Hoppa till innehåll
Ett fan blir film

Brevet till Bergman

Henrik Emilson

I november visas Marcus Lindeens kortfilm Dear Director på Zita, om pianisten Kazzrie Jaxen som skrev ett 16 sidor långt fanbrev till Ingmar Bergman efter att ha sett hans Ur marionetternas liv på bio.

– Jag hittade brevet när jag satt i Bergmans arkiv och letade material till en pjäs. Jag sökte upp Kazzrie och berättade att jag ville göra en film om henne. I min film läser hon ur brevet, spelar vild jazz och berättar den helt otroliga historien om hur hon tack vare Bergmans film insett att hon inte är ensam i sin egen kropp. Kazzrie bär på resterna av sin egen ofödda tvilling inkapslad i en liten fettklump på ryggen, det kallas vanishing twin syndrome och människor som har det upplever att det påverkar hela deras identitet.

Har någon film påverkat dig lika starkt?

– Att bli så pass omskakad har nog inte hänt mig. Men jag minns tre väldigt starka filmupplevelser som tonåring. Superspännande thrillern The Game, sötsliskiga Beautiful Thing och hur jag grät i eftertexterna till Breaking the Waves.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.