Hoppa till innehåll
I Gatuplanet

Vän med rävarna

Lars-Olov bor under en viadukt någonstans på Södermalm. Han har blivit vän med en av rävarna i Tantolunden som hjälper honom att hålla råttorna på behörigt avstånd
Text&bild: Ulf Stolt

Hur lockar du räven till dig?

– Han brukar få en halv hamburgare som jag hittar när jag plockar burkar och flaskor på stan. Då tar jag med den och lägger den under kudden så inte råttorna kommer åt den. Eller räven. Men då vet han att den finns där. Då petar han till på mig och väcker mig när han kommer. Då lyfter jag på kudden så han kan ta den.

Hur länge har räven kommit?

– Tre år ungefär. Men han får inte äta för många råttor, det kan va råttgift i dem. De större råttorna bollar han med som en katt och bär med sig bort.

Är det samma räv?

– Det är tre olika. De håller till i Tanto, bor under nån trappa där. Den kommer när det mörknar. Nu är det inte så mycket råttor kvar. Förr kunde räven ligga hela natten ett par meter ifrån mig och jaga.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.