Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Min plats #314

Sofiane Sannouda säljer tidningar vid Mariatorgets tunnelbana. För honom har Södermalm alltid varit som ”en magnet”.

Text: Maria Hagström, Foto: Anneli Hildonen

Jag är född på Södersjukhuset och har gått på Åsö. Då spelade jag biljard vid Zinkensdamm och Skanstull. Jag känner mig hemma på Söder, jag dras hit. Jag har bott i Aspudden, Hagsätra, Rinkeby, men Söder är som en magnet. Jag gillar folket och byggnaderna. Utanför Mariatorgets tunnelbana säljer jag tidningar – det håller mig sysselsatt.

"Jag har gjort Sturebadet"

Jag har börjat på Maria för att ta mig ur missbruk. Många kompisar kommer förbi här. De förstår mig, vi har gått igenom ungefär samma problem. Vi har mycket sorg, har använt droger och har kanske haft en svår uppväxt, men vi har tagit oss ut. De flesta mår bättre. Jag själv vägde knappt 60 kilo när jag började sälja Situation Sthlm, nu väger jag 80-81 kg. Mitt mål är att kunna söka jobb igen. Jag jobbade i över 20 år med plattsättning med marmor, mosaik och natursten. Jag har faktiskt gjort Sturebadet – mosaiken i spa, bastu, kupolen, allting.

På Nobis hotell på Östermalm har jag gjort 50 badrum i marmor från Carrara. Jag har levt i Italien och Frankrike och det var där jag lärde mig. Det blev en passion. Jag har också bott tio år i Tunisien. Farsan kom därifrån. Min mor var från Sverige. Det är hennes födelsedag på Alla hjärtans dag, men hon är tyvärr borta. Kärlek är viktigt. Kärleken i familjen, i folket, i allt.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.