Hoppa till innehåll
Briljant

Med strömmen till Frankrike

Gerd Eriksson. Foto: Martina Holmberg.

Elektrikern Andreas Holmberg från Traneberg ska åka med yrkeslandslaget till EM i Frankrike i oktober och tävla mot 14 andra elektriker. Hans favoritverktyg är en blå skaltång.

– Under en tävling ska man göra det mesta som en elektriker ska kunna. Det är installationsarbeten, byggnation av elcentraler, kabelstegar, uppsättning av lampor, tryckknappar och vägguttag. Det ingår också en del programmering för smarta hus. Och man gör allt med värdlandets material.
– Jag vann Yrkes-SM 2010 och fick åka till Yrkes-VM i London 2011 för att tävla. Där fick jag nästan en chock över hur stor själva tävlingen var. Jag kom på delad fjärdeplats, vilket var ganska surt. Det var några kanaler jag kapade fel och några vinklar som inte blev som de skulle. Nu vill jag verkligen ta guld och tränar både med en coach och på egen hand. Vi har också varit på träningsläger med yrkeslandslaget på Irland.

Det är 32 andra länder på plats, men alla har inte en elektriker med.

– Det är 32 andra länder på plats, men alla har inte en elektriker med. Så jag tror att det är 14 andra elektriker jag kommer att tävla emot. Vi gör våra installationer i varsitt bås och tävling pågår i två dygn. Domarna tittar på snabbhet, funktion och hur snyggt man gör sina arbeten. Efter tävlingarna brukar det vara middag och prisutdelning med pompa och ståt.
– Mina verktyg skickar jag i förväg med yrkeslandslagets lastbil. Men mitt favoritredskap, den blå skaltången, tar jag med mig i resväskan när jag åker.
– Att tävla i sitt yrke utomlands är ett bra sätt att visa upp sig for omvärlden, det ger chans till internationella jobb framöver. Dessutom har jag fått vänner runt om i världen som jag kan hälsa på. I framtiden skulle jag vilja jobba med smarta hus utomlands. Men först tänkte jag se till att få ytterligare en medalj att hänga runt gardinstången hemma.

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.