Hoppa till innehåll
Min Plats Fotograf: Martina Holmberg
Stefans oas

Min Plats #257

Blockhusudden, längst ut på Djurgården, var Stefan Wikbergs oas när han sålde Situation Sthlm i ”stressgången”. Nu är han tillbaka som säljare efter nästan tre års uppehåll efter en stroke.
Berättat för: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Längst ut på udden finns det ett mysigt café vid vattnet där man kan sitta och titta på båtar. Segelbåtar, passagerarbåtar, Viking och Silja – alla är ute här på sommaren. Det är skönt att promenera på Djurgården, det är inte massa trängsel. Blockhusudden var min oas när jag sålde Situation Sthlm i ”stressgången” vid Centralstationen, där det är ett myller när folk ska till och från jobbet – Sveriges ruschigaste plats. Ibland ville jag ha lite lugn och ro, då åkte jag hit.

Tänk, jag stod där sju dagar i veckan i nästan femton år. Jag satte upp mål med min försäljning, som att jag gav mig den på att jag skulle ta mig till Australien när min son spelade i Lacrosse-VM. Det tog mig två år att spara ihop, jag satte undan varje månad. I juli 2002 kom jag iväg. Där reste jag runt en del. Jag är en friluftsmänniska. Nästa mål var att åka till USA för att hälsa på min son, hans fru och mitt barnbarn. Jag hälsade på dem 2005.

Jag sålde första tidningen i december 1999, efter en längre tids hemlöshet. Det var Thåström på omslaget. Sista numret var med Bruce Springsteen på omslaget, december 2016. Sen blev jag sjuk. Jag var hos en kompis på Brännkyrkagatan, och det var tur, för han fick en hjärtinfarkt och jag kunde ringa ambulans. Jag satte mig i framsätet och när jag skulle börja prata med hon som körde kunde jag inte prata, jag bara sluddrade. Fem minuter senare var vi vid SöS och de drog in med mig på akuten fort som fasen. Jag var helt borta. Där låg jag som ett kolli. Senare fick jag rullator, komma till rehab och hem till ”Magnus Ladulås” (SHIS, stadens bostadssociala resurs) där jag bor. Nu är jag återhämtad efter stroken och har precis börjat sälja igen. Jag försöker jobba in platsen utanför Åhléns på Drottninggatan.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.