Hoppa till innehåll
Fåfängan

Min Plats

Förra sommaren bodde Situation Sthlm-säljaren Nils Lundh i ett tält vid Fåfängan på Södermalm. Nu sover han i skogen, när han inte är ute och går någon vandringsled i södra Sverige eller Portugal.
Berättat för: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Det här var min bostad från maj till augusti förra året. Jag sov en bit ner i sluttningen med utsikt över stan, tills några ungdomar störde mig. Då flyttade jag till andra sidan, skymd av buskar och träd. Jag valde att bo här för att det är nära centrum och jag ville se vatten. Och för utsikten, jag tycker om att måla det jag ser. När jag hade lägenhet illustrerade jag en barnbok om två tokiga fiskmåsar i Stockholm. Fick svar av ett bokförlag att den var väldigt bra, men inte passade dem. De tyckte att jag skulle skicka den vidare. Det gjorde jag inte, mitt dumma nöt. Nu har jag den bara i minnet.

Jag gick i pension när jag var 61 år och kan inte få bostadstillägg. Jag har 4 700 i månaden, det räcker inte till en lägenhet. Men jag har också svårt att trivas i lägenhet, jag behöver frihet och måste ut och se nåt nytt. Förra augusti cyklade jag till Söderköping och längs Göta kanal. Sen gick jag den gamla pilgrimsleden från Vadstena ner till Gränna, Huskvarna, Jönköping och Borås. Jag kommer in i en andlighet när jag vandrar, min lilla bubbla.

Därefter blev det vildmarksleden och så småningom kom jag till Göteborg. Folk som sov ute där visade mig matställen och var jag kunde få kläder. Underbara människor. I vintras hittade jag en biljett för 500 kronor till Portugal. Jag vandrade längs Algarvekusten, helt otroligt var det! Jag stannade vid varje by och träffade mycket folk. Sov oftast i sovsäcken under bar himmel. Nu sover jag med sovsäck i skogen i Sickla. Fåfängan är en fin plats, men jag får vara mer ifred där. Naturen gör mig lugn. Förr mådde jag väldigt dåligt ibland, men i dag är jag en lycklig människa trots min situation. Vem vet, i framtiden kanske jag bor i Portugal och försörjer mig på att plocka apelsiner.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.