Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Min plats #312

I fyra år har Murat Kulbay sålt tidningar vid Ica Kvantum i Sickla – en plats som har gett honom vänner och fått honom att må bättre.

Text: Maria Hagström, Foto: Anneli Hildonen

Jag är här sju dagar i veckan. Jag är alltid här, här eller hemma. Jag har skaffat en kattunge. Han är fem månader nu och heter Hiro. När jag har sålt klart åker jag hem och leker med honom, tittar på tv och lägger mig tidigt. Sen åker jag hit igen. Jag har fin kontakt med personer som jobbar här, fick precis en julkorg av ICA-chefen och får ta påtår hur många gånger jag vill från caféet. Jag har fått massor med kompisar som är mina stamkunder och äldre personer som är ensamma och har tråkigt hemma. De kommer hit och snackar med mig i stället. Det betyder mycket för mig eftersom jag också är ensam. Jag blir glad när de kommer fram och vi pratar om allt möjligt. De kan fråga hur jag mår och hur det går med att få en egen lägenhet.

”Jag är som en ny människa”

Jag bor inneboende nu. Jag har haft lägenhet förut, men efter skilsmässan blev jag hemlös. Jag visste ingenting om Situation Sthlm då. Det var en kompis som tog med mig dit. Jag lånade pengar av honom, gick ut och sålde tidningar och kunde betala tillbaka skulden samma dag.

Tidningen har ändrat mycket i mitt liv. Innan jag började sälja gjorde jag ingenting. Jag lånade pengar och drack nästan varje dag. Nu dricker jag aldrig när jag jobbar. Jag har astma och kol, men nu har jag slutat röka också.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.