Hoppa till innehåll
Kriminella kvarter del 1

Ett spännande Stockholm

I suggestiva, mörka skildringar rör sig skumma typer i skydd av huvudstadens mörker. Stockholm har en framträdande plats i spänningslitteraturen och här är fem av skildrarna:
Alexandra Sundqvist

Stieg Trenter

Stieg Trenter debuterade som deckarförfattare 1943, med Ingen kan hejda döden. I Stieg Trenters tredje bok, Farlig fåfänga, gör hans populära karaktär Harry Friberg entré som huvudberättare i en lång svit med deckarromaner som utspelar sig i Stockholm med omnejd. Stieg Trenter var verksam från 1940-talet fram till sin död 1967. I dag lever flera av hans verk vidare i serieform i Jacobs Nilsson serietolkningar.

Sjöwall/Wahlöö

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev mellan 1965 och 1975 tio polisromaner om Martin Beck. 45 år senare har böckerna en klassikerstatus inom deckargenren. De är översatta till cirka 40 språk och har sålt i miljontals exemplar.

Stieg Larsson

Stieg Larssons Millennium-svit och dess segertåg över världen behöver ingen vidare presentation. I Millennium-böckerna har Södermalm en framträdande roll. Inte minst för att så väl Lisbeth Salander som journalisten Mikael Blomkvist, bor i stadsdelen. Trilogin har översatts i 50 länder och sålts i mer än 80 miljoner exemplar över hela världen.

 John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist skriver inte deckare, men hans socialrealistiska skräckthrillers förtjänar sitt omnämnande. Låt den rätte komma in satte Stockholmsförorten Blackeberg på den internationella kartan, i en isande vinterskrud. Även Hanteringen av odöda utspelar sig i huvudstaden, medan Människohamn utspelar sig på en fiktiv plats i Stockholms skärgård. Novellen ”Speciella omständigheter” från 2014 kretsar kring ett ovanligt hus i Vallentuna.

 Anna Karolina

Anna Karolina har, sedan 2001, arbetat som polis i så väl Stockholm som Malmö. 2014 debuterade hon som författare med Stöld av babian. Uppföljaren Står dig ingen åter finns ute nu. I centrum för böckerna står den unga polisen Amanda, som ger sig ut på en riskfylld resa för att skipa rättvisa i Stockholms undre värld.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.