Hoppa till innehåll
MIN PLATS

”Jag trodde det skulle vara enkelt att fixa lägenhet”

Kent Jansson har jobbat med försäljning hela livet – i Barcelona, på Kenyas gator och Sveriges marknader. Nu säljer han Situation Sthlm på Västerås centralstation, där han också sover om nätterna.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

Jag är ute och säljer för jämnan, från kvart över sex på morgonen till sju på kvällen. Varje dag passerar ungefär 15 000 pendlare här. De åker framförallt med stockholmstågen eller pendlar till Uppsalas universitet. Att träffa folk är det roligaste som finns.

Jag har sysslat med handel hela mitt liv. Började i butik när jag var 14 år, har lärt upp telefonförsäljare i Barcelona och var egenföretagare under tolv år. Då reste jag till marknader och torg från Kiruna i norr till Danmark i söder. Sålde allt möjligt, började med smycken och slutade med strumpor. Det var skitkul, men det var lite trevligare uppåt än neråt i landet. I norra Sverige uppskattade folk mer att man kom – de hade inte samma utbud.

”Träffade en afrikansk kvinna och flyttade till Nairobi”

Jag har även jobbat i Kenya. Träffade en afrikansk kvinna och flyttade till Nairobi. Kenya, vilket fint land alltså! De har allt från öken till medelhavsvärme och människor är hur vänliga som helst. Jag sålde begagnade kläder på gatan, som jag köpte balvis. Det var egentligen bistånd från Europa, men ministrarna sålde det istället för att dela ut.

Vi flyttade till Sverige och för drygt tre år sedan skilde vi oss. Vi hade småbarn och min exfru fick bo kvar i lägenheten. Jag trodde att det skulle vara enkelt för mig att fixa lägenhet, men det är bostadsbrist i Västerås. Nu sover jag i en gångbro här på stationen. Ofta är vi flera som sover där, det är lugnast då – man slipper busgängen som driver omkring.

Gången stängs tre timmar på natten. Lägger mig ofta på en bänk utanför och bli väckt av personalen på Wayne´s Coffe som frågar om jag vill ha kaffe och en nybredd macka. Folket här är skitmysiga. Så det är kanon. Men i framtiden ska jag nog lämna det här landet, åka till Ghana eller Kenya. Det gäller bara att få ihop pengar först.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.