Hoppa till innehåll
Situation Sthlm Min Plats Micke Foto: Jonas Malmström
Mikaels Cinderella

Min Plats #270

Om Situation Sthlms säljare Mikael Olsson lägger ihop de dygn han åkt Cinderella så blir det ett antal månader. Han gillar dansband, men den främsta anledningen är att ha någonstans att sova, i fred.
Berättat för: Maria Hagström Foto: Jonas Malmström

Jag började åka kryssningar för att jag sov så mycket i soprum. Och att sova i trappuppgångar var inte heller någon höjdare. Men på Cinderella
hade jag ett eget rum, toalett och dusch, och musik. Det är skönt att koppla ifrån också, jag blir så stressad när jag är i Stockholm. Det är skönt att komma bort ifrån allting, slappna av och blir av med min psoriasis. Den blir bättre när jag inte är så stressad.

Det var när huset på Väddö brann upp och soc satte mig på olika härbärgen som min psoriasis blommade upp. Det var fem, sex år sedan. Det var min farmors gamla hus. Pappa tog ut försäkringspengar istället för att bygga upp ett nytt, han hade ju redan ett eget hus. Och han är gammal och orkade inte. Branden startade med en kupéfläkt i sovrummet. Jag skulle med en buss och kanske kan jag ha kastat täcket över fläkten när jag sprang upp. Jag fick sitta tre månader i fängelse med fulla restriktioner, de trodde att det var mordbrand. Sen kom de fram till att det var kupéfläkten, precis som jag hade sagt från början. Jag blev frikänd. Efteråt skickade soc mig till olika härbärgen i Stockholm, men jag bodde hellre på Cinderella och har nog spenderat några månader på båten sammanlagt. När jag blev hemlös jag började dricka också. Jag tappade alltihopa, fast nu börjar jag komma igen.

För två veckor sedan var jag på kryssning senast. Då åkte jag för att det var dansbandsveckan. Jag har alltid gillat att vara ute och dansa. På dansbandsveckorna är det aldrig något bråk, det är ju bara såna som har samma intresse. Jag är med i gruppen Cinderellas Kryssvänner och vi brukar vara ett helt gäng på 10-15 pers som åker samtidigt, så det är socialt också.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.