Hoppa till innehåll
Klaragården stänger

Sparkrav hos Stockholms stadsmission

Det har gått 26 år sedan Klaragården etablerades i city, precis intill Klara kyrka. Genom åren har det varit, som tavlan i entrén säger: ”en fristad från droger, våld, kriminalitet och prostitution”. Nu sitter här också en lapp som informerar om att Klaragården inte kommer att finnas kvar på grund av besparingskrav inom Stockholms Stadsmission. I stället öppnas en något mindre dagverksamhet för hemlösa kvinnor på Södermalm.
Text & Foto: Maria Hagström

– I höstas fick vi veta att vi inte fick in lika mycket pengar som vi brukar och att vi skulle spara cirka 20 miljoner totalt. Alla verksamhetschefer fick i uppdrag att titta på hur vi kan göra saker billigare, säger Karin Rolf, verksamhetschef för Klaragården och Stadsmissionens center.

Sämre ekonomiska resurser uppges bero på att donationer från testamenten och stiftelser har minskat. Konkurrensen har ökat – de får i högre grad dela testamenten med andra organisationer. Däremot har insamlingen från allmänheten och företag ökat, men ändå hade organisationen förra året ett underskott på nästan 15 miljoner. År 2020 väntas ekonomin vara i balans igen. Fem miljoner kronor sparas genom att stänga Klaragården och i stället öppna en dagverksamhet intill akutboendet för kvinnor på Bostället på Högbergsgatan. Därifrån flyttar då akutboendet för män till lokaler ovanpå Stadsmissionens center, som är en dagverksamhet för hemlösa män, på Fleminggatan.

– Många av våra deltagare på Klaragården är ledsna och oroliga, för de känner Klaragården så väl. Mår man dåligt är det extra jobbigt med förändringar, när man har sin trygghet här, säger Karin Rolf.

Med mindre lokaler blir det färre besökare och personal.

– Vi kan bara ta emot kvinnor i akut hemlöshet, de allra mest utsatta. Vi slussar nu vidare de kvinnor som har boende, vi har olika länkningsmöjligheter. Till exempel S:t Paulskyrkan.

Finns det ställen för enbart kvinnor som ni kan länka till?

– Jag vet faktiskt inte nåt annat ställe som har bara kvinnor. Det finns förstås många kvinnor som har blivit dåligt behandlade av män och som kan ha behovet av det.

Karin Rolf påpekar att det finns sådant som också blir bättre i de nyrenoverade lokalerna på Bostället.

– Klaragårdens lokaler är gamla, luften är dålig och man får ont i huvudet och blir trött. De är inte heller tillgängliga, det är en lång trappa vid entrén som är jobbig för kvinnor i sämre fysiskt skick.

Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, säger att de efter sammanslagningen kommer att kunna jobba mer sammanhållet, när dagverksamhet och akutboende finns på samma plats.

– Vi vill jobba mer enhetligt med kvinnor och män i akut hemlöshet, att det inte delas upp mellan olika insatser och personalgrupper.

På så sätt menar hon att det inte bara blir en ekonomisk besparing utan också en kvalitetsökning.

– För män i akut hemlöshet kommer det också att bli en avsevärd förbättring kvalitetsmässigt i och med att de i det nya akutboendet får enskilda rum och inte behöver sova i samma rum som andra, som de gör nu.

Ytterligare förändringar är att Stockholms Stadsmission inte kommer att fortsätta driva Blixtjobb, som ger arbete åt människor i utsatthet. De ska inte heller ha fritidsgårdverksamhet, den återgår till kommunen 2020. Och vid årsskiftet avvecklas verksamheten Ung hälsa om ingen annan aktör tagit över.

– Vissa förändringar är av mer strategisk art. Vi gör så många olika saker i dag och blir uppsplittrade på många områden. Vi ska försöka smalna av vårt arbete. Vi kommer att fokusera på vår kärnverksamhet: boenden för att stävja hemlöshet, basbehovsstöd, socialt rättighetsarbete och arbetsintegration, säger Marika Markovits.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.