Situation Sthlm
Spis

Hushållen i Stockholm gasar vidare

Publicerad: 2018-07-17 10:22:16 Av: Text: Gerd Erikson Bid: Creative Commons
Den 1 juli höjs gaspriset för hushåll i Stockholm. Sammanlagt 60 000 hushåll i Stockholm, Sundbyberg och Solna har gas till sitt boende och allt fler vill ha det.

– Vi tror att det framför allt är matlagning på gasspis med den snabba hettan och fingertoppskänslan som lockar. I stort sett alla lägenheter som byggdes fram till sextiotalet kan anslutas till gasnätet, säger Jessica Engelbrecht på Stockholm Gas.

Stockholm har en lång historia av gasanvändning. Redan 1853 tändes den första lyktan på Norrbro och i början av 1900-talet använde stockholmarna gas i sina kök. Den äldsta lyktan som finns bevarad och fungerar än i dag är Carlssons lykta från 1855, vid Stureplan. Den tänds varje kväll vid skymning. Förutom de hushåll som använder gas finns det andra i stan som är beroende av gas som restauranger, bagerier, guldsmeder, kafferosterier och ölbryggerier. Prishöjningen gäller dock inte de grupperna.

Hur stor blir höjningen för hushållen?

– För de som bara använder gasen till matlagning och inte till uppvärmning eller till en gaskamin blir det en höjning från 50 till 54 kronor per månad, säger Jessica Engelbrecht.