Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Renstiernas gata 19.46-20.17

En hund som skäller på en trappavsats, EU-migranter som samlas och äter, ett krossat skyltfönster, en busvisslande cyklist och ett upprop till de boende. Utmed Renstiernas gata blir kvällen vad den blir.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Det går inte att utläsa den klottrade taggen ovanför vändkorset in till byggarbetsplatsen i kurvan där gatan börjar. På det låga smidesstaketet innanför den smala planteringen med några träd mittemot muren, med ryggarna mot gatan, sitter fyra EU-migranter. En av dem har tre baguetter i en papperskasse som han bryter bitar av och delar ut till de andra. Mannen bredvid honom har ett stort paket skivad korv öppnat liggande i knät som de alla turas om att ta skivor av. Ingen av dem säger ett ord till varandra på en lång stund när de väl börjat äta.

Information på orange skyltar: gående till Fotografiska och Birka Cruises hänvisas via Slussen, gående mot Nacka och Vikingterminalen hänvisas till Folkungagatan. På första avsatsen i Albert Engströms trappor har en äldre man och en kvinna stannat till med en liten hund. Den står mellan dem, blicken upp mot trappan, och skäller och de försöker få tyst på den.

Från Tjärhovsgatan kommer en man med en matleverans gående, tittande på dörrsiffrorna och ner i sin telefon. När han kommit fram till Big Ben på hörnan går han över gatan, sedan tillbaka i riktning Tjärhovsgatan igen, blicken alternerande mellan telefonen och fasaden. En buss svänger ut på Folkungagatan lite tvärt och en cyklist som passerar på insidan busvisslar. För andra gången på inte så lång tid har någon krossat skyltfönstret till butiken i hörnet Kocksgatan. Glasrutan på dörren är tejpad och det ena skyltfönstret är lagat med en provisorisk ruta och tejp. Innanför rutan glassplitter på golvet, en rejäl stenbumlig – troligtvis den som gick genom rutan – inlindad i den DN den nu ligger på innanför fönstret. En gammal man med rullator sitter och röker utanför Seven-Eleven. Tre personer stiger av och tre stiger på 3: ans på buss i riktning Karolinska sjukhuset.

Högst upp i trappan till Vita Bergsparken från Skånegatan står två unga tjejer, armbågarna mot räcket. När jag passerar under dem känner jag cannabisdoften tydligt. En man med barnvagn stannar snabbt till vid miljöstationen och sorterar. Han kastar i olika behållare och någonting smutsar ner hans händer. Han öppnar skötväskan, tar upp ett paket Babywipes och torkar händerna med dem. När han är klar kickar han upp bromsen på vagnen och fortsätter Renstiernas gata ner. Banhof meddelar på en stor banderoll på berget vid sin entré att de numera klimatanpassar – inga mer ångmoln över vägen vintertid. På dörren till nummer 36, ett inplastat informationsblad till de boende om att Malongeparken i närheten är hotad – stadsbyggnadskontoret planerar ett femvånigshus i parken. Från Gotlandsgatan kommer en blå bil – lite för snabbt, lite för otät förgasare – och tar höger och bryr sig inte om att stanna för damen med cykel vid övergångsstället vid Ringvägen

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.