Hoppa till innehåll
Februari 2006

Dåtid Sthlm

Varningar går ut om att inte öppna ett okänt mail som kan innehålla ett datavirus som varit i omlopp sedan 2004. Alla filer, fildelningsprogram samt antivirusprogram förstörs av viruset, som kallas BlackWorm. Två män, som gripits på natten mellan lördag och söndag efter ett bråk i Kista, glöms bort i arresten hos Västerortspolisen. Först på måndag morgon upptäcker kammaråklagaren misstaget och de båda försätts omedelbart på fri fot.
Text: Ulf Stolt Foto: Pixabay

Åttio sjätteklassare i Rinkeby skriver en egen opera i samarbete med Folkoperan. Premiär nästa år. Bland avlidne finansmannen Jan Stenbecks tillgångar i lägenheten på Villagatan 13 A– som framgår av bouppteckningen – finns bland annat en oljemålning signerad E. Gnista, värderad till 400 kronor, som hänger i matsalen. Filmen Brokeback mountain har premiär. Försöket med trängselavgifter gör att SL säljer 30 000 fler SL-kort under perioden. Vilket innebär 18 miljoner extra i intäkter. Det ökade trycket på kollektivtrafik innebär fullsatta tunnelbanetåg, förseningar och inställda avgångar. Danderyds sjukhus blir rökfritt. Personal som röker måste byta om till civila kläder och gå till någon av de anvisade rökplatserna utanför sjukhusområdet för att röka.

Tommy Svensson, 22 år från Stockholm, vinner SM i karaoke genom att framföra ”Baby got back” av Sir Mixalot. Socialdemokraterna och SSU lämnar in en gemensam ansökan till regeringen om att få starta nätpokerspel i syfte att ”komplettera partiets inkomster”.  Efter tre års kamp mot kommunen får Agneta Folcker rätt att sälja både sin korvvagn och det tillhörande tillståndet att sälja korv på Hamngatan. Stort tryck på barnakuterna, mest beroende på RS-viruset, men också en del andra diarrésjukdomar som kommit tidigare än vanligt den här vintern. För barn som kommer till akuten och hamnar i prioritet 4 eller 5 är den beräknade väntetiden sex till tio timmar.

Vid årsskiftet var 5 644 bostäder under byggnad. 45 procent av dem i innerstaden, 34 procent i söderort och 21 procent i västerort. En kvinna får en istapp i huvudet på Drottninggatan. Stockholmspolisen står för den största delen – mer än hälften – av polismyndighetens utbetalning på runt 2 miljoner per år till hemliga informatörer i undre världen. Förra året betalade stockholmspolisen 1 218 000 kronor till sina informatörer. Försäkringskassan ska öka antalet fuskjägare från 20 till 70 på tre månader fram till mars. Målet är att de stockholmare som missbrukar socialförsäkringen i högre grad ska kunna upptäckas och bli återbetalningsskyldiga.

Carl Michael Bellmans första instrument, en så kallad klockcister, som finns i Stadsmuseet samlingar är i stort behov av renovering. En renovering av instrumentet beräknas kosta trettio tusen kronor. En tvåa på Kungsholmen på 71 kvadrat med en månadskostnad på 4 214 kronor har en budstart på 2 250 000 kronor. Två visningar är inplanerade. En 3-årig pojke smittas av tbc på ett dagis i Bromma. I rapporten Missbrukare på Sergels torg 2005 som presenteras, framgår att Plattan på Sergels torg är kärnpunkt för droghandeln, att drogutbudet är stort och att antalet tunga missbrukare ökat successivt sedan nittiotalet. Kartläggningen är baserad på 591 personer mellan 18 till 62 år som enligt polisens med regelbundenhet vistas på, eller i närheten av, Sergels torg. Birger Jarlsgatan får cykelbanor mellan Stureplan och Odengatan. Kostnad sju miljoner. Under en presskonferens rörande ett annat fall, råkar länspolismästare Carin Götblad avslöja polisens dittills hemliga bedrägeriutredning mot mcklubben Hells Angels, med anledning av ett misstänkt bidragsfusk. I Hallunda centrum kostar en capricciosa 59 kronor.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.