gentlemen låg, var den 76:e i ordningen och kom upp 2015. Totalt finns 79 skyltar.
Text: Gerd Eriksson Foto: Johan Olsson

– Vi får positiv respons på skyltarna – att de är roliga, inspirerande och ett oväntat inslag i stadsbilden. Och vi kommer såklart uppmärksamma på olika sätt att det är 30-årsjuileum, säger Anna Wåglund, kanslichef på Stockholms stadsbibliotek

Det är en jury av bland annat rutinerade bibliotekarier som föreslår nya titlar och skyltar och Anna Wåglund och biträdande stadsbibliotekarien har sista ordet. Var den åttionde skylten och de därefter ska sättas upp är inte klart än, men Anna Wåglund tror att flera av dem kommer att hamna i förorten. Just nu pågår dessutom ett arbete med att lägga in alla litterära skyltar i databasen Stockholmskällan, så att det går att se dem samlat digitalt, liksom var de finns för den som vill uppleva dem på plats.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.