Hoppa till innehåll
Med egna ord

Viktigt med rätt behandling

Hur många har tillfrisknat efter att de har genomgått tolvstegsprogram? Frågan ställs av Situation Sthlm-försäljaren Mikael S:
Mikael S

Jag ser människor jobba och slita hela dagen, sedan på kvällen går de till krogen, beställer bärs, sitter framför Jack Vegas-maskiner och spelar bort alla pengar de har tjänat. Jag har sett dem spela bort sin lön, sjukersättning och A-kasse-ersättning. Jag har varit på casino också och där spelar många bort sina lägenheter, hus och bilar. Jag har både läst och hört att många har begått självmord efter att de har spelat bort allt de ägde. Jag har hört om folk som tagit överdos av heroin. Vilket ledde till en för tidig död. En av dem var en klasskamrat som var mycket duktig i klassen. Alla tyckte om honom och trodde på att han skulle få en ljus framtid. En morgon hörde vi att han dött av just en heroinöverdos. Det var en chock och en nyhet som jag absolut inte ville tro på men det var sant.

Jag har sett killar som varit vakna i flera dagar utan sömn och mat för att de tagit amfetamin. Jag har provat själv att ta denna drog och vet att jag varken kunde äta eller sova. Jag har träffat män på rättspsykiatrin, fängelse och häkten vilka jag ställde en och samma fråga: ”Skulle du begått det här brottet om du inte varit påverkad?”

 ”Jag har själv vaknat med ångest i en cell hos polisen”

Svaret var chockerande, många sa nej. Jag har själv begått brott på fyllan för att min hjärna var påverkad av alkohol. Jag vet att de säger sanningen, för jag har själv vaknat med ångest i en cell hos polisen.

Människor råkar väldigt illa ut på grund av missbruk. De begår brott för att finansiera sitt beroende av sitt spel, alkohol, amfetamin, heroin, subutex eller andra droger. Kan dessa människor få rätt behandling som kan ge dem och deras anhöriga ett bättre och värdigare liv? Finns det bara tolvstegsbehandling för dessa människor? Är tolvsteg den bästa behandlingen för alla? Eller behöver olika människor olika typer av behandlingar?

Kan inte svenska läkare, krogägare, spelföretag, poliser och socialförvaltning samarbeta för att hjälpa dessa trasiga människor i stället för att socialen betalar runt en halv miljon för varje missbrukare som åker till tolvstegsbehandling för att läsa om Gud och hans förmåga. Hur många har tillfrisknat efter att de har genomgått tolvstegsprogram? Jag vill gärna se fakta, är det åtta av tio eller en-två av tio?

Rätt behandling är viktig. Det kommer att minska brott, kriminalitet, dödsfall och många andra tragedier. Rätt behandling är nog inte att alla ska åka till tolvstegsbehandling utan rätt behandling är även att få möjlighet att välja behandling och behandlingshem själv, utan Gud och tolvsteg.

Texten ovan är skriven av Situation Sthlm-försäljaren Mikael S under vinjetten ”Mina egna ord” och publicerad i Situation Sthlm #210. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.