Situation Sthlm
Konst

Från mörker till ljus

Publicerad: 2020-11-05 14:36:52 Av: Text: Gerd Eriksson bild: Karl-Johan Englund

I november öppnar utställningen ”Från mörker till ljus” i Skarpnäcks kulturhus med verk av Kicki Gustavsson Tjernell och Kajsa Anttila. De har både ett förflutet med hemlöshet, missbruk och fängelsevistelser. Nu ställer de ut 12 verk om mening och plats bortom boendefrågor, medicin och pengar.

– En av mina geometriska figurer kallar jag för de glada badande. I ett annat verk är det ansikten som pratar med varandra, säger Kajsa Anttila.

Deras konst i screentryck har växt fram i samarbete med boendestödjaren och formgivaren Karl-Johan Englund. Genom att jobba med form och färg har de fått utmana sin självkänsla och sitt dåliga självförtroende och samtidigt lärt sig hantverket. Kajsa Anttilas verk är geometriska
figurer och ansikten. Kicki Gustavsson Tjernell har bland annat gjort en abstrakt fisk – en torsk. Som en symbol för att hon i sitt liv varit torsk på droger.

– Det här är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag har alltid varit intresserad av konst och att uttrycka mig via händerna, i fängelset höll jag på med möbelsnickeri och läderarbeten.

FOTNOT:

Vernissage 7 november mellan 12 och 15, utställningen pågår till 12 december.