Hoppa till innehåll
ARKIV -19650505 Mods i vårsolen på konserthusets trappa i Stockholm 1965. Foto:Jan Delden Kod: 10 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
December 1965

Dåtid Sthlm

Beroende på en liberal och okritisk uthyrningspolitik, anser KRO – Konstnärernas riksorganisation – att ”Hötorgskonst och andra undermåliga alster” säljs i vad som kallas konstutställningar i vissa av stadens lokaler. Detta vill man ska upphöra så att, som man skriver, ”vissa kulturella renlighetskrav iakttas”. Solna vill inte slå ihop sin bostadsförmedling med Stor-Stockholms bostadsförmedling. Enkel resa med SJ-tåg i första klass kostar 48.80 kronor till Göteborg och tar 4 timmar och 15 minuter. Till Malmö kostar det 57 kronor och tar 6 timmar och 10 minuter.
Text: Ulf Stolt Foto: Jan Delden

Lymfkörteltumörer av ett speciellt slag som bara finns i Afrika, opereras ut varje måndag på Kenyatta National Hospital av en holländsk kirurg omedelbart före SAS-planets avgångstid, och fraktas sedan med flyget från Nairobi till Arlanda och vidare till Tumörbiologiska Institutionen vid Karolinska sjukhuset. Där forskarna omedelbart börjar undersöka de ännu levande tumörcellerna. Gångtunneln vid Östra station under Valhallavägen öppnas. Och nya gångvägar i Rålambshovsparken blir tillgängliga. Inför avtalsförhandlingarna vill sjuksköterskorna upp två till tre lönegrader och begär cirka 25 procents löneökning, kompensation för jour samt slopat uniformstvång och föreslår i stället en rak, vit rock som arbetsgivaren betalar. Cirkusartisten Gino Samil gifter sig med Sylvia Nannby i Kungsholmens kyrka.

Nobelpristagaren i litteratur, Michail Sjolochov, Sovjetunionen, anser i en intervju i DN att han tilldelas priset ”trettio år för sent”. Över 80 procent av stadens polisbilar är i så dåligt skick att de måste bytas ut. Sjukvårdsstyrelsen har beslutat att öppna en ny klinik för narkotikamissbrukare efter årsskiftet. En överläkare, en kurator, en sjuksköterska, ett kanslibiträde och en sjukvårdare ska finnas på kliniken. En 69-årig man som misshandlas på ett ungkarlshotell på Södermalm avlider av sina skador. LO beslutar att lägga ner Stockholms-Tidningen från 1 april nästa år. 600 heltidsanställda berörs, den största nedläggningen i svensk presshistoria. Staden köper förläggningsbaracker för 3,3 miljoner till 240 byggnadsarbetare inför byggboomen i vår. Vid Södertälje rådhusrätt inleds den första rättegången i världen mot ett livsmedelsföretag i den så kallade neurosedynprocessen. Utgången i målet förväntas bli prejudicerande för de cirka 10 000 neurosedynskadade över hela världen. Enbart i Sverige beräknas skadeståndskraven för de drygt 100 skadade barnen uppgå till över 50 miljoner kronor.

Modsen i Stockholm är ett ökande problem. Enligt polisen berusar de sig på alkohol eller narkotika och ”drar sedan vilt skrikande genom gatorna och slår sönder allt de kommer åt”. Vid senaste razzian i Gamla Stan greps 49 personer – 24 personer för fylleri, 25 personer för störande av ordning.

Rädda Barnen skänker 25 000 kronor till RFHL för att inrätta en kuratorstjänst för stadens cirka 5 000 läkemedelsmissbrukare. Stockholmskriminalen har under året hanterat 1 723 anmälda våldsbrott, en ökning med 500 våldsbrott från året innan. Det nya brottet ”olaga hot” står för 400 av anmälningarna. Konsum la ner 50 butiker i Stockholm under året. Man har beslutat att vid årsskiftet lägga ner ytterligare 23 butiker. Kommunalskatten höjs med 2 kronor till 17 kronor. Bej Plahn från Solna, Rolf Börjlind från Lidingö, Ingrid Sommar och Mac Lennart Lindskog från Stockholm är några av dem som antas till Journalistinstitutet och börjar sina studier till våren. Stor-Stockholm ökar med drygt 17 000 invånare. Men Stockholm Stad minskar med 6 196 invånare. Evert Taube tas in på sjukhus på juldagen med luftrörskatarr.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.