Hoppa till innehåll
En andra chans

Min Plats #266

Att studera på Konstfack har varit Situation Sthlm-säljaren Frances Löfstrands mål sedan hon var tonåring. Nu åker hon äntligen ut till Telefonplan nästan varje dag, där hon har fått en andra chans.
Berättat för: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Jag trivs vid Telefonplan, Konstfack ligger ju här. Jag har pluggat grafisk design och illustration i snart två månader och mår som bäst när jag är i skolan. Jag har alltid varit kreativ. Det började med vattenfärger som barn, sen akvarellfärger och när jag var 12-13 år höll jag på med Photoshop och bokstäver. Jag tyckte att det var coolt att man kunde skapa effekter med skuggor och 3D. I tonåren fastnade jag för grafisk design och sedan dess har jag vetat att jag vill gå på Konstfack.

Ett av de verk som jag är mest stolt över gjorde jag till Grafikskolans utställning. Det var ett lakan som jag hade strukit fast bilder på. Jag hade dokumenterat min pojkväns depression. Det låter hemskt, men han ställde upp på det och jag har också varit i den situationen – jag är deprimerad i perioder. Jag använde dokument som hade skickas till honom från till exempel soc och kopierade dem på utskrivna anonyma bilder av honom. Jag tycker om att använda kopiatorn och att jobba snabbt – det ska vara slarvigt.

För två år sedan kom jag in på Konstfack, men klarade inte av att gå i skolan på grund av missbruk. Jag var så besviken på mig själv och allt blev värre – jag gick från tjack till heroin. Men sedan i mars har jag gått till ”teamet” och får subutex, det funkar bra. Jag fick först ett nej från Konstfack om att skjuta upp mina studier, men jag låg på om att jag verkligen ville och de ändrade sig. Jag är tacksam för det. Det känns som att allt kommer att lösa sig, att jag har fått en chans. Så jag är jättemotiverad åka hit varje dag. Och efter skolan brukar jag ibland sälja Situation Sthlm vid Telefonplans tunnelbana, men mest vid Sergelgången med mina vänner som också säljer tidningen. Det gör att jag kan klara mig själv, ta hand om mig själv.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.