Hoppa till innehåll
Nynäshamn

Halvvägs till Gotland

Nynäshamn är platsen som Gotlandsresenärerna glömde. Trots att det är en skärgårdsidyll med stort utbud är den för de flesta bara en passage på väg mot det riktiga resmålet. Det är helt enkelt därifrån färjan till Visby går, inte mer än så.
Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

Det görs 1,2 miljoner resor mellan Nynäshamn och Gotland under ett år. Hälften av dem sker under sommarmånaderna juni, juli och augusti med 612 000 turer över vattnet. Mest frekvent är resandet mellan vecka 25 och 32 med 450 000 resor som slutar eller börjar i Nynäshamn.

– Gotlandstrafiken betyder mycket för Nynäshamn. Men det är klart att vi skulle önska att fler stannade till här. Vi försöker slå ett slag för att de ska ta det lite lugnare och göra ett besök i fiskehamnen eller ta del av allt annat som vi har att erbjuda här innan de åker vidare. Kanske till och med stanna över natten på något av våra fina hotell, säger Yvonne Edenmark Lilliedahl, som är marknads- och turistchef i Nynäshamn.

Vad tror du att det beror på att de som ska till Gotland ändå inte tar sig tid att stanna en stund?

– Det här är kanske mer som en genomfartsplats för dem eftersom de är fokuserade på målet. Precis som att de som ska till Arlanda inte väljer att stanna i Sigtuna på vägen. Men vi gör allt vi kan för att Gotlandsresenärerna ska upptäcka Nynäshamn och stanna här en stund.

”De väntar inte ens på kungen”

Kiosken inne i färjeterminalen är liksom en sista utpost för den som kliver ombord till fots. Det är också där passagerarna som missat båten hamnar och begrundar sitt öde. Mannen som jobbar i kiosken vill inte vara med på bild eller med namn, men säger att han efter 14 år slutat att tycka synd om dem som inte hinner med färjan. Han har fått vara hobbypsykolog alltför många gånger åt besvikna passagerare.

– Fartyget måste gå i tid, annars får de böter. Jag har hört att det kan röra sig om 100 000 kronor om de är en kvart sena. De väntar inte ens på kungen, säger mannen i kiosken.

Några damer som tagit fel pendeltåg kommer springande med kabinväskorna slalomslirande efter sig. De hinner precis in genom glasdörrarna i terminalen innan vakten låser dem fem minuter före avgång. Prick 11.25 stävar båten i väg mot Gotland och visar upp aktern mot Nynäshamn.

Läs hela artikeln om Nynäshamn i Situation Sthlm:s augustinummer (#216).

Visste du att:
Nynäshamn ligger 5,8 mil från Stockholm och har
27 000 invånare
100 mils kust
1900 soltimmar om året
1852 öar
Två internationella färjelinjer (till Polen och Lettland)
Sex avgångar till Gotland som mest per dag

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.