Hoppa till innehåll
Dokumenterad utslussning

Filmpris till Pervert Park

Nyligen fick filmarna Frida och Lasse Barkfors en utmärkelse på amerikanska filmfestivalen Sundance World Cinema Documentary för debutdokumentären om en mycket speciell trailer park.
Henrik Emilson

”Parken” är en del i utslussningen av sexförbrytare från fängelse till samhället och heter formellt Florida Justice Transition men kallas i folkmun Pervert Park. Området med sina husvagnshem är för många det enda stället de kan bo, eftersom vissa inte får vistas närmare än 300 meter till barn. Filmparet läste en artikel om parken och gjorde ett första besök 2010. Själva filmandet började några år senare, men då hade de etablerat kontakt och visat att de hade seriösa avsikter med sin film. Det fick de forna sexförbrytarna att öppna upp och filmen handlar mindre om själva parken än om de som en gång har begått sexbrott. För vissa är det första gången de berättar fullt ut för en annan person om sina brott.

Filmen är en balansakt och syftet är varken att försvara eller förlåta personerna. Några har begått så grova brott att de inte kan förlåta sig själva. Filmen reser frågan om stigmatisering, som är effekten av att bunta ihop en grupp förbrytare i ett område, kontra rehabilitering.

Fotnot: Pervert Park har inte fått svensk distribution än.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.