Hoppa till innehåll
Lars-Olas Slussen

Min Plats

Lars-Ola Arhusius säljer Situation Sthlm på Götgatsbacken vid Slussens tunnelbaneuppgång. Här förevigar han också poliser och roliga människor på Instagram. Men framför allt hundar.
Berättat för: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Jag sålt tidningen här i åtta år. Det var en annan säljare, Åke, som fick mig att börja, även om jag drog på det hela först. Men han tyckte inte att jag bara skulle sitta hemma efter att jag slutat jobba på SJ och blivit pensionär. Det är kul att sälja, att träffa så många människor.

Jag har bra kontakt med de som jobbar här på Matrebellen och när jag vill ha en paus går jag till Tre, som säljer mobiler, och fikar med dem. Jag känner mycket folk och har bra kontakt med Trygghetsgruppen, polisen och vakterna. Stellan Skarsgård, Johan Rabaeus, Jonas Wahlström – Skansenkillen – brukar köpa av mig. Och jag är bekant med Danny Saucedo och Molly Sandén. Ni ska se när de kommer, oj vad ungdomarna vill ta selfies med dem.

Jag tycker om att ta bilder och har använt Instagram i tre-fyra år. Det är kul, jag lägger ut bilder på hundar och människor som hälsar på mig här på Götgatsbacken. Folk får gärna följa mig, jag heter larsola44. Nu har jag 718 följare och 237 likes på den senaste bilden, en bild på mig och vakten Dennis.

Jag fotar roliga människor, kändisar, vakterna i tunnelbanan, poliser – bilder från gatan. Och naturligtvis hundar! Jag har haft hund själv, en labbe som blev tolv år. På sextio- och sjuttiotalet hade jag en boxer och som barn katt och undulater. Ett tag bodde en skata hos mig.

Jag är uppväxt i Hästhagen i Nacka. Vi hade hyresgäster och de tog ner ett skatbo utanför sitt sovrumsfönster. De trodde att det bara var ägg, men där fanns en skatunge. Den födde jag upp med köttfärs och banan. På morgnarna satte jag ut fågelburen och han flög ut, när han sen ville få mat eller komma in satte han sig i buren igen. Han sov inomhus om natten. Jag kallade honom för Kalle.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.