Hoppa till innehåll
Lyrik i musik

En vecka med poesi

Under en vecka i slutet av november intar poesin Stockholm. Poeter från hela världen kommer till staden för att delta i Stockholms Internationella Poesifestival. Årets tema är ”Lyriken i musiken”.
Maria Hagström

En lång rad artister kommer att delta i samtal och uppläsningar, som varvas med musik och dans, där de försöker besvara frågor som: Vad händer när poesin möter dansen? Och hur mycket betyder musiken för lyriken?

Bland annat kommer Lina Högström, mer känd som musikartisten Skator, som fick Svenska kompositörers och textförfattares pris för årets bästa textförfattare 2014, och Mattias Alkberg, som nyligen släppt albumet Personer, att både framföra musik och samtala med kulturskribenten John Swedenmark om text- och musikskapande.

– På lördagen framträder en av Sveriges mest älskade poeter, den supermusikaliska Göran Sonnevi (bilden) och den prisbelönte jamaicanske Kei Miller som ser sin poesi som en form av musik. Kei Miller skriver från de utsattas perspektiv, om sociala orättvisor, förtryck och reggaemusikens betydelse, berättar Maria Trejling på tidskriften 10TAL, som arrangerar festivalen.

Stockholms Internationella Poesifestival pågår 24–28 november på Konstakademien, men även på bland annat Södra Teatern, ABF-huset och Nobelmuseet.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.