Hoppa till innehåll
Patrik Berg sätter färg på stan

Stockholm – En målarbok

Från 4 juni finns illustratören Patrik Bergs bok Stockholm, en målarbok på Designtorget. Det är en resa bland Stockholms mest älskade platser, med över 40 motiv. – Jag har tecknat mycket storyboards för film och då jobbar jag ofta med situationer i stadsmiljö, så jag har tränat den blicken. Jag ville göra en egen produkt och när jag googlade hittade jag inte nån målarbok med Stockholmsmotiv. Bland sidorna finns allt från historiska miljöer som Haga till folkmyllret i Götgatsbacken.
Text: Maria Hagström Foto: Björn Dahlgren

– Jag har försökt fånga olika situationer och livet i stan, hur det känns att vara i Stockholm, inte bara fina byggnader. Det kan vara båten till Gröna Lund, Pridetåget, Stockholm Marathon. Jag har försökt se staden från olika vinklar och med nya ögon. Det är inte bara en resa för den som färglägger, även för Patrik Berg har det varit som att återupptäcka Stockholm.

– Det är till exempel lätt att glömma att Gamla stan är himla fin. Jag har vandrat och cyklat runt på olika tider av dygnet och samlat vid mig folk och gester, sen har det blivit som kollage.

Är det bara innerstan eller finns det miljöer längre ut?

– Drottningholm, Färgfabriken, Hellasgården och Skansen, där är yttercirkeln. Men kanske blir det en målarbok till. Jag är också sugen på att göra fler städer i världen.

Målar vuxna målarbok?

– Det har varit trendigt att måla Mandala med olika mönster. Eller djur i djungeln, som ett sätt att öva sig i mindfulness. Jag har vänner som haft det som stresshantering. Många tycker att det är rogivande. Han kommer att starta webbsidan www.colouringcities.com, samt ett instagramkonto där folk kan lägga upp sina färglagda Stockholmsmiljöer.

– Det ska bli kul att se hur olika
människor färglägger.

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.