Hoppa till innehåll
Svepet

Viktigt om virtuell våldtäkt

Efter ”14 år till salu”, ”Skamfläck” och ”Skuggbarn” fortsätter Caroline Engvall att rikta strålkastarna mot sexuellt utsatta ungdomars skrämmande vardag. Den nya boken heter ”Virtuell våldtäkt”.
David Bogerius

– Det är ett uttryck för ett övergrepp som sker på nätet. Jag berättar om barn och unga i Sverige som blir lurade att skicka nakenbilder eller filmer över nätet – eller börjar sprida egna bilder för bekräftelsekickens skull. Det kan leda till svåra konsekvenser som är viktiga för vuxenvärlden att känna till. Vi har tyvärr sett flera fall som slutat med självmord, säger Caroline Engvall.

Sedan arbetet med 14 år till salu har hon haft kontinuerlig kontakt med unga som har sex mot ersättning eller söker sig till övergrepp för att döva sin ångest. Hon började se mönster, att även sexuella bilder och filmer på internet kunde vara en del i ångestdämpningen – och upprördes samtidigt hur vuxenvärlden och rättsväsendet bagatelliserade och nonchalerade bilder som sprids på nätet.

– Göta hovrätt sänkte kraftigt skadeståndet för en tjej som fått en sexfilm spridd av sin ex-pojkvän. Hovrättens motivering kunde tolkas ungefär som att ”det här får man stå ut med om man är ung.”

I Virtuell våldtäkt blandas skönlitterära stycken med autentiska utdrag från olika chattar.

”De unga skäms för att berätta”

– Det här beskriver den råa verklighet många unga lever i idag – utan att vuxna anar någonting. De unga skäms för att berätta, skäms för att ha blivit lurade, skäms för att de tycker att bilderna är äckliga. Det här är ett problem som vuxenvärlden måste upptäcka själva, och för det måste man ha kunskap om vad som sker i ungas nätvärld idag.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.