Hoppa till innehåll
Huvudstan

Tunnelbanan växlar konst

”Konstväxlingar” visar utställningar i sju tunnelbanestationer. Den 7 oktober hålls ”Världens längsta vernissage” när nya konstnärer tar över.

Text: Maria Hagström, Foto: Pressbild

Konceptet ”Konstväxlingar” visas 13 utställningar varje år i sju tunnelbanestationer

– Några av de mest välbesökta platserna i landet. Den 7 oktober sker en konstväxling och höstens utställningar har vernissage.

– En röd tråd är ett personligt historieberättande, där många av konstnärerna använt sig av egna bilder från fotoalbum och arkiv. Genom att sätta ihop olika ögonblicksbilder ur samlingarna har de skapat nya berättelser och nya sätt att se på historien, säger Ulrika Lublin, projektledare för Konstväxlingar.

På Zinkensdamms station visar Marie-Louise Ekman sin konst i storformat. På Slussen och Fridhemsplan kommer svartvita bilder av Filippa Arias och Eric Magassa att visas. På Mariatorget visar Cia Kahnti fotografier. På Skanstulls tunnelbanestation visas konstvideor.

– Spårvägsmuseet kommer också att visa filmerna. Torsdagen den 5 oktober presenteras hela videoprogrammet och då får man möjlighet att träffa konstnären Amin Zouiten, vars film Nadir är först ut i höstens program, säger Carin Fahlén på Kulturförvaltningen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.