Hoppa till innehåll
Öppnar igen

Tillbaka till Vasan

Det sägs att Gösta Ekman den äldre (1890-1938) spökar runt sin gamla loge på Vasateatern. Om så är fallet lär de sju senaste åren som spöke varit trista, i en stängd och folktom lokal täckt av damm och mjukplast. Men till hösten slår ”Vasan” upp portarna igen, och då har Gösta Ekman även en egen bar att spöka i.
David Bogerius. Foto: Magnus Sandberg.

– Vi öppnar officiellt den 1 september men redan ett inbokat arrangemang redan i slutet av augusti. Vi viker den första månaden åt företagsevent, banketter och middagar och så drar vi igång med Joe Labero på scen i oktober, berättar Helena Söderberg som är hotelldirektör för Scandic Grand Central vid Kungsbron.

Det är 130 år sedan Vasateatern öppnade dörrarna ut mot Vasagatan för första gången, men i höst kommer det även att finnas en ingång till teatersalongen från Scandic Grand Centrals bistro.

– Det tog ett tag innan tiden var mogen, men teatern hänger ju liksom ihop med byggnaden så det hade varit tråkigt om en annan aktör hade öppnat verksamhet där. Dels är det bra för stockholmarna som erbjuds den här fina möjligheten till teater men det är också så att hotellet har saknat en bra lokal för banketter och galor vilket är efterfrågat, säger Helena Söderberg.

För ett år sedan gick hon in på Vasateatern för första gången och blev väldigt förvånad. Det mesta var väldigt nedgånget och sönderfallet i den K-märkta lokalen där det nu borras, hamras och putsas överallt. På väggarna innanför entrén sitter affischerna från den senaste förställningen, Pippi Långstrump, fortfarande kvar sedan hösten 2009 men renoveringen är i verkligen i full gång.

– Det är väldigt roligt att följa arbetet och det är först nu som man kan förstå hur det kommer att se ut i höst. Jag vet inte hur många lager med färg som har skrapats bort för att hitta ursprungsfärgen på dekoren men målet är att göra det så likt originalet som det bara går. Gulddekoren var helt sönder men nu putsas den fram med guldblad.

”Jag vet inte hur många lager med färg som har skrapats bort”

Den gigantiska kristallkronan i taket tog en dag att plocka ner men är nu i Dalarna för restauration. Åt sikten från de kungliga logerna är det däremot inte mycket att göra. De byggdes betydligt mer vinklade mot publiken än mot scenen för att kungen skulle kunna visa upp sig ordentligt. Vilka stjärnor som kommer att visa upp sig på den nyrenoverade scenen i höst är, bortsett från trollkarlen Joe Labero, inte klart, men torsdag till och med söndag varje vecka kommer att vikas åt någon form av teaterproduktion.Två konsulter från teaterbranschen, Mikael Jernberg och My Blomgren, jobbar på att hitta rätt satsningar och nisch för ”Vasan”. Med hjälp av studiebesök på bland annat Cirkus på Djurgården och Oscarsteatern runt hörnet hoppas man vara maximalt förberedd för eventuella logistiska problem när 450 personer kommer samtidigt. Även om det över hundraåriga lokalen bevaras i sin ursprungliga form kommer tekniken att vara ny.

– Det finns ju snabb uppkoppling i hotellet så vi försöker att utnyttja det med lösningar som får det att fungera så smidigt som möjligt för publiken. Kanske en app där man kan förbeställa det man vill ha i pausen. Går du på teater i dag måste du ofta gå tio minuter innan paus för att hinna få något dricka och det är inte så kul.

Publiken på Vasateatern kommer även att få tillgång till hotellets barer och utrymmen, vilket förhoppningsvis minskar trängseln i de båda teaterbarerna, som har döpts till ”Gösta” och ”Hjördis”.

– Det är efter Gösta Ekman den äldre och Hjördis Pettersson, två skådespelare som är nästan synonyma med ”Vasan”. Det känns bra att ha med dem.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.