Hoppa till innehåll
Kören skivdebuterar

Gatans röster

De har sjungit på gator och torg, i kyrkor och på konferenser. Nu tar Gatans röster, som består av människor i social utsatthet, nästa steg och släpper skiva. ”En guldskiva”, enligt körmedlemmen och Situation Sthlm-säljaren Bo Hellenfors.
Text: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Efter avslappnings- och röstövningar, diskussion om textrader och stämmor, är det dags för liveinspelning. Med gung i benen och varsin mikrofon i handen, tar de över 20 körmedlemmarna ton till gitarr, piano, mandolin, dragspel och trummor inför publik hos Kafé i Gemenskap vid Korskyrkan på Norrmalm. Det är dags för kören – som startades för två år sedan i samband med SVT:s serie Gatans Kör men i dag heter Gatans Röster – att ge ut sin första skiva. – Den är beviset på att allt fortsatte efter att kamerorna slutade rulla. Vi blir förevigade. Det är kanonkul faktiskt. Det blir en bra jul i år, säger Bo Hellenfors, som har varit med sedan körens början, och som ”borde ha hållit på med musik hela livet, i stället för att knarka”.

Tror du skivan kommer att sälja bra?

– Ja självklart, det är en guldskiva. På albumet Sida vid sida – Live finns både låtar som hängt med kören ett tag, såsom ”Lyckliga gatan” och ”Sånt är livet”, men också helt nyskrivna låtar, såsom ”Vi är här” av Magnus Helmner som är ansvarig för kören.

– Först kändes det lite läskigt, det var massa nya låtar och jag tänkte att vi aldrig skulle lära oss dem. Men vi vill väldigt mycket och då blir man också bra på att lära sig. Alla ger järnet. Det känns spännande att ge ut en skiva, säger Ann Malmberg och berättar att en av hennes favoriter på skivan är ”Vi är här”.

– Vi sjunger om att vi valt att vandra kärlekens väg. Den är fin, om hur vi bör vara mot andra människor.

En annan av hennes favoriter är Lalehs låt ”Goliat”. Men Situation Sthlm-kollegan Stefanie Strömberg var först kluven.

– Jag tyckte inte om den från början, men ju mer vi sjöng den desto mer tyckte jag om den. Vi sjunger att vi ska kämpa mot Goliat. Jag tänker på att jag har fått kämpa i livet, med hemlöshet, att min son togs ifrån mig, mina sjukdomar, socialen. För mig är allt det Goliat.

Ann Malmberg påpekar att det är en svår låt med många vändningar och skiftningar i tempo.

– Det är tur att Rickard sjunger verserna, för de är svåra. Vi är glada att han kom hit, det känns som förr. Operasångaren Rickard Söderberg, som
ledde kören i SVT-produktionen, gör comeback i kören på en låt.

– Det är en fantastisk samling människor. Det är alltid härligt att musicera tillsammans. De har utvecklats otroligt mycket, det går inte att jämföra med den första dagen. Det finns en kärna bland körmedlemmarna som har funnits med sedan dag ett. Stommen av kören är densamma, men några har fallit av, några är nya och några har gått vidare. Intill mixerbordet sitter en liten Pippidocka i tyg. Den representerar Irene Petterson som inte längre är med dem. Hon har ”gått vidare”.

– Hon hade den där lilla Pippin på hospiset. Irene var lite som Pippi Långstrump. Hon hade ofta flätor, hon vågade ta plats och sa vad hon tyckte, berättar vännen Birgitta Johnsson.

– Hon var en solstråle. Hon drog igång hela kören, säger Ann Malmberg och Birgitta Johnsson instämmer:

– Irene var en stjärna. Hon hade mycket livsglädje och bjöd in hela publiken när hon sjöng. Hon skulle ha varit med i dag, hennes röst skulle ha varit med på den här skivan. Det var hennes dröm det här.

Läs hela artikeln i senaste Situation Sthlm #256

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.