Hoppa till innehåll
Litteratur

”Det kommer alltid nån ny skit”

Tomas Zackarias Westberg debuterar med självbiografiska serieromanen "Total panik".
Alexandra Sundqvist

I Total Panik gestaltar Tomas Zackarias Westberg en period i livet där allting kommer i kapp. Det handlar om att bli förälder samtidigt som man förlorar sin egen. Om att få panikångest på föräldramötet och misslyckas med att hantera vardagens små krav. Men också om att börja nysta upp det som skaver där inne – se den egna barndomen och pappans gömda ölburkar i vitögat. Boken bygger på dagboksanteckningar gjorda mellan 2011 och 2012.

– Jag har länge velat göra serier, men har hindrats av en idé om att jag inte kan teckna. Men nu kände jag att jag hade en historia som var så pass intressant att jag inte behövde vara bra på att teckna – att det på nåt sätt skulle ordna sig ändå.

Total panik är Tomas Zackarias Westbergs debut. Samtidigt är han ingen seriedebutant i vanlig bemärkelse – tillsammans med sambon Jojo Falk har han skrivit manus till flera seriealbum om deras gemensamma liv, bland annat 24 minuter från T-centralen.

Att nu själv sätta bild på minnen – och särskilt barndomsminnen – beskriver han som ”oerhört tillfredsställande”.

– Det var lite som att framkalla en rulle man fotat för 30–40 år sen… Förutom att allt blir helt skevt och konstigt när man ritar. Faran är väl kanske att de skeva versionerna i boken ersätter mina ursprungliga minnen.

Boken beskriver också en människa, som byggt sitt liv efter premissen att ha – och behålla – kontrollen. Hur ser du på behovet av kontroll i dag?

– För mig har det alltid varit viktigt att ha kontroll. Jag har alltid haft en känsla av att jag har mer koll på vad som händer runt omkring mig än de flesta andra. Jag gissar att det är ett vanligt drag hos barn till alkoholister.

I boken får man följa ett skeende i realtid. Berättelsen följer inte en konventionell dramaturgisk kurva, där ”allt ordnar sig i slutet”.

– Jag har valt att hålla mig väldigt nära sanningen och i verkligheten finns det inget slut där allting bara ordnar upp sig. Man kanske får en och annan paus, men det kommer alltid nån ny skit.

ALEXANDRA SUNDQVIST

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.