Hoppa till innehåll
FOTOGRAFI Bryggeriarbeterskor granskar flaskor i Münchenbryggeriet. 1900-1910 FOTOGRAF: Nilsson, N. BILDNUMMER: F 60918 Stadsmuseet i Stockholm
Podcast om kvinnohistoria

Stockholmskvinnans plats i historien

I tio poddavsnitt låter museet Kvinnohistoriska lyssnarna lära känna kvinnan i dåtidens Stockholm. Här uppmärksammas allt från ”lesbiska ligan” 1943 till bryggerskorna som organiserade sig 1901. Berättelserna i podden Kvinnans plats är valda i samarbete med Stadsmuseet, som nu arrangerar ett antal visningar med start 8 mars. De utgår från specifika personer som levt i staden, som Carin som sålde mjölk på Stortorget.
Text: Maria Hagström Bild: Nilsson, Na

– Vi har satt ihop en visning där vi visar faktiska saker, fysiska spår av kvinnorna, säger utställningsproducent Frida Starck Lindfors som håller i visningarna.

Stadsmuseet har bland annat byggt upp en bostad utifrån stockholmaren Katarina Bökmans liv. Hon levde på 1500-talet och nämns i poddavsnittet om äktenskap. Hennes man blev avrättad under Stockholms blodbad.

– Hon gifter om sig två gånger, med bokbindare, som hennes första man var. Då kunde den nya mannen ta över bokbinderiet. Det var som en affärsuppgörelse.

Visningarna arrangeras vid ett antal tillfällen under våren och är en del av Stockholmsutställningen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.