Hoppa till innehåll
Med egna ord

Fluortanten, kom tillbaka!

Hur många av er överlevande kommer ihåg fluortanten? För er som inte vet vad en fluortant är så är det en tant som kom instövlande i klassrummet utan att ens knacka på dörren.
Dagge

Hon kom med en flaska i ena näven och plastmuggar i den andra och avbröt både lektion och lärare med:

– Det är dags för fluorsköljning nu.

Alla klasskompisar som inte hade gömt tuggade tuggummin mellan bänken och bänklocket, var körda. Det fanns de som var ännu smartare och hade plockat bort bläckhornet där bläcket skulle vara, och kunde hälla fluoret där. De osmarta som hade varken eller, fick skölja munnen med fluoret eller vad det nu var för sörja de utsatte oss ungar för. Somliga fick hål och andra inte, men om det var de som sköljt som fick åka till Eastman-institutet, det vet jag inte. Där fick man laga tänderna utan bedövning med en borrmaskin som var remdriven och lika snabb som en tomte med klister under fötterna i midsommartid.

Vi gick i första eller andra klass och var runt sju-åtta år. Vid den åldern har man sina mjölktänder kvar men när vi tappat dem och fått våra nya, då kom det minsann ingen fluortant. Det var väl då vi skulle behövt en fluortant, om soppan verkligen fungerade.  Vad har då hänt sedan dess?  Jo, jag har sålt Situation Sthlm i nästan 20 år och har nu en möjlighet att gå till en etablerad tandläkare med de gaddar jag har kvar, om det blir några pengar över.

En annan fundering jag har kring fluoret är att när vi är väldigt små så är vi tandlösa och får välling och när vi blir gamla på långvården blir vi tandlösa och får välling igen. Mellan vällingdrickandet är ju den tid vi behöver ha tänder som fungerar eftersom vi då får mat som ska tuggas för att vi ska få kroppens maskineri att fungera som en klocka. Varför kommer ingen fluortant nu?

”Har staten råd med JAS-plan kan staten ha råd med en tandvårdsreform”

Skulle tänderna tas om hand under den tiden så skulle vi kanske inte behöva bli tandlösa på långvården och behöva dricka välling i stället för att äta riktig mat. Ytterligare en fundering är varför det ska kosta så mycket mer att gå till tandläkaren än att gå till sjukvården? Det skulle bespara samhället miljontals kronor. Det är knappast någon arbetsgivare som anställer exempelvis en receptionist, som ser ut som en nedbrunnen kyrka i truten. Hur många har inte följdsjukdomar på grund av att de är tandlösa? Det politiska parti som kommer med ett förslag om att tandvården skulle subventioneras oavsett ålder, exakt som den vanliga sjukvården – de skulle få hur mycket röster som helst. En dyr reform är det självklart att det skulle bli. Min stilla undran är – hur många JAS-plan skulle den reformen kunna tänkas kosta? Har staten råd med JAS-plan kan staten ha råd med en tandvårdsreform – i stället för att de länder som köpt våra JAS-plan skjuter sönder varandra i småbitar, eller kanske kommer hit och bombar.

Hur många tänder har en krokodil och hur ofta har den hål i tänderna och behöver gå till tandläkare? Kan det bero på att han har ätit upp fluortanten, eftersom hon inte har synts till på ett tag? Kanske var fluortanten onödig från början?

P.S. Undrar hur munhygienen hos råttorna ser ut, med tanke på vad de sätter i sig? De äter ju knappast tandkräm eller tandborstar. D.S

 

 

Texten är skriven av Situation Sthlm-försäljaren Dagge och publicerad under vinjetten ”Med egna ord” i Situation Sthlm #210.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.