Hoppa till innehåll
Bea Szenfeld

”Stegen handlar om att ta sig från mörker till ljus.”

Modedesignern Bea Szenfeld har gjort plagg som burits av artister som Lady Gaga och Björk, och hon skapade i fjol kulturminister Alice Bah Kuhnkes omtalade pappersklänning till Nobelfesten. Nu designar hon årets rosa band för Cancerfonden – med formen av en stege.
Text: Maria Hagström Foto: EA CZYZ

– Det finns många prylar och vardagssaker som har haft en stark laddning i vår kultur i många tusen år. Stegen är en sån och den passade perfekt för rosa bandet. Den är estetiskt snygg, men har också otroligt fina värden. Stegen som symbol handlar om att ta sig från mörker till ljus, att man tar ett steg i taget. Nånting är på väg mot det bättre.

Bea Szenfeld jobbar helst med papper som material och har fått Cancerfonden att byta ut sidentyget i år.

– När jag fick en pärm med prover på olika sidenband tänkte jag att det inte är min påse chips. Jag lade fram förslaget om att göra nåt nytt i år. Vi hittade ett papper som är behandlat så att det tål väta och regn i svensk höst och vinter.

Vad betyder det för dig att formge rosa bandet?

– Både min mamma och nära vänner har varit drabbade av cancer, så det här känns otroligt stort. För mig är det viktigt att människor kan känna att bara det här lilla bandet, som de köpt för 40 kronor, kan bli otroliga summor pengar
som gör att vi kan forska på cancer.

Du har även tagit fram en rosa papperskasse, hur ser den ut?

– Jag har gjort ett digitalt mönster, med en stege och ett hjärta, som kan användas av företag som samlar in pengar. Men till ICA:s papperspåse skapade jag ett specialmönster, med en stege och ett hjärta, men även gamla viktorianska etsningar av en rödbeta och en trägaffel. Min tanke är att det finns kost som kan hjälpa oss att må bättre. Jag älskar ju papper, så att formge mönster till en papperspåse var otroligt kul. Jag vill att man ska känna att det här inte är en vanlig påse.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.