Hoppa till innehåll
Motverkar utanförskap

Vägen till sig själv

Med knappa resurser men enkla, tydliga regler och nolltolerans mot elakhet lotsar Våga va dig själv-stiftelsen barn och ungdomar ut ur ensamhet och utanförskap. I stället för antidepressiva tabletter får de höra att de duger som de är. Stiftelsens grundare Arne och Lena Falkbäck är nöjda om de kan rädda ett enda barn från att möta samma öde som deras dotter Linda.
David Bogerius. Foto: Pär Löfvenius.

Arne Falkbäck slår sig ner i soffan bredvid hustrun Lena i lägenheten på Maria Prästgårdsgata

– Det är inte för inte som de samhällskritiska filmerna sopade rent på Guldbagge-galan.

Han räknar upp filmer på fingrarna:

– Du har Tjuvheder, Min lilla syster och du har En man som heter Ove. Jag trodde Ove-filmen var en fars men nej, nej, nej, det finns en rätt djup botten där. Och så har du Flocken där historien är den samma som det som hände Linda, men i hennes fall gick det ytterligare ett snäpp åt helvete.

I Boken om Linda berättar Arne Falkbäck om den yngsta av sina tre döttrar. Han berättar om de kränkningar som fick Linda att ta livet av sig, bara 13 år gammal, men också hur familjen mitt i chocken och sorgen bestämde sig för att göra något för andra utsatta barn och ungdomar.

– När man förlorat det vi har så behövs ingen mer motivation. Den stoppsmashen går inte att beskriva, jag önskar den inte ens för min värsta fiende.

”Något” blev stiftelsen ”Våga va dig själv” som sedan 2006 bedriver en helt ideell men omfattande verksamhet för att motverka utanförskap hos ungdomar.

Nytt för i år är att sommarens lägerverksamhet flyttat till Vettra i Askersund strax utanför Örebro, ett ställe som Arne Falkbäck bevakat länge.

– Där har Stockholms Stad haft kolloverksamhet i över 50 år, men eftersom det stod tomt hörde jag efter och lyckades få tag på en ansvarig handläggare. Han visste först inte vad Vettra var för ställe men sen slog han i en pärm och erbjöd mig att arrendera det för 320 000 kr om året.

Några sådana pengar fanns inte i stiftelsen, men några år senare tog en privat fastighetsägare över Vettra och halverade arrendet.

– Då var det bara att hugga det. Det kommer att bli magiskt för ungdomarna för stället är helt fantastiskt. Det ligger precis vid sjön, har ett eget stort kök och ingen behöver sova fler än två-tre stycken i varje rum.

Läs hela artikeln i Situation STHLM:s majnummer (#225) som finns ute nu.

Läs mer om Våga va’ dig själv-stiftelsen här (extern länk). 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.