Hoppa till innehåll
Huvudstan

Grenljusbacken kl. 10.07-10.22

Den enda balkongen på första våningen i tolvvåningshuset där gatan slutar har ett vinrött tyg som insynsskydd, vinden sliter i det och det är mörkare i färgen nedtill där regnet piskat det. I berghällen vid sidan fyra bultar som håller bergarten på plats. Parkering förbjuden i vändzonen, på parkeringarna vid sidan av är det avgift 7-19, taxa 14.

Text: Ulf Stolt, Foto: Magnus Sandberg

Över balkongräcket på den ena balkongen på nedersta våningen mot gatan i det näst sista höghuset hänger en stor uppblåsbar sköldpadda över räcket, på den andra balkongen på samma våning olika redskap för vinteridrott samlat i ett hörn, bland annat en isborr. Vid nedfarten till BRF Ljussaxen en skylt om privat parkering. Trappan mittemot vinterunderhålles ej. Det har lämnats ett vitt träskåp vid sopstationen, nio skruvar ovanpå som gjort rostmärken i den vita färgen. Det står en röd moped parkerad alldeles intill. Övergångsstället ganska slitet, vissa av de vita markeringarna i gatan skulle behöva fyllas i.

”I det näst sista höghuset hänger en stor uppblåsbar sköldpadda.”

Hållplatsskylten Grenljusbacken är hårt ansatt av nedfallande biologiskt material från trädet det står under – man kan knappt utläsa skylten eller att busslinje 907 i närtrafiken stannar där. Vid åtta av hållplatserna måste påstigning beställas. Inga barn på gården utanför förskolan Karlavagnen. På Herr Gårmanskylten i hörnet Ljusstöparbacken en skylt om en lägenhet till salu. I frisersalongen intill sitter en dam i andra stolen från fönstret, frisörskan står bakom henne med en borste i handen och de ser båda in i spegeln och tycks inbegripna i någon form av frisyrteknisk diskussion. Vid cykelstället utanför ett av tegelhusen två påsar ekologisk barkmull. Intill i stället en ljusgrön lådcykel tillhörande extinction rebellion Stockholm, bredvid den en grön presenning som täcker någonting hyggligt skrymmande.

Mor- eller farföräldrar med ett barn i rosa overall går backen ner, barnet mellan dem, håller båda deras händer. Solcellerna som driver parkeringsautomaten mittemot återvinningsstationen är vända rakt söderut. En kvinna med två kassar återvinning kommer på gångvägen uppifrån husen och sneddar lite över gräset och gatan och sorterar sitt avfall. Hon viker ihop papperspåsen och stoppar den i jackfickan innan hon vänder tillbaka samma väg som hon kom.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.